Sindikat PPDIV

A+ A A-

Sve vijesti 7

Sindikat PPDIV, EFFAT i IUF upozorili Vladu RH i HUP na opasnost od planiranog donošenja zakona kojim se derogiraju osnovna prava radnika

index

Nakon saznanja najave derogiranja Zakona o radu, Sindikat PPDIV danas je uputio oštro pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koje prenosimo u cijelosti:

"Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV) najveći je granski sindikat u Republici Hrvatskoj u navedenim sektorima te okuplja oko 17.000.00 članova kod više od 180 poslodavaca u Republici Hrvatskoj.

Za istaknuti je da naši članovi sindikata odnosno radnici koji rade u poduzećima čija je djelatnost poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane, ovih tjedana, u vrijeme proglašenja pandemije CoVid-19, vrlo intenzivno rade kako bi osigurali opskrbu pučanstva Republike Hrvatske domaćim prehrambenim proizvodima, osobito u trenucima kada je uvoz stranih artikala smanjen. Ti su radnici radno opterećeni i daju maksimalne napore da njihovi poslodavci održe uspješno poslovanje.

Stoga smo iznenađeni i razočarani s namjerom Vlade da se u ovim okolnostima uvede zakon koji bi derogirao najbitnije odredbe Zakona o radu kao što je najavljeno uvođenje mogućnosti da poslodavci jednostranom odlukom smanje plaću radnika i naknade plaće, zatim da stave izvan snage odredbe kolektivnog ugovora bez sporazuma sa sindikatom - potpisnikom kolektivnog ugovora, da urede raspored radnog vremena, preraspodjelu i sl. bez obveze savjetovanja s radničkim vijećem, itd. Zakon kojim bi se omogućilo da poslodavci jednostrano – bez suglasnosti radnika i bez instrumenata savjetovanja i suglasnosti s radničkim vijećima te bez dijaloga sa sindikatima kao socijalnim partnerima – uređuju radne odnose, vrlo je opasan, ne samo zbog derogiranja osnovnih postulata dvostranosti uređenja radnopravnih odnosa i slobode ugovaranja, već i zato što bi mogao imati dalekosežne posljedice na socijalnu sigurnost i zdravlje građana. Naime, plaće u sektorima poljoprivrede i prehrane nisu velike, a njihovo daljnje smanjivanje ugrozilo bi egzistenciju radnika i stvorilo nove socijalne slučajeve.

Sindikat PPDIV s ovim je problemom upoznao i IUF (The International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers Associations) koji okuplja 423 sindikata iz 127 različitih zemalja, kao i EFFAT (European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions) koji okuplja 125 sindikata u 38 europskih zemalja, a kojih organizacija je Sindikat PPDIV član. Stoga su IUF i EFFAT zajedničkim pismom kojeg su poslali premijeru Andreju Plenkoviću, upozorili na izgledne dalekosežne posljedice koje bi namjeravani zakon imao te ukazali da isto ne predstavlja adekvatnu mjeru za suzbijanje epidemije. IUF i EFFAT stoga pozivaju Vladu Republike Hrvatske da obustavi sve planirane radnje kojima bi izravno omogućila smanjivanja plaća radnika i ostalih prava iz radnog odnosa te najavljuju mogućnost poduzimanja daljnjih radnji ako bude potrebno. Sa stavom ovih organizacija upoznata je i Hrvatska udruga poslodavaca."

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Denis Paradiš

IMG 1803

Povećanje trošarina na pića u vrijeme kriznog stanja u državi ne daje podršku poslodavcima te ugrožava radna mjesta

703x480 images konzerve

Industrija pića suočava se s velikim distribucijskim i opskrbnim padom u vrijeme proglašenja epidemije koronavirusa. Tvrtke koje posluju u Hrvatskoj ulažu velike napore kako bi održale poslovanje, proizvodnju i radna mjesta i uz otežane dobavne pravce te značajno sužene prodajne kanale i smanjenu potražnju.

