Search
Close this search box.

Predsjednik Sindikata PPDIV boravio u Slavoniji – II sindikalnoj regiji

erdutski-vinogradi

erdutski-vinogradiPredsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković danas je boravio u II sindikalnoj regiji, te je sa suradnicima posjetio poduzeća Vupik u Vukovaru, Erdutske vinograde i Vino u Iloku.

U poduzeću Vupik u Vukovaru sindikalnu delegaciju u kojoj  su uz predsjednika bili Ivica Hrgović sindikalni povjerenik tamošnje podružnice i Ante Krajina vršitelj dužnosti regionalnog povjerenika II regije, primio je direktor Vupika Davor Bošnjaković.

Tema razgovora prije svega su bile  ponuđene stimulativne otpremnine uprave Vupika za radnike koji su utvrđeni kao tehnološki višak, međutim razgovaralo se i o poslovanju ove kompanije, kao i o važećem kolektivnom ugovoru, kao i mogućnostima za nove pregovore.

Erdutski vinogradi

Povod sastanku delegacije Sindikata PPDIV sa poslovodstvom Erdutskih vinograda  bio je otkaz kolektivnog ugovora od strane Uprave mjesec dana prije nego što mu je isticao rok važenja.

Ipak direktor je prilikom susreta sa predsjednikom Oreškovićem iskazao spremnost za nove pregovore, međutim upoznao je sindikaliste i sa trenutnom situacijom u poduzeću, odnosno sa pokušajem poslovodstva da stimulativnim otpremninama razriješi utvrđeni višak radnika do kojeg je došlo nakon reorganizacije tvrtke, a sve radi poteškoća u poslovanju i provođenju postupka pred stečajne nagodbe.

Tako je između ostalog zatražena  i suglasnost Sindikata PPDIV za otkaz ugovora o radu uslijed poslovno uvjetovanih razloga za sindikalnog povjerenika Aleksandra Totha, koju je Sindikat iznimno i dao jer se s time prvenstveno složio i sam povjerenik, te će uz stimulativnu otpremninu napustiti tvrtku.

Sindikat PPDIV će nakon toga izvršiti izbor novoga povjerenika i pokrenuti nove pregovore oko ponovnog zaključivanja kolektivnog ugovora.

vino-ilokVino Ilok

U poduzeću Vino u Iloku predsjednik Orešković se, u pratnji kolege Ante Krajine, susreo i sa  radnicima – članovima sindikata PPDIV-a, te sa direktoricom Violetom Crnogaj i to radi nekoliko tema.

Najvažnija jest postizanje dogovora o redovitoj isplati  plaće radnicima, zatim pokretanje postupka pred stečajne nagodbe, te pronalaženje strateškoga partnera  obzirom da je poduzeće Vino u dosta velikim poslovnim teškoćama.

Do kašnjenja plaća radnicima došlo je u prethodnom periodu, tako da je čak bio i podnesen prijedlog za otvaranje stečaja trgovačkom sudu nad ovom tvrtkom, međutim ovakav prijedlog naknadno je bio i povučen jer je postignut  Sporazum s poslodavcem kojim su potraživanja radnika bilaosigurana kroz založno pravo.

Na održanom skupu radnika sada je zaključeno da je poslovodstvo dužno što je moguće prije isplatiti jednu zaostalu plaću, te da je nužno ubrzati postupak pred stečajne nagodbe, kako bi se iznašlo konačno rješenje za poslovanje tvrtke i redovitu isplatu plaća radnicima.

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA