Sindikat PPDIV

A+ A A-

U CROMARIS D.D. ZADAR POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

IMG 1278

Dana 17.6.2020.god. u Zadru je potpisan novi kolektivni ugovor u poduzeću „CROMARIS“ d.d. Zadar, kojeg je u ime Sindikata PPDIV Sindikalne podružnice potpisao glavni sindikalni povjerenik, kolega Joso Ljubo Pavlović, a u ime poduzeća „CROMARIS“ d.d. Zadar direktor gospodin Goran Markulin. Potpisu su bili nazočni: voditeljica poslovne podrške gđa. Ivanka Radulić, članovi pregovaračkog tima, kolegica Gordana Berović Baketić, kolega Nediljko Klanac, te Regionalni povjerenik-dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Ivica Blažević.

Novi kolektivni ugovor rezultat je pregovora koji su vođeni između pregovaračkog tima Sindikata PPDIV Hrvatske – Sindikalne podružnice „CROMARISA“ d.d. Zadar, te pregovaračkog tima uprave „CROMARISA“ d.d. Zadar na čelu sa direktorom Goranom Markulinom. Moram napomenuti da su se pregovori odvijali u najnezgodnije vrijeme zbog pandemije Covida-19. Međutim, radnici su uz sve mjere predostrožnosti radili normalno. Ako govorimo o poslovnim rezultatima za I-IV mjeseca 2020.god. rezultati su bili bez obzira na subvencije lošiji nego prošle godine.

Što se tiče zaposlenosti i statusa: radnicima su redovito isplaćivane plaće, nije bilo otpuštanja, stimulacija za radnike rada od kuće bile su minimizirane. Kad je u pitanju menadžment, managementu i ljudima na bruto plaći smanjena je plaća u pravilu 30%, te su bonusi ukinuti ili minimizirani.
Usprkos krizi, Cromaris nastavlja sa svojim rastom i razvojem i u idućem razdoblju, što ohrabruju i posljednji poslovni rezultati. Isto tako treba napomenuti da je poslodavac u ovom kvartalu za I-IV mjesec 2020. god. za 347 radnika korigirao koeficijente na više, što znači povećao plaću. Iz naprijed navedenog, uz kvalitetno partnerstvo i međusobno uvažavanje, može se doći do cilja na obostrano zadovoljstvo, kako poslodavca tako i sindikata.

IMG 1277

Kao regionalni povjerenik zadovoljan sam potpisanim kolektivnim ugovorom, jer su zadržana sva materijalna prava radnika uz neke korekcije na bolje, uz obećanje poslodavca da će poštovati sva materijalna prava.
Rok važenja odredbi ovog kolektivnog ugovora utvrđuje se do 31.6.2021.god. a primjenjuje se od 01.7.2020.god.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom kao nastavkom socijalnog dijaloga u poduzeću „CROMARISU“, te oblikom reguliranja prava i obaveza, te nadu u još bolje poslovanje društva nastavkom novih investicija koje bi na taj način omogućile višu razinu poslovanja financijskih rezultata za vlasnika a samim time sigurnost radnih mjesta i veća materijalna prava.

Sindikat PPDIV reagirao na vijest o najavi mogućeg zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru

indeksiraj

Povodom najave mogućeg zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru, Sindikat PPDIV danas je uputio sljedeće priopćenje za javnost:

Priopćenje TDR JPEG

Slijedom priopćenja od 19. lipnja, danas 23. lipnja 2020. godine, predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš, uputio je sljedeći dopis predsjedniku vlade, gospodinu Andreju Plenkoviću i ministru financija, gospodinu Zdravku Mariću:

Poštovani,

obraćamo Vam se s molbom za hitnim djelovanjem u svezi najava mogućeg zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru.

Kao najveći Sindikat u realnom sektoru u Republici Hrvatskoj, smatramo svojom dužnošću upozoriti Vas na ozbiljnost situacije. Zaposlenici Tvornice duhana Rovinj, opravdano su uznemireni i zabrinuti za svoju egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji. Strahove dodatno potencira aktualna situacija zdravstvene i gospodarske krize zbog kojih stalno raste broj nezaposlenih. Alternative za zapošljavanje proizvodnih radnika u ovom trenutku u Istri su gotovo pa nepostojeće pa gubitak posla znači tešku socijalnu situaciju za obitelji zaposlenih i njihove bližnje.

British American Tobacco je jedina multinacionalna kompanija koje ima regionalno sjedište u Hrvatskoj. Cigarete su jedan od rijetkih proizvoda koje ostvaruju suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, znači to je jedan od rijetkih proizvoda više dodane vrijednosti koji izvozimo.