Nerealno je da hrvatska Vlada, umjesto da razradi poticajne mjere za pomoć gospodarstvenicima, ista uvodi do sada nezabilježeno i iznimno visoko povećanje poreznog opterećenja na bezalkoholna pića i nastavlja povećavati trošarine na jaka alkoholna pića. Određene su procjene da će se godišnje izdvajanje dijela industrije za potrebe posebnog poreza na bezalkoholna pića povećati i preko 70%. Takav rast troškova kojeg istovremeno prati i usporedan drastičan pad potrošnje uslijed zatvaranja uslužnih objekata, industrije pića neće moći kompenzirati.

Neke su druge države, primjerice poljska vlada, nedavno usvojile set poreznih mjera za pomoć gospodarstvu, među kojima je i odgoda primjene posebnog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima do najranije 2021. godine.

U ovom trenutku gospodarske neizvjesnosti i nemogućnosti predviđanja trajanja posebnom stanja uzrokovanog epidemijom CoVid-a 19, kao i popratnom neizvjesnosti trajanja zatvorenosti ugostiteljskih objekata te upitnog uspjeha nadolazeće turističke sezone, kada bi prodaja bezalholonih pića trebala u normalnim okolnostima dosezati svoj vrhunac, ključno je snižavati troškove i tražiti svaki prostor za rasterećenje gospodarstva. Svakako je nužno i da se sačuvaju radna mjesta koja su također u ovim vremenima epidemije poprilično ugrožena. Nažalost, naša se industrija čak i u ovoj situaciji suočava s povećanjem troškova i porezne presije jer Vlada ne odustaje od povećanja i uvođenja novih poreza na bezalkoholna pića od 1. travnja.

Evidentno je da će odluka o povećanju poreza na alkoholna i bezalkoholna pića od 1. travnja dodatno snažno negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo, industriju pića i tržište rada. U ovim trenucima turistički i ugostiteljski sektor već su teško pogođeni novonastalim pandemijskim okolnostima, a industrija pića s njima je snažno povezana.

Sindikat PPDIV je i prije izbijanja pandemije koronavirusa upozoravao i apelirao na Vladu Republike Hrvatske da se ne donose propisi kojima bi se dovelo u pitanje poslovanje pojedinih kompanija u domaćoj prehrambenoj industriji, a time i upitnost očuvanja radnih mjesta. Naime, činjenica je da su troškovi poslovanja u Republici Hrvatskoj još uvijek visoki te da je ovako značajno povećanje trošarina dodatno destimulirajuće za poslovanje.

Uvjereni smo da je najmanje što se može učiniti za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta - zaustavljanje povećavanja rasta troškova proizvodnje poslodavcima. Privremeno ukidanje trošarina i posebnog poreza je jedna od mjera koja bi značajno pomogla gospodarstvenicima da prebrode otežane uvjete poslovanja. Stoga apeliramo na Vladu i ovim putem da žurno korigira odluku o povećanju i uvođenju novih trošarina i primjenu odgodi do 1. siječnja 2021.

 

PREDSJEDNIIK
Denis Paradiš

Otkazan dio aktivnosti Sindikata PPDIV-a usred aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19)

CHLA What You Should Know Covid 19 1200x628 01

Slijedom odluka najviših tijela Sindikata PPDIV-a, predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš, danas je uputio dopis sindikalnim povjerenicima. Dopis prenosimo u cijelosti kako slijedi:

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo vas da je, obzirom na izvanrednu i neplaniranu situaciju, zbog opasnosti po zdravlje naših članova u vezi s koronavirusom (COVID-19), Predsjedništvo Sindikata PPDIV-a pisanim glasovanjem otkazalo predviđene aktivnosti s većim brojem sudionika i to 21. sportske susrete Sindikata PPDIV-a koji su se trebali održati u Turističkom naselju Villas Rubin u Rovinju od 21. do 24. svibnja 2020. godine kao i seminar za sindikalne povjerenike, radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu koji se trebao održati u Hotelu Medena u Segetu Donjem od 23. do 25. travnja 2020. godine.

Zbog pandemije koronavirisa, a zbog poteškoća u provođenju izbora u sindikalnim podružnicama, Glavni odbor Sindikata PPDIV-a, također je pisanim putem donio izmjene i dopune Odluke o izborima u sindikalnim podružnicama, donesene na sjednici Glavnog odbora dana 11. srpnja 2019. godine na način da se vrijeme održavanja izbora produlji za sindikalne podružnice koje zbog koronavirusa nisu u mogućnosti skupiti veći broj ljudi i održati izbore do kraja ožujka te da im se omogući da iste održe zaključno do 31. svibnja 2020. godine.

