Sindikat PPDIV

A+ A A-

HVALA TI, BORIS I SRETNO

Nakon trinaest godina radnog staža u TDR-BAT d.o.o. Rovinj, naš dragi, samozatajni i vrijedan kolega, glavni sindikalni povjerenik kolega Boris Matohanca 31.05.2019.god. napustio je TDR-BAT d.o.o. Rovinj i krenuo u nove izazove, te se zaposlio u novoj firmi ACI d.d. Rovinj.

Image 1 copy 02

Kolega Boris iskazao se kao vrstan mladi sindikalac koji je u vrlo kratkom vremenu doprinio na popularizaciji Sindikata PPDIV Hrvatske u TDR-BAT d.o.o. Rovinj, a rezultat toga je što je udvostručio članstvo u svojoj bivšoj firmi. Funkciju glavnog povjerenika preuzeo je u momentu kad je TDR Rovinj preuzeo British American Tobacco. Radnici su pomalo bili u strahu kako će se ponašati novi vlasnik, kakav će biti socijalni dijalog,… Međutim, kolega Boris sa povjereništvom i radničkim vijećem nametnuli su se kao odgovorni socijalni partneri i kroz socijalni dijalog uspjeli su zaštiti interese svojih kolegica i kolega, što je rezultiralo potpisivanjem kvalitetnog kolektivnog ugovora. Žao nam je što je napustio poduzeće kao sindikalac, ali nam je drago da kvalitetni ljudi mogu napredovati i biti zadovoljni u novom poduzeću i iskazati svoj potencijal.
Na svemu što je u kratkom vremenu napravio u TDR-BAT-u d.o.o. Rovinj, u sindikalnom smislu i zaštiti interesa radnika, dao je golemi doprinos.
Kako i dolikuje, u ime Sindikata PPDIV Hrvatske uz lijepe želje, uspjeh na novim izazovima i dobro zdravlje, našem prijatelju i kolegi Borisu, 26.7.2019.god. u Rovinju za sve učinjeno, zahvalili su mu predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Denis Paradiš i dopredsjednik-regionalni povjerenik Ivica Blažević, te uručili prigodan dar.
Kolega Boris toplim riječima zahvalio se Predsjedniku i Sindikatu PPDIV Hrvatske uz napomenu da je ovaj poklon i priznanje zasluga povjereništva i svih članova Sindikata TDR-BAT d.o.o. Rovinj, te da će kolege nastaviti u još boljoj želji za afirmaciju sindikata.
Boris, hvala ti i sretno!

VINOPLOD VINARIJU ŠIBENIK SPAŠAVA BADEL 1862 d.d. ZAGREB

Trgovački sud u Zadru 13.7.2018.god. otvorio je predstečajni postupak nad šibenskom tvrtkom Vinoplod Vinarija d.d., koja je predstečaj zatražila krajem prosinca 2018.god. zbog nesposobnosti da plati dugove koja su ukupno iznosila cca 65 milijuna kuna. U međuvremenu pojavio se jedini strateški partner Badel 1862 d.d. Zagreb i najavio ulaganja u vinariju i zadržavanje svih radnih mjesta sa stečenim pravima.

Mali dioničari većinski su vlasnici Vinoplod-Vinarije d.d. Šibenik. Na redovnoj skupštini održanoj 10.05.2019. nisu izglasane potrebne odluke većinom glasova prisutnih dioničara.

Slika Vinoplod Sibenik

Međutim, na izvanrednoj skupštini dioničara Vinoplod Vinarija d.d. Šibenik koja je održana 27. lipnja 2019.god. s 85% glasova nazočnih izglasana je prijelomna odluka o smanjenju temeljnog kapitala s 28,98 milijuna na 222,9 tisuća kuna, radi pokrića dijela gubitka iz prethodnih godina, te odluka o dokapitalizaciji u gotovini, kojom će Badel 1862 d.d. Zagreb s 4,5 milijuna kuna postati 95-postotni vlasnik Vinoploda Vinarije d.d. Šibenik.
Nakon što je Meteor grupa uspješno provela restrukturiranje Badela 1862 d.d. Zagreb i u rekordnom roku isplatila sve vjerovnike te je Badel 1862 započeo novi razvojni ciklus, smatramo da treba sačuvati i Vinoplod Vinariju d.d. Šibenik te nastaviti s oporavkom i jačanjem domaće proizvodnje alkoholnih pića u kojoj Hrvatska ima vrijednu tradiciju i znanje.

Planom restrukturiranja koji je izrađen u suradnji s Upravom, a koji trebaju formalno podržati vjerovnici u predstečajnoj nagodbi, uz dokapitalizaciju predviđena su sveobuhvatna ulaganja koja već godinama izostaju zbog negativnog poslovanja i nagomilanih gubitaka. Najnužnijima su ulaganja u jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti, ali i druge segmente poslovanja.
Novi vlasnici Vinoploda Vinarije d.d. Šibenik, pokazali su se kao jedini strateški partner kojeg ne zanima isključivo receptura za Vinoplodovu čuvenu travaricu niti atraktivnu nekretninu na 22000 kvadrata. Naime, Badel 1862 d.d. Zagreb ima namjeru zaokružiti Vinoplodovim brendovima svoju paletu proizvoda, ali i podići konkurentnost proizvodnje u Šibeniku i otvoriti im vrata na širem tržištu za što im je dosad manjkalo snage. Vinoplodov je izvoz do sada bio simboličan, a osim zajedničke prodaje ulazak u sustav najvećeg domaćeg proizvođača alkoholnih pića donosi i manje troškove nabave etiketa, boca i ostalog repromaterijala.

Bitno je naglasiti da se Vinoplod vinarija Šibenik d.d. usuglasila sa Badel 1862 d.d. Zagreb u pet točaka i to: Vinoplod vinarija će zadržati pravni subjektivitet i logo, nastavit će s proizvodnjom na postojećoj lokaciji na kojoj je u zakupu prostora od Državne agencije za sanaciju banaka SPV-a, zadržava 62 zaposlenika, te njihova materijalna prava, a u proizvodnji će ostati svi njegovi poznati brendovi. Iako je najveći proizvođač na hrvatskom tržištu jakih alkoholnih pića i vina, u Badelu 1862 kažu kako s obzirom na trenutačnu tržišnu poziciju Vinoploda i njegovo već dugo opadajuće poslovanje ne očekuje da će za ovu akviziciju biti potrebna suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
Ulaskom Badela 1862 d.d. Zagreb u Vinoplod Vinariju d.d. Šibenik izbjegnut je stečajni postupak, sačuvana su radna mjesta i nastavak proizvodnje.

 

U CROMARIS D.D. ZADAR POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

015

Potpisan je 17.5.2019.god. u Zadru novi kolektivni ugovor u poduzeću „CROMARIS“ d.d. Zadar, u ime Sindikata PPDIV Sindikalne podružnice kolektivni ugovor potpisao je Glavni sindikalni povjerenik kolega Joso Ljubo Pavlović, a u ime poduzeća „CROMARIS“ d.d. Zadar direktor gosp. Goran Markulin.

013

Potpisu su bili nazočni : Predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske kolega Denis Paradiš, voditeljica poslovne podrške gđa. Ivanka Radulić, članovi pregovaračkog tima kolegica Gordana Berović Baketić, kolega Nediljko Klanac, kolega Damir Miletić te Regionalni povjerenik-dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Ivica Blažević.

014
Novi kolektivni ugovor rezultat je pregovora koji su vođeni između pregovaračkog tima Sindikata PPDIV Hrvatske –Sindikalne podružnice „CROMARISA“ d.d. Zadar, te pregovaračkog tima uprave „CROMARISA“ d.d. Zadar na čelu sa direktorom Goranom Markulinom.
Kolektivnim ugovorom uređena su prava i obveze iz područja radnih odnosa, plaća naknada i drugih novčanih primitaka radnika, radno vrijeme, odmore i dopuste, ostvarivanje prava i obveza iz radog odnosa, zaštita života i zdravlja i privatnosti radnika, uvjeti za rad Sindikata, Radničkog vijeća, Povjerenika za zaštitu na radu. Radnici imaju pravo na policu kolektivnog osiguranja za vrijeme provedeno na radu (uključujući vrijeme dolaska i odlaska s posla).

010
Ovim kolektivnim ugovorom ugovoreno je pravo i na ostala primanja na koja radnik ima pravo i to: otpremnina, povećanje Uskrsnice u iznosu od 500,00 kuna koja je već isplaćena, povećanje regresa u iznosu od 500,00 kuna. Dogovoreno je povećanje Božićnice s tim da se 01.11.2019.god. ponovno održimo sastanak kako bi utvrdili iznos povećanja obzirom na poslovne rezultate. Jubilarna nagrade, solidarne pomoći, dar djeci, i druga osobna primanja. u visini do maksimalno neoporezivog iznosa sukladno propisima važećim u trenutku isplate.
Rok važenja odredbi ovog kolektivnog ugovora utvrđuje se do 31.05.2020.god. a primjenjuje se od 01.6.2019.god.
Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kao nastavkom socijalnog dijaloga u poduzeću „CROMARISU“, te oblikom reguliranja prava i obaveza, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu financijskih prava radnika i sigurnost radnih mjesta.

POTPISANE IZMJENE I DOPUNE KOLEKTIVNIH UGOVORA U „SARDINA“ POSTIRA, „VODOPRIVREDA“ SPLIT, TE POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U „MIRNA“ D.D. ROVINJ

Sukladno partnerskim odnosima Sindikata PPDIV i Uprava poduzeća „Sardine“ d.o.o. Postira, te „Vodoprivrede“ d.d. Split a sve u cilju poboljšanja materijalnog standarda radnika, nakon kratkih pregovora, potpisane su izmjene i dopune kolektivnih ugovora. Naime, povećani su rasponi koeficijenata, te povećanje materijalnih prava radnika u oba poduzeća . U ime Sindikata PPDIV Hrvatske izmjene i dopune kolektivnog ugovora za „Sardinu“ potpisao je kolega Darko Cvitanić glavni sindikalni povjerenik, a za poslodavca gosp. Niko Bezmalinović predsjednik uprave.

sardina

U Vodoprivredi d.d. Split u ime Sindikata PPDIV izmjene i dopune potpisao je sindikalni povjerenik kolega Ante Goreta, a za poslodavca predsjednik uprave gosp. Predrag Zekić.

005 copy copy

Nakon kratkih pregovora potpisan je i novi kolektivni ugovor u poduzeću „Mirna“ d.d. Rovinj. U ime članova Sindikata kolektivni ugovor potpisao je predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske kolega Denis Paradiš, a za poslodavca predsjednik uprave gosp. Velimir Vrhovski.
Vrlo je važno napomenuti da su se ovim potpisima povećala materijalna prava u svim poduzećima i primjenjivat će se od 01.01.2019.god.
Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora kao i potpisom novog kolektivnog ugovora u „Mirni“ d.d. Rovinj, te su izrazili zadovoljstvo s postignutim dogovorima, te izrazili nadu još boljeg poslovanja društava koje bi u budućnosti omogućilo još bolji socijalni položaj radnika.

mirna copy

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U TDR d.o.o. ROVINJ

U prostorijama TDR d.o.o., članice grupacije British American Tobacco, u Kanfanaru 22.5.2018.god. potpisan je novi kolektivni ugovor za TDR d.o.o. Rovinj. Kolektivni ugovor potpisali su u ime Sindikata PPDIV sindikalne podružnice TDR d.o.o. Rovinj, glavni sindikalni povjerenik kolega Boris Matohanca, član uprave TDR d.o.o. Rovinj zadužen za operacije gosp. Ivan Leko, te direktorica ljudskih potencijala Adria cluster-a TDR d.o.o. gđa. Vera Čubranić Bocak.

Image 2 copy

Pregovori su trajali kratko, zbog međusobnog uvažavanja i nastavka tradicije socijalnog dijaloga. Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu osmog dana od objave a njihove odredbe primjenjivat će se od.01.06.2018. – 31.12.2021.god., s tim da svaka strana može zatražiti izmjene i dopune u bilo koje vrijeme.
Novim kolektivnim ugovorom dogovoreno je niz pogodnosti za radnike: Poslodavac će provoditi (godišnju) analizu plaća i njihovu uskladu sa tržišnim kretanjima kao i reviziju primanja radnika u odnosu na kvalitetu njihova rada. A to znači povećanje plaće od 1% do 5% na godišnjoj bazi, ovisno kako je radnik ocijenjen na svom radnom mjestu. Smanjen je stimulativni dio plaća za 10%, a za to je povećana bruto plaća za 8%, te je dogovoren plan do 2020.god. Povodom božićnih blagdana poslodavac će osigurati za oba roditelja koja rade u grupaciji poklon djetetu do petnaest godina starosti u iznosu od 600,00 kuna. Dogovoreno je povećanje plaće za rad nedjeljom za 50%, za rad subotom 30%. U dane godišnjeg odmora ne uračunavaju se dani tjednog odmora i blagdani, te još pogodnosti.

