Search
Close this search box.

Kolektivni ugovori

Kolektivni pregovori su oblik socijalnog dijaloga koji dovodi do sklapanja kolektivnog ugovora kao oblika uređenja i unaprjeđenja materijalnih i drugih prava radnika koji rade u poduzeću ili u djelatnosti.

Kolektivnim ugovorima i kolektivnim pregovorima Sindikat PPDIV kontinuirano posvećuje osobitu pozornost. Rezultat rada svih profesionalno zaposlenih u Sindikatu i sindikalnih povjerenika na terenu vidljiv je kroz više od 60 kolektivnih ugovora potpisanih na razini poduzeća u kojima organiziramo svoje članove.

Donošenjem Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje u Saboru RH, predstavlja veliki korak unazad u odnosu na sve postignuto u kolektivnim pregovorima u proteklih dvadeset i pet godina. Prvi su dojmovi u primjeni ovog Zakona da namjere Vlade i parlamentarne većine nisu dobre i predstavljaju veliku birokratsku prepreku sindikalnom radu i organiziranju, a posebno kvalitetnom pregovaranju za kolektivne ugovore.

Donošenje Zakona o reprezentativnosti u kolektivnom pregovaranju imala je u vidu bolje uređenje odnosa na tržištu rada, te odnosa na sindikalnoj sceni, odnosno uvođenje reda i jasnijih odnosa između velikih i malih sindikata, između onih koji žele razvijati dobre i kvalitetne partnerske odnose s poslodavcima te konačno urediti prava članova sindikata kroz kolektivni ugovor. Sada se na žalost vidi da Zakon to ne omogućava.

Promjene u svjetskoj ekonomiji dovele su do poteškoća u međunarodnoj trgovini i financijskim odnosima što je u velikoj mjeri utjecalo i na naš sindikalni rad i u kontinuirani nastavak unaprjeđenja materijalnih prava radnika u poduzećima. Stoga je posljednjih godina, prvo u uvjetima recesije te sada u uvjetima pandemije osnovni cilj bio u što većoj mjeri očuvati postojeća prava radnika iz kolektivnih ugovora, ali i očuvanje što više radnih mjesta u poduzećima. Ekonomska kriza snažno je utjecala i na hrvatsko gospodarstvo, te je uzela svoj danak smanjivanjem privrednih aktivnosti što je snažno utjecalo i na poslovanje trgovačkih društava u djelatnostima gdje Sindikat PPDIV organizira svoje članove. Što će donijeti nova zdravstvena kriza tek ćemo vidjeti.
Kongres i Glavni odbor Sindikata PPDIV svojim su odlukama stalno poticali razvitak kolektivnih ugovora u poduzećima, a kao obavezu svim svojim aktivistima, razvitak kolektivnih ugovora i to kroz praćenje njihove primjene i poticanje pregovora kao i potpisivanje novih kolektivnih ugovora gdje god je to moguće, Sindikat je propisao i u svojim temeljnim dokumentima.

Bez obzira na objektivne gospodarske, danas zdravstvene kao i razne birokratske barijere koje se pred nas postavljaju, kolektivni ugovori ostaju osnovno opredjeljenje Sindikata PPDIV.

Sindikat PPDIV ima potpisane kolektivne ugovore u većini značajnih gospodarskih subjekata u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, vodoprivredi i duhanskoj industriji.
U nastavku spominjemo samo neke od njih:

Podravka, Kraš, Dukat, Heineken, Zagrebačka pivovara, Coca-cola, Jamnica, Ledo, Agroproteinka, Zvijezda, Badel 1862, Hrvatske vode, PIK Vrbovec, Vodoprivreda Sisak, Kandit, Karolina, Belje, PIK Vinkovci, Koka, Zdenka, Vajda, Agrolaguna, Cromaris, Tvornica duhana Rovinj, Sardina i drugi.