Sindikat PPDIV

A+ A A-

Sve vijesti 7

Sindikat PPDIV podržava štrajk prosvjetnih radnika

Štrajku učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ne nazire se kraj, a u štrajku, koji je danas ušao u 30. dan, sudjeluje i sustav znanosti i visokog obrazovanja.

Za ponedjeljak 25. studenoga 2019. godine najavljen je veliki prosvjed “HRVATSKA MORA BOLJE” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u 12:05 sati.

Ovim putem Sindikat PPDIV izražava podršku prosvjetnim radnicima u ispunjenju njihovih zahtjeva.

Pozivamo sve naše članove i članove njihovih obitelji da podrže i izađu na prosvjed jer su upravo obrazovni radnici nositelji promjena i o njima ovisi kvaliteta obrazovanja.

tvob9hz6h4p0sau0n8pl2xvkz1y

Peti EFFAT-ov kongres izabrao novo vodstvo za razdoblje od 2020. do 2024.

IMG 9463
Peti EFFAT-ov kongres, koji je održan u Zagrebu 6. i 7. studenoga, izabrao je svoje novo vodstvo za kongresno razdoblje od 2020. do 2024.

Kongres je glavno tijelo EFFAT-a na kojemu sindikati članice odlučuju o smjeru sindikata u sljedećih pet godina. Kongres bira predsjednika EFFAT-a, dopredsjednike i glavnog tajnika.

Ispred domaćina, Kongresu se uvodno obratio predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš, naglasivši iznimno važnim što se Kongres EFFAT-a održava u Hrvatskoj čime ćemo, nadamo se, uspjeti skrenuti pažnju vladajućih i poslodavaca na prisutne probleme u svim sektorima.

IMG 9461


Predsjednica EFFAT-a, Malin Ackholt (HRF, Švedska) jednoglasno je izabrana za novi mandat, a Kristjan Bragason (Nordic Union HRCT) izabran je za glavnog tajnika. Pia Stalpaert (ACV CSC, Belgija) i Pietro Ruffolo (FLAI CGIL, Italija) izabrani su za dopredsjednike.
Gotovo 350 delegata biralo je novo rukovodstvo, uz do sada najveći broj žena i mladih.

Malin Ackholt zahvalila je Sindikatu turizma i usluga Hrvatske i Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (sindikatima članicama iz Hrvatske) i tajništvu EFFAT-a u Bruxellesu na uspješnom Kongresu koji bez njih ne bi bio moguć. „Nastavit ćemo jačati sindikate ne samo na jugoistoku nego i u cijeloj Europi“, rekla je Ackholt.

Kristjan Bragason rekao je kako se već niz godina radnici u Europi suočavaju s rastućom nepravdom i podjelama, a sindikalni će pokret nastaviti nuditi rješenja: „Na temeljnim vrijednostima demokracije, solidarnosti, jednakosti i održivosti moramo započeti poboljšavati prava radnika. Nikada kao sada nije bilo važnije graditi snažne sindikate koji se mogu suočiti s porastom nacionalističkih pokreta i marginalizacijom radnika zaposlenih na prekarnim poslovima“.

Sindikat PPDIV ukazao Vladi na štetnost predloženih izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića

konzerve

Sindikat PPDIV kao najveći granski sindikat u Republici Hrvatskoj u proizvodnoj i prehrambenoj industriji djeluje u velikom broju trgovačkih društava koja će direktno biti pogođena uvođenjem predloženih izmjena navedenog zakona.

Namjera Vlade da se uvedu nove trošarine na bezalkoholna pića vezano uz količinu šećera koju ista sadrže, vjerujemo protivno je interesu proizvodnje u Hrvatskoj, ali i hrvatskih građana i gospodarstva općenito.
Podržavamo brigu Vlade za zdravlje građana, ali uvođenje tzv. "poreza na šećer" i to kod samo jedne vrste proizvoda nije se pokazalo kao efikasna mjera u promjeni prehrambenih navika, dok se na taj način potiče prekogranična potrošnja te ugrožavaju domaća proizvodnja i radna mjesta na domaćem tržištu.

Hrvatski građani već sada u velikom broju prehrambene proizvode kupuju u susjednim zemljama, a rastom cijena bezalkoholnih napitaka to će biti još izraženije. Čak je i Danska, koja je među prvima bila uvela sličan porez na sokove, od njega odustala nakon što je značajno porasla prekogranična potrošnja.

