Search
Close this search box.

Ministar Jakovina: Hrvatsko mlijeko je kvalitetno

hrvatsko-mlijeko-je-kvalitetno

hrvatsko-mlijeko-je-kvalitetnoMinistar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je danas kako su rezultati potvrdne analize iz referentnog laboratorija u Beču pokazali neznatno povišenu razinu aflatoksina iznad dopuštene na 11 uzoraka s hrvatskih farmi te ponovio kako je hrvatsko mlijeko kvalitetno i zdravstveno ispravno.

Rezultati potvrdne analize iz Beča pokazali su da je na 11 uzoraka s farmi razina aflatoksina neznatno iznad dopuštene – dozvoljeno je 0,05 mikrograma po litri, a 0,057 je prosječna vrijednost u nalazima iz Beča, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede.

U proteklih tjedan dana, od početka pojačane kontrole, na Hrvatskom veterinarskom institutu analizirano je ukupno 184 uzorka mlijeka, od čega je 158 uzoraka uzeto u industriji (sve najveće mljekare), 15 na farmama i 11 iz uvoza.

Rezultati su pokazali da je bilo 64 pozitivna uzorka u industrijI, 11 s farmi te jedan uzorak iz uvoza, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ministarstvu. Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao problem detektirana istočna Hrvatska.

Veterinarska inspekcija naložila je obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane.

Sanacija farmi muznih krava, kako je rečeno, radi se o trošku Ministarstva poljoprivrede.

Jakovina je istaknuo kako se koordiniranom akcijom veterinarske i sanitarne inspekcije kontrolira cijeli lanac od polja do stola, a kontrolira se i domaće i uvozno mlijeko u maloprodaji te poručio kako je mlijeko hrvatskih farmi visoke kvalitete, sigurno i zdravstveno ispravno te kako nema potrebe izazivati paniku među potrošačima.

Kod uvoznog mlijeka koje je bilo pozitivno riječ je o pošiljci mlijeka iz BiH (mljekara Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice – brend Moja kravica) u kojoj je utvrđena razina aflatoksina od 0,084 mikrograma po litri. Uzorak je poslan na potvrdnu analizu u Beč, pošiljka je zadržana u skladištu uvoznika i nije stavljena na tržište, a ukoliko analiza u Beču pokaže pozitivan nalaz pošiljka će biti vraćena u zemlju isporučitelja, kaže Jakovina.

U tijeku je i kontrola mlijeka iz maloprodaje od strane sanitarne inspekcije, riječ je o 12 uzoraka mlijeka od kojih devet stranih proizvođača i tri domaća, analiza se obavlja u Zavodu za javno zdravstvo, a rezultati će biti poznati početkom idućeg tjedna.
Sustav je maksimalno odradio posao, nema potrebe izazivati bilo kakvu paniku kod potrošača, rekao je Jakovina ističući kako će se kontrole cijelog lanca proizvodnje mlijeka nastaviti, a nastavit će se i kontrola stočne hrane.

Direktor Dukata Alen Fontana izjavio je kako su Dukatovi proizvodi dostupni na policama sigurni i zdravstveno ispravni, stoga ne postoji razlog za brigu pri konzumaciji.

Unatoč tome što institucije odlično rade svoj posao, Fontana poručuje da u Dukatu ništa više ne žele prepustiti slučaju te uvode vlastiti, paralelni sustav kontrole zdravstvene ispravnosti svježeg sirovog mlijeka koje otkupljuju. To znači da Dukat, uz redovnu mikrobiološku kontrolu mlijeka koju već provodi, uvodi i vlastitu kontrolu otkupljenog mlijeka na rezidue, među koje spadaju i mikotokisni.

Predsjednik Uprave Vindije Dragutin Drk izjavio je kako im je prodaja pala oko 30 posto, no kako se taj postotak smanjuje što govori o povjerenju potrošača. Radimo aktivno na saniranju stanja kod farmera kod kojih je utvrđena povećana razina aflatoksina, rekao je Drk i najavio kako će nakon ove situacije kroz HACCP uvesti dnevnu kontrolu na aflatoksin.

Toksikolog Radovan Fuchs je rekao kako nema razloga za zabrinutost, kako se ne radi o toksičnom mlijeku, no kako će ova situacija zasigurno dodatno pojačati kontrole.

Izvor: Business.hr/Hina