Search
Close this search box.

7. Kongres Sindikata PPDIV-a: Šimo Orešković novi predsjednik

Šimo Orešković

Šimo OreškovićUz nazočnost stotinu dvadeset osam delegata iz cijele Hrvatske i brojnih gostiju iz Hrvatske i inozemstva u Zadru je 30. studenoga i 1. prosinca ove godine održan Sedmi Kongres Sindikata PPDIV-a. Koncipiran kao izborno-izvještajni skup najvišeg tijela Sindikata, Kongres je izazvao pozornost gotovo svih podružnica koje su proteklih mjeseci na regionalnim skupovima istaknuli veliki broj kandidata za tijela.

Delegati su Šimu Oreškovića izabrali za novog predsjednika Sindikata PPDIV-a, a novi mandat dobili su i članovi Glavnog odbora, Statutarne komisije i Financijskog odbora.

 Kako Sindikat PPDIV već godinama ima vrlo dobru suradnju s velikim brojem srodnih sindikata u inozemstvu, pozivu da nazoče skupu odazvao se veliki broj. Tu su bili James Ritchie, stariji član IUF-a; Arnd Spahn, tajnik EFAT-ova sektora poljoprivrede; Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine, sa članicama delegacije Ankicom Đurić i Majom Radić; Boris Frajnkovič, tajnik Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije, sa članovima delegacije Srečkom Čaterom i Jovom Labancem; Živko Danevski i Rada Bežovska, predsjednik i tajnik Agro-sindikata iz Makedonije; Miroslaw Nowicki, predsjednik poljskog Sindikata Solidarnošć, sa članovima delegacije Arturom Krasinskim i Barbarom Okuniewskom; Vojislav Borisavljević, glavni tajnik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije; Miodrag Bradonjić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine; Fabien Guimbretiere, tajnik francuskog sindikata FGA-CFDT.

Bili su tu i Mladen Novosel, predsjednik SSSH; Milka Kosanović, izvršna direktorica Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede; Ljerka Puljić, Mato Greganić i Vitomir Begović iz Agrokora; Damir Bulić, Zlatan Lisica i Darko Radišić iz Kraša; Ilija Nedić iz Žita; Goran Markulin iz Cromarisa; Helena Iveković iz Hrvatskih voda i dr. sc. Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mnogi od njih s govornice su se obratili delegatima i, uz ostalo, poželjeli uspješan rad Kongresa.

Josip Pavić, dosadašnji predsjednik Sindikata, uvodno je govorio o radu PPDIV-a u proteklih dvadesetak godina, a posebno se osvrnuo na posljednje četiri godine. Naglasio je da je Sindikat PPDIV-a, unatoč teškoj gospodarskoj krizi u svijetu i u Hrvatskoj, uspio sačuvati članstvo i uspješno ostvariti najveći broj planiranih zadaća.

Nakon što su kandidati za predsjednika, Šimo Orešković i Darko Tetec delegatima iznijeli vlastite programe djelovanja Sindikata u sljedeće četiri godine, pristupilo se izborima i tajnom glasovanju nakon koji je konstatirano da je Šimo Orešković dobio 78, a Darko Tetec 49 glasova.

Izabran je i Glavni odbor u sljedećem sastavu:
1. Sanda Marelić
2. Višnja Petriš
3. Andrea Zelenić
4. Stjepan Leboš
5. Dubravko Desović
6. Mirko Gardlo
7. Snježana Puljić
8. Josip Drozdek
9. Zdravko Turčinović
10. Helena Žeravica
11. Božo Đuras
12. Zlatko Marciuš
13. Željko Dragec
14. Marija Martan
15. Darko Novotni
16. Jadranka Rožić
17. Ivica Bobić
18. Goran Domljanović

U Statutarnu komisiju izabrani su:
1. Vesna Radak
2. Klara-Senka Blažević
3. Veronika Zadravec
4. Branko Cvetković
5. Marija Juras

U Financijski odbor izabrani su:
1. Božidar Sabolić
2. Silvana Hodak
3. Snježana Košić
4. Stjepan Potočki
5. Snježana Glavinić

Kongres je, nakon detaljnog obrazloženja i bez rasprave prihvatio i Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Sindikata PPDIV-a, koji je doživio nekoliko neznatnih izmjena. Prihvaćen je prijedlog da programska platforma koju je, predstavljajući se delegatima, iznio novi predsjednik Šimo Orešković, bude program rada Sindikata PPDIV-a u sljedeće četiri godine. Po završetku Kongresa sastao se Glavni odbor i na konstituirajućoj sjednici izabrao Predsjedništvo te dvoje potpredsjednika: Maricu Vidaković i Ivicu Blaževića.