Search
Close this search box.

PPDIV poziva na očuvanje radnih mjesta u Purisu

foto: istarski.hr

foto: istarski.hrSindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoporivredi Hrvatske podržava nastojanja svojih članova i ostalih zaposlenih u Purisu d.d. Pazin da očuvaju proizvodnju i radna mjesta, posebice nakon što je u toj tvrtki nedavno otvoren stečajni postupak.

Podsjećamo da je Puris cijeli niz godina, sve do nedavno, bio uspješna i dobro organizirana tvrtka s proizvodima koji su na tržištu imali svoje mjesto i budućnost. Riječ je o poduzeću koje je tijekom 2008. godine imalo više od 500 zaposlenih, veliki broj kooperanata i godišnju proizvodnju veću od tri milijuna kg mesa i mesnih prerađevina.

Nakon što je Hypo Alpe Adria banka 2000. godine postala vlasnikom Purisa bili su vidljivi prvi znakovi poslovnog slabljenja te tvrtke, kako u tržišnom, tako i u tehnološkom i organizacijskom smislu, jer su uprave koje je postavljala Banka vodile lošu razvojnu i poslovnu politiku. Poslovni potezi koje je od 2009. do danas povlačio novi vlasnik Gavrilović (na primjer, pogrešna ulaganja u informatičku opremu, izmjene organizacije poslovanja, razbijanje do tada uspješne komercijale, neselektivno ukidanje specijaliziranih prodajnih punktova i rasprodaja voznog parka te ukidanje dijelova uhodane i važne proizvodnje) rezultirali su činjenicom da je u posljenje tri godine ukupna proizvodnja i prodaja prepolovljena. To je, uz ostalo dovelo i do otpuštanja više od 200 naših kolegica i kolega, zaposlenih u Purisu.

Doduše, pokušaji uprave i Gavrilovića da otvaranjem novih kreditnih linija dobiju sredstva koja bi omogućila nastavak proizvodnje nisu naišli na potporu Hypo banke koja ima hipoteku na cjelokupnu imovinu Purisa. Na taj su način, po tko zna koji put, špekulantski interesi banke dobili prvenstvo ispred radnih mjesta i razvoja dugododišnje proizvodnje. Zbog takvog odnosa banke i vlasnika deblji su kraj izvukli radnici i stanovnici pazinskog kraja.

S razočaranjem konstatiramo da se u rješavanju ovog problema i očuvanju radnih mjesta svoj pravi doprinos nisu dali vlasnik Purisa, Hypo banka, ali niti lokalna zajednica i županijska vlast. Sindikat PPDIV poziva stečajnog upravitelja i vjerovnike da u traženju rješenja za izlazak iz ove teške situacije, uz očuvanje svoje imovine, uzmu u obzir i činjenicu da od njihovih odluka ovisi sudbina više od tri stotine obitelji radnika koji svojim radom u Purisu osiguravaju njihovu egzistenciju.