Ovim putem još jednom pozivamo sve povjerenike i sve članove Sindikata PPDIV-a, da svakodnevno pratite razvoj situacije te se eventualno priključite stožerima u svojim kompanijama te na taj način date svoj doprinos u zaštiti svih naših članova i radnika u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Budimo odgovorni u svom ponašanju. Zaštitimo bližnje i sami sebe.

Zahvaljujemo na razumijevanju,

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK
Denis Paradiš

 

Okupljanje mladih aktivista

DSC00292 copy
U petak, 21.02., održan je sastanak mladih aktivista Sindikata PPDIV kojem je po prvi puta nazočilo i petero novih kolegica i kolega koji su prisustvovali radu Sekcije mladih s ciljem aktivnijeg uključivanja u njen rad te kako bi upoznali kolege koji su dio Sekcije od samog početka i koji su prošli određene edukacije koje im pomažu u njihovom radu.
Bila je ovo prilika da čuju svoje kolege kako i na koji način pristupaju mladim radnicima s ciljem učlanjivanja, koliko u tome imaju uspjeha te koliko su im u svemu tome pomogle edukacije koje su prošli.
Od njih smo pak čuli priču kako Sindikat PPDIV djeluje u njihovim poduzećima i koliko su radnici zadovoljni aktivnostima koje kolege u svom svakodnevnom radu provode, koliko je prema njihovom mišljenju važna sindikalna organiziranost i na koji način žele pridonijeti radu Sindikata PPDIV kako na nacionalnoj tako i na razini poduzeća u kojem su zaposleni.

DSC00289 Kao zaključak sa sastanka dogovorene su i određene aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu, te su dana i određena zaduženja koja će biti potrebno odraditi, a ususret još jednoj edukaciji koja će se napraviti s ciljem dodatnog usavršavanja.
Posebni naglasak edukacije biti će na komunikacijskim vještinama i prezentaciji, a prema potrebi i drugim temama koje će se kroz rad mladih aktivista pokazati kao potrebne da bi mladi odgovorili svakom izazovu koji će se pred njih staviti u njihovom radu.
Rezultati rada sa mladima već su vidljivi kroz stalna učlanjenja u kojima su oni vrlo aktivni, a ideja za daljnje unapređenje njihovih aktivnosti im ne nedostaje. Na tragu toga, slijedeće aktivnosti koje se planiraju ići će u smjeru daljnjeg predstavljanja Sindikata PPDIV gdje će upravo naši mladi kolege imati glavnu riječ.
Puno je aktivnosti pred njima, no ne sumnjamo kako će zadatke koje su stavili pred sebe riješiti vrlo uspješno i kako će krug koji okuplja mlade članove biti sve širi i veći.

Održane završne godišnje sjednice svih tijela i dodijeljene nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2019. godinu

 U godini na izmaku, dvodnevni boravak 16. i 17. prosinca, u Ekoparku Krašograd započeli smo održavanjem sjednica Statutarne komisije i Financijskog odbora. Oba tijela na svojim sjednicama održanima 16. prosinca, razmatrala su svoj rad tijekom protekle godine te utvrdila planove rada za izbornu kongresnu 2020. godinu.

DSC00017

DSC00018

Dan kasnije, sastalo se Predsjedništvo Sindikata PPDIV-a koje je, pored razmatranja Plana rada Sindikata PPDIV-a za iduću godinu, razmatralo i financijski plan za 2020. godinu te aktivnosti kojima smo se bavili tijekom ove godine. Na 16. sjednici Predsjedništva održanoj 17. prosinca, donesena je Odluka o nagrađivanju sindikalnih povjerenika koju Predsjedništvo donosi jednom godišnje, na osnovu prijedloga regionalnih povjerenika. Uz prethodno spomenuto nagrađivanje najboljih sindikalnih povjerenika, Predsjedništvo je usvojilo izvješće s 5. Kongresa EFFAT-a održanoga početkom mjeseca studenog u Zagrebu.