U proizvodnji duhana ostvarujemo značajno bolje proizvodne rezultate nego u većini drugih poljoprivrednih proizvoda, te bilježimo i značajniji udjel oko 5% EU proizvodnje.

Proizvodnih pogona u koje se kontinuirano investira, koji povećavaju proizvodnju i izvoz, nemamo puno u Hrvatskoj. Stoga je zadaća svih socijalnih partnera, pa tako i Vlade RH da se stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati. British American Tobacco se pokazao kao dobar strani investitor i pouzdan poslodavac, čiji bi odlazak iz Hrvatske bio velika šteta za sve zaposlenike, ali i sve poslovne partnere. Gubitak proizvodnih tvrtki i radnih mjesta koje generiraju veliku dodanu vrijednost čini nepopravljivu štetu širem domaćem gospodarstvu pa samim time i državnom proračunu.

Važno je napomenuti da ta proizvodnja ne bi bila tako uspješna da nije vertikalno kvalitetno integrirana u lancu vrijednosti sa kapacitetima za preradu duhana u Hrvatskim duhanima i sa duhanskom industrijom odnosno Tvornicom duhana Rovinj.

Smatramo da Hrvatska ima puno razloga i u poreznoj politici odnosno trošarinskoj politici uzeti u obzir i benefite koje ta proizvodnja stvara u poljoprivredi odnosno proizvodnji duhana. Primjerice u Slatini (Agroduhan Slatina) se nalazi prerađivač duhana koji se godinama obilato subvencionira na razne načine kroz restrukturiranja i dokapitalizacije od strane države kako bi se pomogao otkup od poljoprivrednih proizvođača, a istovremeno se uvode visoke trošarine na duhanske proizvode.

S druge pak strane, u Hrvatskoj u duhanskoj proizvodnji imamo jednu od rijetkih multinacionalnih kompanija koja ima vrhunsku industriju koja zapošljava više tisuća radnika i uz to značajno pridonosi domaćoj primarnoj proizvodnji pa bi je poreznim mjerama sigurno trebalo više poticati u odnosu na uvoznike duhanskih proizvoda.

Kada bi u hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji mogli istaknuti dobro organizirane lance u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi tu bi svakako trebali istaknuti proizvodnju duhana koju godinama predvodi Tvornica duhana Rovinj, bez obzira o kojem vlasniku se radi. I nakon promjene vlasnika od Adris grupe na British American Tobacco, ti odnosi nisu zanemareni nego se dapače i dalje razvijaju i stalno je prisutno unapređenje proizvodnje te su velika ulaganja i u primarnoj poljoprivredi i u proizvodnji duhanskih proizvoda.

Tako bi zatvaranje tvornice značilo otpuštanje oko 500 zaposlenih u samoj tvornici, ugrožavanje poslovanja značajnog broja tvrtki iz opskrbnog lanca tvornice, ugrožavanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj i egzistencije poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji (proizvodnjom duhana bavi se oko 900 proizvođača), a na kraju i posljedično značajan gubitak prihoda državnog proračuna.

Stoga apeliramo na Vladu RH i Vas kao ministra financija koji je zadužen za kreiranje poreznih politika, posebno trošarinske politike koja se često naglašava kao kritičnom za nepovoljan tržišni položaj domaće proizvodnje duhanskih proizvoda, da poduzmete hitne i konkretne poteze u smjeru stvaranja povoljnog okruženja za nastavak poslovanja tvornice, te da nas, kao socijalne partnere, u narednim danima izvijestite o poduzetom.

Unaprijed zahvaljujemo na odvojenom vremenu te vjerujem da ćete postupiti sukladno ranije navedenom.

NAPOKON! RADNICI KAŠTELANSKIH STAKLENIKA DOBIT ĆE SVOJ NOVAC

Picture 052

Na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi, održanoj 5.3.2020.god. dakle prije pandemije, preko FINA-a Zračna luka Split uplatila je jamčevinu za kupovinu zemljišta „Kaštelanskih staklenika u stečaju. Uplaćena sredstva, koja obzirom na to da je riječ o drugom dražbenom krugu, iznosi 50% utvrđene vrijednosti nekretnine. U međuvremenu zbog okolnosti izazvanih korona virusom Zračna luka Split zatražila je od Trgovačkog suda u Splitu odgodu uplate ukupnog iznosa. Sud je načelno imao razumijevanje za odgodu, ali je tražio mišljenje odbora vjerovnika, kako bi sva tijela stečajnog postupka bila suglasna odluci.