Predviđa se da će porez na zašećerena osvježavajuća pića u Velikoj Britaniji dovesti do ukidanja više od 4 000 radnih mjesta u proizvodnji, maloprodaji i ugostiteljstvu. U Meksiku je "porez na šećer" doveo do gubitka više od 10 000 radnih mjesta u industriji i zatvaranja 30 000 malih trgovina.
Mišljenja smo da je Hrvatskoj u ovom trenutku prioritet održavanje radnih mjesta i gospodarske proizvodnje u odnosu na upitni dobitak za državni proračun. U konačnici, potencijalm gubitkom radnih mjesta koji bi za sobom povukao i smanjenje prihoda državnog proračuna s te osnove (porezi na dohodak i vezani nameti) deficit državnog proračuna bi bio značajniji nego što je sad. Pozitivnog učinka na zdravlje neće biti jer potrošači i na razvijenijim tržištima šećer nastavljaju konzumirati kroz druge proizvode koji nisu obuhvaćeni porezom ili se okreću jeftinijim, i manje kvalitetnim, uvoznim proizvodima.

Građane treba educirati i zajedno s cijelom prehrambenom industrijom raditi na širenju ponude zdravijih alternativa te tu vidimo mogućnost provođenja brige države o zdravlju građana.

 Industrija bezalkoholnih pića uložila je znatna sredstva u istraživanje i izmjene u sastavima postojećih te razvoj novih proizvoda i već i na hrvatsko tržište uvodi proizvode s manje ili bez šećera. Odgovorna država takve radnje treba podržati umjesto da nameće nove poreze i troškove.
Važno je znati i da će poskupljenje najviše pogoditi one koji imaju najniže prihode, jer takva skupina građana veći dio svojih prihoda troši za hranu i njima svako poskupljenje najteže pada. I to je još jedan razlog zašto kao sindikat smatramo spornima i štetnima predložene izmjene navedenog zakona.

Svaka proizvodnja Hrvatskoj je iznimno važna i zato ju treba čuvati, a ne dodatno otežavati poslovanje proizvodnih tvrtki. Posebice to ne treba činiti već dokazano neuspješnim i štetnim mjerama.

Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da se problemu prekomjerne debljine građana pristupi promišljenije, sveobuhvatnije i primarno kroz edukacije i informiranje potrošača. I to zajednički s industrijom, a ne protiv nje. (stoji u dopisu upućenom Ministarstvu financija i Ministarstvu zdravstva).

Generalni tajnik EFFAT-a posjetio Sindikat PPDIV

Uoči održavanja 5. Kongresa Europske federacije sindikata hrane, poljoprivrede i turizma (EFFAT), u prostorijama Sindikata PPDIV-a dana 16. listopada 2019. godine, održan je sastanak s generalnim tajnikom Haraldom Wiedenhoferom.

IMG 4745

Na sastanku su dogovorene posljednje pripreme za održavanje Kongresa.

Uz predsjednika Sindikata PPDIV-a Denisa Paradiša, sastanku s kolegom Haraldom nazočili su Jasmin Kunjko, voditelj ekonomskih poslova i Marina Gruban Jelečević, voditeljica pravnih poslova.

IMG 4748

Peti kongres EFFAT-a održati će se 6. i 7. studenoga u Hotelu Westin u Zagrebu, a Kongresu će prethoditi četiri planske konferencije.

social fb congress 01

BELUPO UKUPNI POBJEDNIK 20. SPORTSKIH SUSRETA SINDIKATA PPDIV-a

naslovna

Rovinjsko apartmansko naselje Villas Rubin bilo je i ove godine domaćinom 20. po redu sportskih susreta Sindikata PPDIV-a koji su održani od 23. do 26. svibnja. Na susretima je i ove godine bilo preko 800 članova Sindikata PPDIV-a iz cijele Hrvatske, a ove su nam se godine ponovo vratili uvijek rado viđene kolege iz poljske Solidarnosti (predstavnici Nestlea i poljskog šećera), kao i stalni dragi gosti iz Sindikata KŽI Slovenije, Samostalnog sindikata PPDIV-a Srbije i Sindikata poljoprivrede Crne Gore.

IMG 1292 Copy

Pehar ukupnog pobjednika 20. sportskih susreta Sindikata PPDIV-a ove je godine kući odnijelo koprivničko BELUPO koje je do pobjedničkog pehara došlo osvojivši prvo mjestu u malom nogometu te kuglanju za žene, osvojenim drugim mjestom u odbojci na pijesku te trećim mjestom u pikadu za žene.

ukupni pobjednik

Natjecanja su se odvijala u 13 disciplina u kojima su najbolje rezultate ostvarili:

TENIS

1. mjesto – ŽELJKO KELEUVA, Zagrebačka pivovara
2. mjesto – DOMAGOJ ŠTEFANAC, Zagrebačka pivovara
3. mjesto – DOMAGOJ KOVAČIĆ, Tvornica šećera Osijek

tenis

BELOT

1. mjesto – JAMNICA 1, Zagreb
2. mjesto – PIK VINKOVCI, Vinkovci
3. mjesto – NOVI AGRAR 1, Osijek

belot

BRIŠKULA I TREŠETA

1. mjesto – DUKAT Split 1, Zagreb
2. mjesto – CROMARIS, Zadar
3. mjesto – TDR 1, Rovinj

briskula

BOĆANJE

1. mjesto – SOLANA PAG 1, Pag
2. mjesto – BELJE 1, Darda
3. mjesto – SOLANA PAG 2, Pag

bocanje

PIKADO – M

1. mjesto – AGROPROTEINKA 2, Sesvetski Kraljevec
2. mjesto – AGROLAGUNA, Poreč
3. mjesto – PODRAVKA 1, Koprivnica

pikado M

PIKADO – Ž

1. mjesto – BELJE 2, Darda
2. mjesto – TDR 1, Rovinj
3. mjesto – BELUPO ASKA PRO, Koprivnica

pikado Z

STOLNI TENIS

1. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica
2. mjesto – JAMNICA, Zagreb
3. mjesto – BELJE, Darda

stolni tenis

KUGLANJE – M

1. mjesto – SLAVONIJA ŽUPANJA, Županja
2. mjesto – SLADORANA, Županja
3. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica

kuglanje M

KUGLANJE – Ž

1. mjesto – BELUPO, Koprivnica
2. mjesto – PODRAVKA LINICE, Koprivnica
3. mjesto – BELJE 2, Darda

kuglanje Z

ODBOJKA NA PIJESKU

1. mjesto – COCA-COLA, Zagreb
2. mjesto – BELUPO, Koprivnica
3. mjesto – NESTLE 1, Poljska

odbojka

POTEZANJE UŽETA – M

1. mjesto – PIK VINKOVCI, Vinkovci
2. mjesto – JAMNICA, Zagreb
3. mjesto – AGRO-TOVARNIK, Tovarnik

potezanje uzeta M

POTEZANJE UŽETA – Ž

1. mjesto – PIK VRBOVEC 1, Vrbovec
2. mjesto – JAMNICA, Zagreb
3. mjesto – BELJE, Darda

potezanje uzeta Z

MALI NOGOMET

1. mjesto – BELUPO, Koprivnica
2. mjesto – PODRAVKA, Koprivnica
3. mjesto – ŠEĆER, Poljska

mali nogomet  

I što reći na kraju…. Upućujemo još jednom čestitke svim osvajateljima pehara i diploma kao i svim natjecateljima i učesnicima ovogodišnjih sportskih susreta, uz zahvalu na sudjelovanju i ugodnom zajedničkom druženju uz pozdrave do iduće godine i novih sportskih nadmetanja i druženja.

otvaranje

zatvaranje

ODRŽANI 46. SPORTSKI SUSRETI RADNIKA HRVATSKOG VODNOG GOSPODARSTVA U TUČEPIMA

50313572 2038868836202140 6472289323050860544 n

U Tučepima od 25.4.-28.4.2019.god. održani su tradicionalni 46. Sportski susreti radnika Hrvatskog vodnog gospodarstva. Unatoč trenutno ekonomski nepovoljnom stanju u našem društvu ipak se okupilo preko 600 učesnika koji su u tih nekoliko dana druženja zaboravili na svakodnevne probleme. U opuštenoj atmosferi, te uz sportska nadmetanja i uz prigodnu zabavu nadamo se da su im ostali u dobrom sjećanju do sljedećih Susreta.
Pored sportskih nadmetanja, humanitarnom i zabavnom programu održan je i Okrugli stol sa dvije teme: Prva tema bila je Projekt „Zaštita od poplava u slivu rijeke Kupe“. Prezenter je bio gosp. Zoran Marković, struč.spec.ing.aedif. Druga tema bila je „E – računi u javnoj nabavi“. Prezenter je bila gđa. Klaudija Kralj iz središnjeg ureda za javnu nabavu RH.
Okruglom stolu ispred Sindikata PPDIV Hrvatske bili su nazočni Regionalni povjerenik - dopredsjednik Ivica Blažević i Regionalni povjerenik kolega Štef Leboš.
Kao i svake godine Sindikat PPDIV Hrvatske bio je i ove godine pokrovitelj Sportskih susreta, te donator. U ime pokrovitelja sudionicima se obratio Regionalni povjerenik - dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske Ivica Blažević. U svom obraćanju obzirom na aktualno stanje u društvu ovakav odaziv sam po sebi pokazuje osjećaj pripadnosti radnika svojim poduzećima i Sindikatu PPDIV Hrvatske. Zaželio je da se i ubuduće očuva tradicija Sportskih susreta i građenje zajedništva.

DSCN4973

Sportske susrete otvorio je generalni direktor Hrvatskih voda gosp. mr.sc Zoran Đuroković dipl.ing.građ. koji je zaželio uspješne sportske susrete i da pobjede najbolji.

DSCN4975 copy
Da bi sve funkcioniralo kako treba sve pohvale organizacijskom odboru na čelu sa kolegom Ivicom Zečevićem, Predsjednikom Organizacijskog odbora.

Potkategorije

Prijava ili Registracija

Prijava