Search
Close this search box.
Sindikat PPDIV ima potpisane kolektivne ugovore u većini značajnih gospodarskih subjekata u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, vodoprivredi i duhanskoj industriji. U nastavku spominjemo samo neke od njih:

Podravka, Kraš, Agrokor, Dukat, Karlovačka pivovara, Zagrebačka pivovara, Jamnica, Ledo, Agroproteinka, Zvijezda, Badel 1862, Hrvatske vode, Vodoprivreda Zagreb, PIK Vrbovec, Vodoprivreda Sisak, Žitoproizvod, Zvečevo, Hana Vuka, Veterinarska stanica Đakovo, PZ Valpovo, Kandit, Karolina, Belje, PPK Valpovo, PP Orahovica, Sladorana, Vupik, Koka, Vindija, Koestlin, Zdenka, PIK Rijeka, Agrolaguna, Sojara, Maraska, Cromaris, Tvornica kruha Zadar, Sardina, Kaštelasnki staklenici, Cetina i drugi.

Kolektivni pregovori su oblik socijalnog dijaloga koji dovodi do sklapanja kolektivnog ugovora kao oblika uređenja i unaprjeđenja materijalnih i drugih prava radnika koji rade u poduzeću ili u djelatnosti.

Kolektivnim ugovorima i kolektivnim pregovorima Sindikat PPDIV kontinuirano posvećuje osobitu pozornost. Rezultat rada svih profesionalno zaposlenih u Sindikatu i sindikalnih povjerenika na terenu vidljiv je kroz više od 120 kolektivnih ugovora potpisanih na razini poduzeća u kojima organiziramo svoje članove.

Nedavno donošenje Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje u Saboru RH, predstavlja veliki korak unazad u odnosu na sve postignuto u kolektivnim pregovorima u proteklih dvadeset godina. Prvi su dojmovi u primjeni ovog Zakona da namjere Vlade i parlamentarne većine nisu dobre i predstavljaju veliku birokratsku prepreku sindikalnom radu i organiziranju, a posebno kvalitetnom pregovaranju za kolektivne ugovore.

Inicijativa za donošenje Zakona o reprezentativnosti u kolektivnom pregovaranju imala je u vidu bolje uređenje odnosa na tržištu rada, te odnosa na sindikalnoj sceni, odnosno uvođenje reda i jasnijih odnosa između velikih i malih sindikata, između onih koji žele razvijati dobre i kvalitetne partnerske odnose s poslodavcima te konačno urediti prava članova sindikata kroz kolektivni ugovor. Već sada se na žalost vidi da Zakon to ne omogućava.

Promjene u svjetskoj ekonomiji dovele su do poteškoća u međunarodnoj trgovini i financijskim odnosima što je u velikoj mjeri utjecalo i na naš sindikalni rad i u kontinuirani nastavak unaprjeđenja materijalnih prava radnika u poduzećima. Stoga je posljednjih godina, u uvjetima recesije osnovni cilj bio u što većoj mjeri očuvati postojeća prava radnika iz kolektivnih ugovora, ali i očuvanje što više radnih mjesta u poduzećima. Ekonomska kriza snažno je utjecala i na hrvatsko gospodarstvo, te je uzela svoj danak smanjivanjem privrednih aktivnosti što je snažno utjecalo i na poslovanje trgovačkih društava u djelatnostima gdje Sindikat PPDIV organizira svoje članove.
Kongres i Glavni odbor Sindikata PPDIV svojim su odlukama stalno poticali razvitak kolektivnih ugovora u poduzećima, a kao obavezu svim svojim aktivistima, razvitak kolektivnih ugovora i to kroz praćenje njihove primjene i poticanje pregovora kao i potpisivanje novih kolektivnih ugovora gdje god je to moguće, Sindikat je propisao i u svojim temeljnim dokumentima.

Bez obzira na objektivne gospodarske i razne birokratske barijere koje se pred nas postavljaju, kolektivni ugovori ostaju osnovno opredjeljenje Sindikata PPDIV.