Search
Close this search box.

Broj nezaposlenih najveći od siječnja 2002. godine

ilustracija

ilustracijaBroj nezaposlenih nastavio je rasti i na početku ove godine. Prema psljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u siječnju su u evidenciju nezaposlenih ušle 36.394 osobe, dok je iz evidnecije izašlo 22.605 osoba pa se broj nezaposlenih povećao za 13.789 osoba u odnosu na prosinac prošle godine na 372.003 osoba. Navedeni broj nezaposlenih najviši je od siječnja 2002. godine…

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini uobičajen je u siječnju te velikim dijelom odražava sezonski rast nezaposlenosti u zimskim mjesecima. Međutim, visoki rast nezaposlenosti na godišnjoj razini pokazuje da u realnom sektoru ne jenjavaju nepovoljna kretanja. Broj nezaposlenih osoba na godišnjoj je razini porastao za 37.652, odnosno za 11,3 posto.

U siječnju su prijavljena 11.544 slobodna radna mjesta, što je više nego dvostruko više u usporedbi s prosincem. Isto tako, značajan je i rast broja slobodnih radnih mjesta na godišnjoj razini (2.693, odnosno 30,4%). Od toga najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavljen je u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj (4.380). Nadalje, već u siječnju vidljiva je povećana potražnja za zapošljavanjem na sezonskim poslovima, gdje je prijavljeno 1.686 slobodnih radnih mjesta, što je za 14,6% više nego u prosincu.

“U narednim mjesecima potražnja za sezonskim radnicima nastavit će se povećavati, što će pozitivno utjecati na kretanje broja nezaposlenih pa bismo s dolaskom proljeća mogli vidjeti smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Međutim, kretanja na godišnjoj razini bit će važniji indikator stanja na tržištu rada. Kako u 2013. godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka”, poručuju danas RBA analitičari.

Izvor: Poslovni.hr