Sindikat PPDIV

A+ A A-

Sindikat PPDIV sudjelovao u akciji protiv prijedloga mirovinske reforme

Akciju protiv prijedloga mirovinske reforme u četvrtak 12. srpnja 2018. godine, na Markovu trgu u Zagrebu, zajednički su održali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga radničkih sindikata. Predstavnici tri sindikalne središnjice, među kojima su bili i radnici odjeveni u svoja radna odijela, dijelili su saborskim zastupnicima i ministrima letke i tekst otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru rada i mirovinskog sustava i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

PHOTO 2018 07 12 12 23 133 copy

Uz predsjednika Sindikata PPDIV-a Denisa Paradiša, u akciji je sudjelovao naš Mišel Klasić, glavni sindikalni povjerenik PIK Vrbovec mesne industrije d.d.

Untitled copy copy

Tekst otvorenog pisma sadrži sindikalni odgovor na prijedloge mirovinske reforme koje je dosad predstavila Vlada RH, uključujući i argumente zbog kojih ubrzanje podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, kao i povećanje penalizacije prijevremenih mirovina, sindikatima nisu prihvatljivi. Sindikalne središnjice podržavaju poticanje dužeg ostanka u svijetu rada, ali smatraju da se ono mora postići poticajima, a ne kaznama, te na način da se prvo stvore uvjeti da većina radnika uopće može ostati raditi do 65 godina starosti, a potom da, oni koji to mogu i žele, nastave raditi i duže. Predložene mjere taj učinak neće postići, ali će umjesto toga povećati prilijev novih umirovljenika i pritisak rashode mirovinskog sustava.

Untitled1

Istaknuta je i neprimjerenost dosadašnjeg načina vođenja procesa, jer su sindikalne središnjice, kao legalni i legitimni predstavnici radnika kojih se mirovinska reforma najviše i tiče, dosad u reformu bile uključene samo na razini forme. Socijalnim partnerima i stručnjacima u radnoj skupini Vlada samo povremeno prikazuje svoje prezentacije, a pravog dijaloga uopće nema.

letak mirovinska 07 2018 FINAL

NASTAVLJENA EDUKACIJA MLADIH AKTIVISTA

Komuniciram sindikat – komunikacijske vještine i predstavljanje sindikata

Slika 1

Sindikat PPDIV nastavio je sa edukacijom svoj mladih aktivista kako bi se dodatno upoznali sa sindikalnim vrijednostima i važnošću sindikalnog organiziranja u poduzeću, a sve s ciljem što kvalitetnijeg prenošenja informacija prema postojećim i budućim članovima našeg Sindikata.

Slika 2

Ovoga puta mladi su kroz edukativnu radionicu dodatno usavršili svoje znanje u komunikacijskim vještinama i načinu kako predstaviti Sindikat i sve ono što je Sindikat učinio i čini za radnike u poduzećima.

Slika 6 Slika 7 Slika 8

Mladi su tako ovoga puta uz pomoć trenera Nediljke Buklijaš i Darka Šeperića koji dolaze iz SSSH, te Davora Vrbeka, osobe koja je ispred Sindikata PPDIV zadužena za rad sa mladim aktivistima, mogli nešto više naučiti o ciljevima i ulozi komunikacije, te preprekama i najčešćim pogreškama koji mogu utjecati na značaj uspješne komunikacije.

Isto tako analizirali su svoju osobnu ulogu i odgovornost u komuniciranju sindikata, moguće prilike za razgovor o sindikatu i predstavljanju sindikata radnicima koji nisu članovi na način da se mogu jasno prepoznati ključne poruke koje treba prenijeti potencijalnim članovima i argumentirano odgovoriti na negativan odgovor prema članstvu u sindikatu.

Slika 3 Slika 4

Kao podloga korišteni su uspjesi Sindikata PPDIV koje je postigao prvenstveno kroz kolektivne pregovore, ali i sve druge uspjehe koje ima u svom svakodnevnom radu za dobrobit svojih članova, a vrlo često i svih zaposlenih u poduzećima gdje smo organizirani. Mladi su tako analizirali razlike između prava ugovorenih kolektivnim ugovorima od onih propisanih Zakonom o radu, radili vježbe oko izrade prezentacije o sindikatu i razloge zašto biti članom za radnike koji još nisu članovi.

Važno je istaći kako su svi aktivisti uključeni u rad Sekcije mladih Sindikata PPDIV iskazali zavidnu razinu kako znanja o Sindikatu tako i poznavanje važnosti i uloge Sindikata PPDIV u njihovim poduzećima.
Isto tako raduje nas posvećenost sindikalnom radu i želja da i ubuduće budu još aktivniji, te da stečena znanja prenose u svoja poduzeća kako bi sindikalna organiziranost bila što veća jer samo to je zalog za još bolja prava radnika.

