Sindikat PPDIV

A+ A A-

Dodijeljene nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2017. godinu

Na svečanoj sjednici Glavnog odbora, uz nazočnost svih članova Predsjedništva, Statutarne komisije i Financijskog odbora Sindikata PPDIV-a, dana 13. prosinca 2017. godine u Ekoparku Kraš dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2017. godinu. Odluku o nagrađivanju sindikalnih povjerenika donosi Predsjedništvo jednom godišnje, sukladno prijedlozima regionalnih povjerenika.
Za svoj kontinuirani sindikalni rad, za postignute izuzetne rezultate i poseban doprinos radu Sindikata PPDIV-a u 2017. godini, Predsjedništvo je nagradilo sljedeće sindikalne povjerenike:

REGIJA 1
1. JOSIP SMOLKOVIĆ, Badel 1862 d.d. Zagreb
2. BRANKA KNAPIĆ, Karlovačka pivovara d.d.

REGIJA 2
1. ZDRAVKO TURČINOVIĆ, PPK Valpovo d.o.o.
2. RADOVAN ŠIKANIĆ, Slavonija Županja d.d.

REGIJA 3
1. ZLATA BAJS, Hidroregulacija d.d. Bjelovar
2. DARKO NOVOTNI, Zdenka, Veliki Zdenci

REGIJA 4
1. BORIS MATOHANCA, TDR d.o.o. Rovinj
2. MILE GOJANOVIĆ, Vinoplod-Vinarija, Šibenik

ODRŽANE ZAVRŠNE GODIŠNJE SJEDNICE SVIH TIJELA SINDIKATA PPDIV-a
U godini na izmaku, dvodnevni boravak 12. i 13. prosinca, u Ekoparku Kraš započeli smo održavanjem sjednice Statutarne komisije i Financijskog odbora. Oba tijela su razmatrala svoj rad tijekom protekle godine te su utvrdila svoj plan rada za 2018. godinu. Pored razmatranja Prijedloga Plana prihoda i rashoda za nadolazeću godinu, Financijski odbor dotaknuo se i problematike poslovanja blagajni uzajamne pomoći, sukladno nedavno održanom sastanku u prostorijama Sindikata PPDIV-a sa voditeljima kasa.
Dan kasnije, sastalo se Predsjedništvo Sindikata PPDIV-a koje je, pored razmatranja Plana rada Sindikata PPDIV-a za iduću godinu, razmatralo i financijski plan za 2018. godinu te aktivnosti kojima smo se bavili tijekom ove godine.
Uz prethodno spomenuto nagrađivanje najboljih sindikalnih povjerenika, Predsjedništvo je usvojilo izvješća na međunarodnom planu koje je posebno bilo aktivno tijekom mjeseca listopada a o čemu više donosimo u novom Osvitu koji izlazi kroz par dana.

Po završetku sjednice Predsjedništva, sastao se Glavni odbor Sindikata PPDIV-a koji je usvojio Plan rada za 2018. godinu, Plan prihoda i rashoda za 2018. godinu, prihvatio izvješće o radu za 2017. godinu te dodijelio priznanja i nagrade najboljim sindikalcima o čemu je bilo riječi u uvodnom dijelu. Kao i krajem svake godine, Glavni odbor odlučuje o mjestu i vremenu održavanja sljedećih sportskih susreta pa je tako na sjednici donesena Odluka da će se i 19. sportski susreti Sindikata PPDIV-a održati u Rovinju u vremenu od 24. do 27. svibnja 2018. godine.
Zaključivši sjednicu Glavnog odbora, uz prisustvo svih članova tijela, predsjednik Denis Paradiš zahvalio je svima na iznimnom trudu i radu u prvoj godini mandata koja nije bila ni malo „mirna“ te poželio svima sretne i blagoslovljene blagdane i svako dobro u novoj 2018. godini.

skupna financijski odbor statutarna komisija predsjednistvo glavni odbor

Sindikat PPDIV u Trogiru održao još jedan seminar za sve svoje sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu

Trogir2 Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), u suradnji sa EDUCA-om ([email protected]), sustavom za osposobljavanje sindikalnih i radničkih predstavnika u razdoblju od 09. do 11. studenog u hotelu Medena kod Trogira održao je seminar za više od dvjesto svojih aktivista.

Pod geslom „Zajedno smo jači“ što podrazumijeva timski rad i razvoj ljudskih potencijala u izgradnji modernog sindikata, u dva dana obrađeno je više tema, s posebnim naglaskom na timski rad, te razvoj ljudskih potencijala u izgradnji modernog sindikata.