Dok je trajala procedura prikupljanja pismenih stavova pojedinih članova odbora, jer održavanje sjednice nije bilo moguće. Na sreću u zakonom predviđenom roku, 15.4.2020.god. Zračna luka Split uplatila je ukupan iznos od 87.965.533 kune za kupovinu zemljišta “Kaštelanskih staklenika u stečaju” u Resniku. Kupljeno zemljište, površine 257.249 kvadrata, naime, svojim je većim dijelom u urbanističkoj IS1 zoni, određenoj upravo potrebama aerodroma. Osim toga, veći dio uplaćenog iznosa ide u državni proračun jer je država jedan od razlučnih vjerovnika, a poreze i doprinose naplatit će iz uplate bruto plaća bivših zaposlenika, čija ukupna potraživanja iznose 73,6 milijuna kuna. Bivši radnici imaju najviše razloga za zadovoljstvo što je šteta od korona virusa u ovom trenutku na razini usporavanja, ali ne i odgađanja isplate na duži rok. Ne treba posebno podsjećati da isplatu ionako čekaju već pet godina. Da podsjetim, nakon odgođenog ročišta od 30.4.2015.god na Trgovačkom sudu u Splitu održano je ponovno ispitno ročište 20.5.2015.god. na kojem je otvoren stečajni postupak nad poduzećem „Kaštelanski staklenici“.

Sindikat PPDIV Hrvatske cijelo proteklo razdoblje od otvaranja stečajnog postupka, aktivno je sudjelovao i pratio tijek stečajnog postupka. Naime, kao regionalni povjerenik stalno sam bio u komunikaciji kako sa stečajnim upraviteljem tako i sa stečajnim sucem, koji su bili vrlo korektni u stečajnom postupku za razliku od nekih drugih institucija. Da sindikat ima važnu ulogu u rješavanju gospodarskih i socijalnih problema u stečajnim postupcima vidi se i na ovom primjeru.

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U TDR d.o.o. ROVINJ

tdr 2020

Uviđajući prijeku potrebu sporazumnog i dogovornog uređivanja radnih odnosa, radi promicanja socijalne i ekonomske sigurnosti radnika, stvaranju stabilnih uvjeta poslovanja poslodavaca, ostvarenja socijalnog mira u društvu, izražavajući volju i spremnost dugoročnog i dogovornog uređivanja međusobnih prava i obveza na dobrobit naših članova sindikata. Izmjenom i dopunom pravilnika o porezu na dohodak. Sindikat PPDIV Hrvatske sindikalna podružnica TDR d.o.o. Rovinj koju zastupa v.d. Glavnog sindikalnog povjerenika kolega Branko Korotaj te direktor operacija TDR d.o.o. Rovinj gosp. Gary John Noble potpisali su dana 05.3.2020.god. novi kolektivni ugovor. Inicijativu za novi kolektivni ugovor pokrenuo je Sindikat PPDIV Hrvatske - sindikalna podružnica TDR d.o.o. Rovinj.
Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu osmog dana od objave a njihove odredbe primjenjivat će se od 01.4.2020.god.- 31.12.2022.god., s tim da svaka strana može zatražiti izmjene i dopune u bilo koje vrijeme.
Ovim Kolektivnim ugovorom uređena su prava i obveze iz područja radnih odnosa, plaća naknada i drugih novčanih primitaka radnika. Naime, radnik ima pravo na uvećanje osnovne plaće u iznosu od 13% za razdoblje provedeno u režimu smjenskog rada u prvoj i drugoj smjeni. Za noćni rad ima uvećanje plaće od 20% s tim da se dodatak za noćni rad isplaćuje i na sate prekovremenog rada ostvarene u noćnom radu. Precizno je definirano bolovanje na teret poslodavca. Dogovoreno je da u društvu, za pojedina radna mjesta, postoji mogućnost povremenog rada od kuće odnosno na izdvojenom mjestu rada. Dodatak za prehranu primjenjivat će se kao i do sada. Dogovoreno je povećanje dnevnica za službena putovanja u tuzemstvu, kao i dopunsko zdravstveno osiguranje za sve radnike za vrijeme provedeno na radu (uključujući vrijeme dolaska i odlaska s posla).
Ovaj kolektivni ugovor predstavlja kontinuitet i zadržavanje stečenih radničkih prava i povećanje nekih prava, kao i usklađivanje procesa i internih politika društva s praksama uspješne internacionalne grupacije koja, primjerice u području rada i radnih odnosa, edukacije i upravljanja karijerom zaposlenika zaista predstavlja najbolje svjetske standarde i prakse.
Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim novim kolektivnim ugovorima kao oblikom reguliranja prava, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu materijalnih prava radnika.