U Rovinju održani 19. sportski susreti Sindikata PPDIV-a

19. sportski susreti Sindikata PPDIV-a uspješno su održani protekloga vikenda, od 24. do 27. svibnja 2018. godine u Turističkom naselju Villas Rubin u Rovinju. I ove je godine u Rovinju boravilo oko 820 sudionika iz 52 sindikalne podružnice među kojima su bili i naši gosti, predstavnici sindikata iz Slovenije, Srbije, Poljske i Hrvatske, kao i predstavnici poslodavaca.

IMG 6385 Copy

IMG 6416 Copy

Natjecanja su održana u trinaest disciplina: mali nogomet, potezanje užeta ž/m, odbojka na pijesku, kuglanje m/ž, stolni tenis, pikado m/ž, boćanje, tenis, briškula i trešeta i belot.

S osvojenih šest pehara, ovogodišnji naslov ukupnog pobjednika pripao je Jamnici, Zagreb koja je najbolja bila u belotu, pikadu u ženskoj konkurenciji te potezanju užeta u muškoj disciplini, dok su bodove osvojili i drugim mjestom u pikadu u muškoj konkurenciji odnosno trećim mjestom u belotu i pikadu u ženskoj disciplini.

IMG 8060 Copy

IMG 8426 Copy

 Galeriju slika ([email protected]) možete pogledati na našoj FB stranici.

REZULTATI 19. SPORTSKIH SUSRETA

 TENIS

1. mjesto – ŽELJKO KELEUVA, Zagrebačka pivovara
2. mjesto – MILJENKO DRAGOSLAVIĆ, Solana Pag
3. mjesto – DOMAGOJ ŠTEFANAC, Zagrebačka pivovara

IMG 6678 Copy

BELOT

1. mjesto – JAMNICA 2, Zagreb
2. mjesto – KIM 3, Karlovac
3. mjesto – JAMNICA 1, Zagreb

IMG 6868 Copy copy

BRIŠKULA I TREŠETA

1. mjesto – SOLANA PAG
2. mjesto – MIRNA, Rovinj
3. mjesto – DUKAT, Zagreb

IMG 6859 Copy

BOĆANJE

1. mjesto – SOJARA, Zadar
2. mjesto – DUKAT, Zagreb
3. mjesto – BELJE, Darda

IMG 6660 Copy

PIKADO – M

1. mjesto – SLADORANA 1, Županja
2. mjesto – JAMNICA 4, Zagreb
3. mjesto – MIRNA 3, Rovinj

IMG 6527 Copy

PIKADO – Ž

1. mjesto – JAMNICA, Zagreb
2. mjesto – VODOPRIVREDA SISAK
3. mjesto – JAMNICA JANA, Zagreb

IMG 6518 Copy

STOLNI TENIS

1. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica
2. mjesto – ZVIJEZDA, Zagreb
3. mjesto – PIK VRBOVEC, Vrbovec

IMG 6835 Copy

KUGLANJE – M

1. mjesto – SLAVONIJA ŽUPANJA
2. mjesto – ŽITO, Osijek
3. mjesto – NAPREDAK, Županja

IMG 6969 Copy

KUGLANJE – Ž

1. mjesto – BELUPO, Koprivnica
2. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica
3. mjesto – BELJE 2, Darda

ODBOJKA NA PIJESKU

1. mjesto – COCA COLA 1, Zagreb
2. mjesto – PODRAVKA 1, Koprivnica
3. mjesto – BELUPO LUPOCET, Koprivnica

IMG 6913 Copy

POTEZANJE UŽETA – M

1. mjesto – JAMNICA, Zagreb
2. mjesto – PIK VINKOVCI, Vinkovci
3. mjesto – AGRO-TOVARNIK, Tovarnik

IMG 7440 Copy

POTEZANJE UŽETA – Ž

1. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica
2. mjesto – ZVIJEZDA, Zagreb
3. mjesto – PIK VRBOVEC, Vrbovec

IMG 6721 Copy

MALI NOGOMET

1. mjesto – HEMOFARM, Vršac
2. mjesto – AGRO-TOVARNIK, Tovarnik
3. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica

IMG 7070 Copy

 

19. Radničko sportski susreti Sindikata PPDIV-a Srbije

U organizaciji Republičkog odbora Samostalnog sindikata PPDIV Srbije u Kladovu su od 16. – 20. svibnja 2018. održani su tradicionalni sportski susreti.

Tom se prilikom okupilo preko 380 sudionika koji su u 11 muških i 8 ženskih disciplina sudjelovali u sportskim natjecanjima koja su se održavala cijela četiri dana. Da nije važno samo učestvovati nego i pobijediti bilo je vidljivo u svim disciplinama. Izuzetna borbenost i srčanost krasila je sve discipline. No usprkos tome, fair-play bio je na visokoj razini. Jedno od najzanimljivijih natjecanja bilo je u pomalo zaboravljenoj disciplini kamena s ramena. Bila je to prilika da sudionici ove discipline pokažu svoju snagu i tehniku u bacanju kamena težine između 6 i 7 kilograma u dalj.