Trogir3 Uvodnu riječ, kao i presjek ovogodišnjih aktivnosti u Sindikatu PPDIV podnio je njegov predsjednik Denis Paradiš,  dok je moderator seminara bio  Darko Šeperić, izvršni tajnik za edukaciju i projekte Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Treneri EDUCA-e za ovaj seminar  bili su Dijana Šobota – izvršna tajnica za međunarodnu suradnju i organizacijski razvoj SSSH, Domagoj Ferdebar - tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske, Maja Mirt - koordinatorica odnosa s javnošću i odnosa sa međunarodnim udrugama Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Nediljka Buklijaš - stručna suradnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Aleksandra Dučkić – glavna sindikalna povjerenica Sindikata EKN u Plivi Hrvatska d.o.o.

Trogir1 Seminar je bio organiziran na interaktivnom principu, kroz radionice na kojima su bile obrađivane teme poput;“ Kako uspješno sklopiti Kolektivni ugovor“, „Zašto se bavimo sindikalnim radom“, „Izazovi u sindikalnom radu“ , „Što sami možemo učiniti da promijenimo stvari“, „Zašto je važno biti član sindikata“, te „Koja je uloga sindikalnih povjerenika“.

U posebnom dijelu seminara predstavljena su i postignuća Sindikata PPDIV Hrvatske i SSSH Hrvatske u zastupanju interesa članova sindikata, a među njima posebno su bila dojmljiva iskustva koja su nam prenijeli kolege iz Tvornice ulja Čepin i Vodoprivrede Sisak koji su svojevremeno, pod okriljem Sindikata PPDIV-a svoje članstvo predvodili u borbi za opstanak svojih poduzeća i očuvanje radnih mjesta naših članova. 

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV izvijestio Zborove regija o djelovanju Sindikata od Kongresa do danas

Foto uz naslov Prošloga tjedna od 26.-29. rujna održana su četiri Zbora regija kojima su uz glavne sindikalne povjerenike, sindikalne povjerenike i članove tijela Sindikata PPDIV prisustvovali i njegov predsjednik Denis Paradiš, voditelj ekonomskih poslova Jasmin Kunjko, te voditeljica pravnih poslova Marina Gruban Jelečević.

Zborovi regija već su u kontinuitetu rada Sindikata PPDIV prepoznati kao mjesta gdje se najviši sindikalni dužnosnici, predvođeni Predsjednikom, susreću sa sindikalnim povjerenicima iz podružnica, izvještavaju o proteklim poduzetim aktivnostima, informiraju o slijedećim zadaćama i stanju u društvu u kojem Sindikat djeluje, te iz prve ruke upoznaju sa problemima u poduzećima gdje članovi žive i rade.

Izvještavajući o radu Sindikata od Kongresa do danas, predsjednik Paradiš posebno se osvrnuo na uspješno učlanjivane mladih članova u sindikalnim podružnicama i sklapanje kolektivnih ugovora, zatim na aktivnosti oko pregovora za granski kolektivni ugovor na nacionalnoj razini sa HUP-om i konačno na aktualno stanje u Agrokoru, kao i u svim podružnicama u kojima Sindikat PPDIV aktivno učestvuje na rješavanju radno-socijalnih problema.

Najavljen je i seminar za sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća i povjrenike radnika za zaštitu na radu početkom studenog, a potom su izvještaje o stanju i aktivnostima u podružnicama sa svojih regija podnijeli regionalni povjerenici Stjepan Leboš za I. sindikalnu regiju, Ante Krajina za II., Davor Vrbek za III. i Ivica Blažević za IV. sindikalnu regiju.

Odaziv sindikalnih povjerenika na Zborove regija i ovaj je put bio gotovo stopostotan, što samo potvrđuje da je ovakav oblik međusobnog informiranja sindikalnog vodstva i povjerenika iz PPDIV-ovih kompanija dobar, potreban i na kraju vrlo motivirajući za daljnji rad.

bwd  grupa 1/2  fwd

 

Delegacija Sindikata PPDIV na 6. Kongresu Samostalnog Sindikata PPDIVUT BiH

Mehmed Avdagić ponovno izabran za predsjednika Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH


U Srebrenici, 25. i 26. 08., uz učešće velikog broja delegata, domaćih i stranih gostiju, održan je 6. Kongres Sindikata PPDIVUT Bosne i Hercegovine na kojem je uz članove tijela za predsjednika ponovno izabran Mehmet Avdagić.
Cijela manifestacija započela je u Memorijalnom centru u Potočarima, mjestu najvećeg ratnog zločina poslije drugog svjetskog rata na ovim prostorima, gdje je više od 30 delegacija položilo cvijeće u spomen palim žrtvama. Među njima bila je delegacija Sindikata PPDIV u sastavu Regionalni povjerenik Regija III Davor Vrbek i član Glavnog odbora Željko Mikulić. Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli i Muzej te su prisustvovali satu povijesti kako bi se detaljnije upoznali sa događanjima vezanim uz stradanje stanovnika Srebrenice.
Po završetku posjeta Memorijalonom centru u Muzeju, 6. Kongres započeo je sa svojim radom i to podjelom sindikalnih priznanja, zahvalnica i diploma sindikalne škole. Među onima koji su primili priznanja bili su i naši kolege Josip Pavić bivši predsjednik Sindikata PPDIV koji je primio priznanje za sav doprinos i pruženu pomoć u radu Sindikata PPDIVUT i kolega Mato Greganić bivši tajnik našeg Sindikata. U nastavku Kongresa podnesena su izviješća za proteklo četverogodišnje razdoblje, izmijenjen je i dopunjen Statut, donesena je programska osnova za naredno mandatno razdoblje od četiri godine, te je vođena iscrpna rasprava.
Iz podnesenih izvještaja bilo je jasno vidljivo kako su uslovi u kojima radi i djeluje Sindikat vrlo teški jer se radi sve kako bi se oslabio sindikalni pokret, a što direktno pogađa radnike. Isto tako čuli smo kako pojedini poslodavci postaju sve bezkrupulozniji i nemilosrdniji prema radnicima, a naročito prema sindikalnim kadrovima. No s druge strane postoje i poslodavci s kojima se ostvaruje dobra suradnja i partnerstvo što posebno pridonosi procesima kolektivnog pregovaranja.
Na kraju je Kongres za naredni četverogodišnji mandat izabrao članove Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, te Mehmeda Avdagić za svog novog predsjednika koji je u svojoj završnoj riječi istaknuo kako je potrebno još energičnije suprotstaviti se svim nedaćama koje se moraju rješavati razborito i pametno vodeći računa o svakom pojedinačnom članu Sindikata, ali i o sudbini i drugih radnika i građana BiH.
U delegaciji Sindikata PPDIV Hrvatske Kongresu su prisustvovali Regionalni povjerenik Regija III Davor Vrbek koji se u ime Sindikata PPDIV obratio 6. Kongresu te je uručio prigodni dar novom-starom predsjedniku Avdagiću i član Glavnog odbora Sindikata PPDIV Željko Mikulić.

Polaganje cvijeca 1 copy Polaganje cvijeca 2 Pavic prima priznanje Radno predsjednistvo

SINDIKAT PPDIV POTPISAO KOLEKTIVNI UGOVOR

Kako je kolektivni ugovor za radnike najvažniji izvor prava jer se njime definiraju prava i obveze te kako je to stalna zadaća i obveza Sindikata kao i stalni posao zaposlenih u Sindikatu odlučeno je da bi i mi sami trebali imati potpisan kolektivni ugovor. Nacrt i prijedlog Kolektivnog ugovora je bio brzo pripremljen i napravljen na bazi postojećeg pravilnika o radu te se već 30. lipnja pristupilo potpisu istog. Kolektivni ugovor za zaposlene u Sindikatu PPDIV-a potpisao je predsjednik Denis Paradiš i naša sindikalna povjerenica kolegica Jasna Luketić. Ovim kolektivnim ugovorom nisu povećavana prava već je poslana poruka o važnosti sklapanja kolektivnih ugovora. O kolektivnim ugovorima svakog dana govorimo našim članovima, o njegovoj važnosti i o tome kako kolektivni ugovor za radnike nema alternativu. Kolektivni ugovor je najveća garancija prava, zaštite i sigurnosti radnika u radnom odnosu. Kolektivni ugovori sklapaju se u interesu radnika te ih može sklopiti samo Sindikat. Sindikat PPDIV posvećuje osobitu pozornost te potiče razvoj kolektivnog pregovaranja u poduzećima čiji su rezultati rada vidljivi na terenu uz pomoć sindikalnih povjerenika te ovim potpisom prvog kolektivnog ugovora za zaposlene u sindikatu šaljemo poruku da su kolektivni ugovori potrebni svim radnicima bez obzira na veličinu poduzeća pa makar ih bilo i samo dvanaest zaposleno.

Prijava ili Registracija

Prijava