DSC00178 Po završetku sjednice Predsjedništva, sastao se Glavni odbor Sindikata PPDIV-a koji je usvojio Plan rada za 2020. godinu, Plan prihoda i rashoda za 2020. godinu, prihvatio izvješće o radu za 2019. godinu te dodijelio priznanja i nagrade najboljim sindikalcima.

DSC00184
Na svečanom dijelu sjednice, uz nazočnost članova Predsjedništva, Statutarne komisije i Financijskog odbora Sindikata PPDIV-a, dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2019. godinu.
Za svoj kontinuirani sindikalni rad, za postignute izuzetne rezultate i poseban doprinos radu Sindikata PPDIV-a u 2019. godini, nagrade i priznanja dodijeljene su sljedećim sindikalnim povjerenicima:

REGIJA 1
1. MIRICA ČAVLOVIĆ, glavna sindikalna povjerenica Vodoprivrede Sisak
2. ŽELJKO STARC, sindikalni povjerenik Moslavina voća

DSC00195

DSC00197

REGIJA 2
1. BRIGITA STRUJIĆ, glavna sindikalna povjerenika Kandita (kolegica Brigita zbog spriječenosti nije prisustvovala sjednici a nagrada će joj naknadno biti uručena)
2. VLADIMIR KOŠUTIĆ, glavni sindikalni povjerenik PIK Vinkovci

DSC00200

REGIJA 3
1. ŽELJKO DRAGEC, glavni sindikalni povjerenik Belupo
2. BOŽO ĐURAS, glavni sindikalni povjerenik Koke d.d. Varaždin

DSC00203

DSC00205

REGIJA 4
1. BRANKO KOROTAJ, glavni sindikalni povjerenik TDR
2. ANTE GORETA, sindikalni povjerenik Vodoprivrede Split

DSC00207  

DSC00209

DEVETI KONGRES SINDIKATA PPDIV-a
Sukladno svojim statutarnim ovlastima, Glavni odbor donio je Odluku o mjestu i vremenu održavanja Devetog kongresa Sindikata PPDIV-a koji će se održati u hotelu Falkensteiner Club Funimation Borik od 3. do 5. prosinca 2020. godine.

SPORTSKI SUSRETI I IDUĆE GODINE U ROVINJU
Kao i krajem svake godine, Glavni odbor odlučuje o mjestu i vremenu održavanja sljedećih sportskih susreta pa je tako na sjednici donesena Odluka da će se 21. sportski susreti Sindikata PPDIV-a održati u Rovinju u vremenu od 21. do 24. svibnja 2020. godine.

PROMJENA NA MJESTU REGIONALNOG POVJERENIKA REGIJE 1
Vrlo emotivnim govorom, vidno ganut i sa suzama u očima, od Sindikata PPDIV-a oprostio se naš Štef, Stjepan Leboš koji nakon 41. godine, 2 mjeseca i pokojim danom s koncem ove godine odlazi u zasluženu mirovinu.

DSC00220

Naš Štef priključio se vodstvu Sindikata PPDIV-a u ožujku 2017. godine nakon što je na mjestu regionalnog povjerenika naslijedio dotadašnjeg regionalca i novoizabranog predsjednika, Denisa Paradiša. Štef je svoj radni vijek započeo davne 1977. godine, sedmog srpnja. Uz sve ono divno što je u četiri desetljeća života i rada u PIK Vrbovcu i Sindikatu PPDIV-a Štef napravio, svakako će nam ostati upamćen kao istinski sindikalac uvijek spreman na raznorazne akcije u zaštiti malog običnog radnika. Jednom riječju, pravi prijatelj i kolega na kojeg si uvijek mogao računati, duša od čovjeka i čovjek koji će radnoj sredini svakako nedostajati.

DSC00213

DSC00222

Odukom Glavnog odbora, a slijedom uvjetno donesene Odluke Predsjedništva o zapošljavanju, kolega Dubravko Desović, još uvijek glavni sindikalni povjerenik KIM, karlovačke industrije mlijeka, imenovan je novim regionalnim povjerenikom prve regije. Kolegi Štefu želimo mirnu i zdravu mirovinu istodobno poželjujući dobrodošlicu kolegi Dudi koji će nam se priključiti s prvim radnim danom u novoj godini.

DSC00219

DSC00180

Potkategorije

Prijava ili Registracija

Prijava