Search
Close this search box.

Radnička vijeća

U proteklih dvadeset i pet godina Hrvatska se svojim Ustavom opredijelila za razvoj demokracije i prihvaćanje u praksi svih standarda koji određuju ljudska prava, a posebice prava radnika. Napuštanjem samoupravljanja hrvatski radnici su izgubili mogućnost utjecaja na odluke poslovodstva u poduzećima, međutim ponovno uvođenje radničke participacije u Zakon o radu kroz radnička vijeća predstavlja značajan civilizacijski pomak u dobrom smjeru. Približavanje Hrvatske Europskoj uniji predstavlja razlog za nadu da će se radničko suodlučivanje u Hrvatskoj i dalje razvijati.

Sindikat PPDIV od 1996. godine kontinuirano radi na razvoju industrijske demokracije u Hrvatskoj, a posebne napore ulaže u izbor radničkih vijeća u svim sredinama u kojima ima svoje članove. Takvo opredjeljenje uostalom iskazivali su svi do sad održani Kongresi Sindikata koji su nas i usvojenim kongresnim dokumentima i Rezolucijama obvezali na unaprjeđivanje rada radničkih vijeća i izbor predstavnika radnika u nadzorne odbore trgovačkih društava, kao i na pružanje pomoći i osposobljavanje naših članova u radničkim vijećima.

Za Sindikat PPDIV industrijska demokracija i radnička vijeća predstavljaju institucionalni okvir koji nam ujedno daje mogućnost i sredstvo da kroz ova tijela (RV i predstavnik radnika u NO) razvijamo naš rad i aktivnosti, a sve u cilju poboljšanja položaja naših članova u poduzećima.

Edukativni seminari i rasprave po regijama i na tijelima sindikata o radu i razvitku demokracije, nabavka i tiskanje literature o radu radničkih vijeća, prenošenje iskustava iz rada naših kolega iz drugih zemalja (poglavito Njemačke, Austrije), samo su dio redovitih aktivnosti našeg sindikata koje su tijekom godina rezultirale i sa zapaženim uspjesima PPDIV-ovih lista na izborima za radnička vijeća u mnogim trgovačkim društvima.