Manja 6 copy

Da bi ova manifestacija po nečem bila drugačija od dosad održanih, pripremljeno je i revijalno natjecanje u pripremi fiš-paprikaša. Nakon što je po ocjeni kuhara Hotela Đerdap u kojem su sudionici igara bili smješteni, odabran najbolje pripremljeni fiš, priliku da probaju ovu deliciju imali su svi sudionici, a kuhari Hotela Đerdap su za ručak, između ostaloga, poslužili i vlastiti pripremljeni fiš-paprikaš koji nije sudjelovao u samom natjecanju.
Na kraju natjecanja podijeljena su priznanja i pehari po sportskim disciplinama u ekipnom nadmetanju te medalje za najbolje pojedinačne rezultate. Ukupni pobjednik natjecanja bile su kolege iz poduzeća Marbo Produkt čime su ponovile uspjeh od prošle godine te tako obranili naslov. Drugo mjesto zauzele su kolege iz poduzeća PKB, a treće mjesto ove godine osvojila je ekipa iz poduzeća Victoria Group.

Manja 5 copy

Manja 4 copy copy

Marbo Produkt je dio kompanije PepsiCo i jedan je od najvećih proizvođača grickalica u Srbiji i regiji zapadnog Balkana. Na našem ih tržištu poznajemo kroz čips Chipsy.

PKB je poduzeće koje se bavi primarnom proizvodnjom poljoprivredno-stočarskih proizvoda. Glavna djelatnost proizvodnja sirovog mlijeka, a uz to proizvode još i stočnu hranu te sjemensku robu.

Victoria Group je jedna od vodećih kompanija u području agroindustrije i jedan od najvećih prerađivača, izvoznika i investitora u Srbiji i regiji. Kompanije članice koje posluju u okviru grupacije sinergijski su povezane u poslovni sistem.

Iako na sportskim terenima ljuti rivali, izvan njih sve je krasilo jedno zajedništvo koje je kulminiralo zajedničkim druženjima u večernjim satima u pjesmu i ples.

Manja 2

Manja 3

Na sportskim susretima je po pozivu kolega iz Sindikata PPDIV Srbije sudjelovala i delegacija Sindikata PPDIV koju su sačinjavali Regionalni povjerenik Regije III Davor Vrbek i kolega Filip Hosinović kao član Glavnog odbora koji dolazi iz SP Karolina iz Osijeka.

Kao priznanje za sudjelovanje na 19. Sportskim susretima domaćin je uručio našem Sindikatu Zahvalnicu koju je u ime Sindikata PPDIV primio Davor Vrbek.

Zahvalnica

Na kraju moramo pohvaliti domaćine koji su učinili da boravak našoj delegaciji u Kladovu i na sportskim susretima bude jedna izuzetno lijepa i trajna uspomena.

ZA REFORME ZA LJUDE - Sindikat PPDIV na obilježavanju Međunarodnog praznika rada

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata ove je godine u Zagrebu održana prosvjedna povorka pod nazivom ZA Reforme ZA Ljude.

IMG 5140

Povorka je krenula ispred Radničkog doma u 11 sati, a završila je u Parku Maksimir gdje su se čelnici dviju središnjica obratili svima koji su sudjelovali u povorci, ali i onima koji su se u to vrijeme zatekli u Parku Maksimir.

IMG 4171

IMG 5092

Na ovaj su način svi Sindikati prema Vladi poslali poruku kako ovoj zemlji reforme potrebne, ali kako one za cilj moraju imati bolji i dostojanstveniji život svakog čovjeka. U svom obraćanju, čelnici dviju Središnjica, pozvali su najodgovornije u ovoj zemlji da reforme koje u nužne budu na korist svima, a ne samo krupnom kapitalu jer to je jedini način da se u Hrvatskoj bolje živi, da mladi mogu pronaći egzistenciju ovdje umjesto odlaska u druge zemlje Europske unije, upozorili su na sve veći problem nedostatka radne snage koje je upravo iseljavanjem izazvano, a osnovni razlog su izuzetno niska primanja i vrlo loši uvjeti rada.

Prisutnima se obratila i predstavnica mladih, te predstavnik umirovljenika koji su svaki sa svog gledišta govorili o problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

IMG 5334

U prosvjednoj povorci sudjelovalo je i dvjestotinjak članova Sindikata PPDIV-a iz svih dijelova Lijepe Naše, predvođeni Predsjednikom Denisom Paradišem.

IMG 4157

Zahvaljujemo svima koji su u povorci sudjelovali te na taj način dali svoj doprinos u jednoj od niza akcija koje će Sindikati provoditi kako bi utjecali na donošenje pravih reformi koje će donijeti boljitak ovom društvu.

Galeriju slika i videa s prvosvibanjskog prosvjeda možete pogledati na našem Facebooku.

Prijava ili Registracija

Prijava