Radni posjet PIK d.d. RIJEKA

Predsjednik Sindikata kolega Denis Paradiš i Regionalni povjerenik-dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Ivica Blažević bili su 14.11.2019.god. u radnoj posjeti sindikalnoj podružnici „Prehrambeno industrijskom kombinatu“ d.d. Rijeka. Radni posjet organizirali su Predsjednica Radničkog vijeća kolegica Jadranka Rožić i Sindikalni povjerenik kolega Aleks Barak.

004
Prigodom radnog posjeta održana je sjednica Radničkog vijeća na kojoj su bili nazočni: gosp. Gino Pastorčić zamjenik člana uprave, Voditeljica Financijsko-računovodstvenih poslova gđa. Irena Kolanović, te vanjski suradnik za zaštitu na radu gosp. Ivor Bilen.

Na sjednici bilo je nekoliko tema od zaštite na radu, financijskog izviješća za proteklih devet mjeseci do aktualnog stanja u poduzeću. Što se tiče zaštite na radu, informirani smo da je stanje bilo vrlo loše u svim segmentima koje propisuje Zakon o zaštitu na radu (od ispitivanja sigurnosti strojeva, električnih instalacija, postavljanje kamera bez savjetovanja sa radničkim vijećem, do procjene rizika koje je poslodavac obvezan imati). Angažiran je vanjski suradnik kako bi se poboljšalo stanje koje propisuje Zakon o zaštiti na radu i rad na siguran način.

Financijsko stanje poduzeća za devetomjesečno razdoblje 2019.god. koje je iznijela Voditeljica Financijsko-računovodstvenih poslova gđa. Irena Kolanović nije dobro. Radnici napuštaju poduzeće i idu za sigurnijim radnim mjestima i plaćama u druga poduzeća.

011

Zamjenik člana uprave gosp. Gino Pastorčić informirao nas je o aktualnom stanju u poduzeću koji je ponovio što su predhodnici iznijeli. Međutim, smatra da ima rješenja u koliko se poveća produktivnost i doprinos na radnim mjestima na svim razinama u poduzeću. Uprava vodi razgovore sa potencijalnim ulagačima kako bi našli zajednički interes na dobrobit svih. Što se tiče radničkog vijeća i sindikata, uprava ima potporu na iznalaženju rješenja kako bi izašli iz problema te imali sigurna radna mjesta i bolju budućnost.

HVALA TI, BORIS I SRETNO

Nakon trinaest godina radnog staža u TDR-BAT d.o.o. Rovinj, naš dragi, samozatajni i vrijedan kolega, glavni sindikalni povjerenik kolega Boris Matohanca 31.05.2019.god. napustio je TDR-BAT d.o.o. Rovinj i krenuo u nove izazove, te se zaposlio u novoj firmi ACI d.d. Rovinj.

Image 1 copy 02

Kolega Boris iskazao se kao vrstan mladi sindikalac koji je u vrlo kratkom vremenu doprinio na popularizaciji Sindikata PPDIV Hrvatske u TDR-BAT d.o.o. Rovinj, a rezultat toga je što je udvostručio članstvo u svojoj bivšoj firmi. Funkciju glavnog povjerenika preuzeo je u momentu kad je TDR Rovinj preuzeo British American Tobacco. Radnici su pomalo bili u strahu kako će se ponašati novi vlasnik, kakav će biti socijalni dijalog,… Međutim, kolega Boris sa povjereništvom i radničkim vijećem nametnuli su se kao odgovorni socijalni partneri i kroz socijalni dijalog uspjeli su zaštiti interese svojih kolegica i kolega, što je rezultiralo potpisivanjem kvalitetnog kolektivnog ugovora. Žao nam je što je napustio poduzeće kao sindikalac, ali nam je drago da kvalitetni ljudi mogu napredovati i biti zadovoljni u novom poduzeću i iskazati svoj potencijal.
Na svemu što je u kratkom vremenu napravio u TDR-BAT-u d.o.o. Rovinj, u sindikalnom smislu i zaštiti interesa radnika, dao je golemi doprinos.
Kako i dolikuje, u ime Sindikata PPDIV Hrvatske uz lijepe želje, uspjeh na novim izazovima i dobro zdravlje, našem prijatelju i kolegi Borisu, 26.7.2019.god. u Rovinju za sve učinjeno, zahvalili su mu predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Denis Paradiš i dopredsjednik-regionalni povjerenik Ivica Blažević, te uručili prigodan dar.
Kolega Boris toplim riječima zahvalio se Predsjedniku i Sindikatu PPDIV Hrvatske uz napomenu da je ovaj poklon i priznanje zasluga povjereništva i svih članova Sindikata TDR-BAT d.o.o. Rovinj, te da će kolege nastaviti u još boljoj želji za afirmaciju sindikata.
Boris, hvala ti i sretno!

Prijava ili Registracija

Prijava