Sindikat PPDIV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A+ A A-

Izbori u sindikalnim podružnicama glavna tema Zbora III. regije Sindikata PPDIV

Ludbreg U Ludbregu, 02. 12., održan je Zbor Regije III na temu predstojećih izbora u sindikalnim podružnicama ususret Kongresnoj godini.
Nakon što je Glavni odbor donio Odluku o provođenju izbora u sindikalnim podružnicama, bila je ovo prilika da se naši kolege dodatno informiraju o samoj proceduri provođenja izbora i da se razjasne sve eventualne nejasnoće vezano uz to.

Zbor Regije otvorio je svojim izvješćem o stanju na Regiji i aktivnostima u sindikalnim podružnicama Regionalni povjerenik Davor Vrbek. Izviješće je podijelio na nekoliko dijelova, pa su tako prisutni mogli čuti kakvo je stanje u pogledu kolektivnih pregovora na Regiji, promjenama i formiranju novih podružnica, problemima neredovite isplate plaća i radnog vremena u dijelu podružnica, te ostalim aktivnostima koje su se zbivale od posljednjeg Zbora do danas. I dok se pregovori provode, kako smo imali prilike čuti, sa više ili manje poteškoća, veliki problem je neredovita isplata plaće u našim podružnicama Vrt Bjelovar i CRSH Križevci. Jednako tako veliki problem je radno vrijeme i njegova evidencija, ponajprije u SP Zdenka. Što se ovog potonjeg tiče, očito je postalo pravilo da poslodavci prikrivaju stvarno radno vrijeme radnika, te vode dvostruke evidencije.

U drugom dijelu Zbora prisutnima se obratio predsjednik Orešković koji je govorio o trenutnim i predstojećim aktivnostima Sindikata PPDIV na području same Regije III, ali i šire. Istaknuo je tako da na području ove Regije trenutno djeluje 36 podružnica, te da zasigurno ima prostora za povećanje obzirom da postoje poduzeća gdje nismo sindikalno organizirani i kako je jedna od naših zadaća da uđemo u ta poduzeća i upoznamo radnike sa našim vrijednostima kako bi nam pristupili prije svega u cilju vlastite zaštite. Osvrnuo se i na stanje oko kolektivnih ugovora na području Regije III kazavši kako trenutno ima 14 aktivnih KU, te kako se intenzivno vode pregovori u nekoliko naših poduzeća koji za cilj imaju unapređenje prava radnika upravo kroz kolektivni ugovor.

Posebno je naglasio kako moramo pojačati inicijative oko provođenja izbora za radnička vijeća i povjerenika radnika za Zaštitu na radu. spomenuo je i kako je pokrenut postupak utvrđivanja reprezentativnosti na nivou Grane kako bi se pristupilo pregovorima oko sklapanja granskog kolektivnog ugovora čime bi se pomoglo i onim radnicima gdje poslodavci apriori odbijaju kolektivne pregovore, a kroz svoje Pravilnike prava radnika utvrđuju veoma nisko.

Govoreći o predstojećim izborima, koji se odvijaju svake četiri godine, istaknuo je veliku važnost samih izbora. Radnici u svojim poduzećima od izabranih predstavnika zasigurno očekuju veliku aktivnost i iz tog razloga to moraju biti ljudi koji će raditi stvarni sindikalni posao. Moraju biti spremni uhvatiti se u koštac sa svim problemima i biti vrlo proaktivni kako bi uvijek uz sebe imali kritičnu masu za moguće krizne situacije. Isto tako treba voditi računa o zastupljenosti mladih i žena obzirom su to populacije koje zasigurno nedostaju.

Objašnjavajući sam postupak izbora, osvrnuo se na razliku u provođenju izbora u podružnicama do 75 članova i onih koje broje više od toga broja. I dok kod prvih, svi članovi čine sindikalni skup, ove veće provoditi će prvo izbore po svojim organizacijskim cjelinama na kojima će se predlagati i izabirati povjerenici te delegati za glavni skup na kojem će se onda birati glavni povjerenik i članovi financijskog odbora. Pozvao je sve prisutne da ozbiljno pristupe postupku izbora i naglasio kako će od strane regionalnog povjerenika i stručnih službi Sindikata imati svu potrebnu pomoć u provođenju izbora u svojim podružnicama.

Na samom kraju Zbora, predsjednik Orešković, pozvao je sve na maksimalnu suradnju u pogledu predstojećih aktivnosti u izvršavanju uloga i zadaća Sindikata, te svim okupljenima, članovima njihovih obitelji i radnicima u poduzećima gdje djelujemo poželio sve najbolje ususret predstojećim blagdanima.

Regionalni povjerenik Regija III
Davor Vrbek

Prijava ili Registracija

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconPrijava preko Facebooka

Prijava