Ovaj kolektivni ugovor predstavlja kontinuitet i zadržavanje stečenih radničkih prava i povećanje nekih prava, kao i usklađivanje procesa i internih politika društva s praksama uspješne internacionalne grupacije koja, primjerice u području rada i radnih odnosa, edukacije i upravljanja karijerom zaposlenika zaista predstavlja najbolje svjetske standarde i prakse.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim novim kolektivnim ugovorima kao oblikom reguliranja prava, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu materijalnih prava radnika.

Image 1

Ovim kolektivnim ugovorima radnici su dobili sigurnost, poslodavac jamstvo stabilnosti uvjeta privređivanja, a sindikat nastavak partnerskih odnosa.

 

Potpisan novi kolektivni ugovor u Cromaris d.d. Zadar

Potpisan je 23.01.2018.god. u Zadru novi kolektivni ugovor u poduzeću „CROMARIS“ d.d. Zadar, u ime Sindikata PPDIV Sindikalne podružnice kolektivni ugovor potpisao je Sindikalni povjerenik kolega Joso Ljubo Pavlović, a u ime poduzeća „CROMARIS“ d.d. Zadar direktor gosp. Goran Markulin. Potpisu su bili nazočni : Predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske kolega Denis Paradiš, voditeljica poslovne podrške gđa. Ivanka Radulić, rukovoditelj proizvodnje godp. Dane Desnica, član povjereništva kolega Nediljko Klanac, te Regionalni povjerenik-dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Ivica Blažević.

Novi kolektivni ugovor rezultat je pregovora koji su vođeni između pregovaračkog tima Sindikata PPDIV Hrvatske –Sindikalne podružnice „CROMARISA“ d.d. Zadar, te pregovaračkog tima uprave „CROMARISA“ d.d. Zadar na čelu sa direktorom Goranom Markulinom.

Kolektivnim ugovorom uređena su prava i obveze iz područja radnih odnosa, plaća naknada i drugih novčanih primitaka radnika, radno vrijeme, odmore i dopuste, ostvarivanje prava i obveza iz radog odnosa, zaštita života i zdravlja i privatnosti radnika, uvjeti za rad Sindikata, Radničkog vijeća, Povjerenika za zaštitu na radu. Radnici imaju pravo na policu kolektivnog osiguranja za vrijeme provedeno na radu (uključujući vrije dolaska i odlaska s posla).

Ugovorena je povećanje bruto osnovice sa 2.550,00 kn, na 3.000,00 kn plus 200,00 kn stalnog dodatka, te korekcija koeficijenata na naviše za sto pedeset radnika, tako najniža bruto osnovica iznosi 3.800,00 Kn za koeficijent 1,20., te stimulativni dio plaće uz redovnu plaću koja može iznositi do 40% bruto osnovice. Poslodavac će radniku isplatiti jednokratnu novčanu pomoć za podmirenje troškova godišnjeg odmora u iznosu od 1.200,00 Kn neto. Osnovna plaća radnika povećava se za rad u dane blagdana i neradne dane propisane Zakonom 50%, za rad nedjeljom 40%, za prekovremeni rad 50%, za noćni rad 40%, te za rad u drugoj smjeni 10%.

Ovim kolektivnim ugovorom ugovoreno je pravo i na ostala primanja na koja radnik ima pravo i to: otpremnina, Božićnica, jubilarna nagrade, solidarne pomoći, dar djeci, i druga osobna primanja. u visini do maksimalno neoporezivog iznosa sukladno propisima važećim u trenutku isplate.
Rok važenja odredbi ovog kolektivnog ugovora utvrđuje se do 31.01.2019.god.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kao nastavkom socijalnog dijaloga u poduzeću „CROMARISU“, te oblikom reguliranja prava i obaveza, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu financijskih prava radnika i sigurnost radnih mjesta.

ppdiv sindikat 2123

Prijava ili Registracija

Prijava