Search
Close this search box.

Prijepori oko ZOR-a: Iz HUP-a demantirali da će tražiti da se u godišnji ubrajaju vikendi i praznici?

poslodavci-demantirali

poslodavci-demantiraliMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako se nada da će bipartitni pregovori poslodavaca i sindikata o drugoj fazi izmjena Zakona o radu (ZOR) završiti do 15. ožujka, kako bi novi ZOR mogao biti usvojen u drugoj polovici godine.

Mrsić je nakon razgovora u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) odbio komentirati stajališta poslodavaca i sindikata u dosadašnjem tijeku pregovora o izmjenama ZOR-a, već je samo napomenuo da je predsednik Vijeća članova HUP-a Ivan Miloloža demantirao izjavu koje je podigla najviše prašine u javnosti, o tome da poslodavci navodno traže da se u godišnji odmor ubrajaju vikendi i praznici.

Izmjene ZOR-a su nužne jer taj zakon mora odgovarati sadašnjem trenutku i dinamici ekonomije, a s druge strane mora pružiti zaštitu radnicima, koji su najslabija karika, i ujedno omogućiti restrukturiranje gospodarstva, istaknuo je Mrsić.

Podsjetio je kako je prva faza izmjena ZOR-a gotovo dovršena, jer su se sva tri socijalna partnera složila oko sadržaja izmjena, “što pokazuje da se možemo brzo dogovoriti”. Sada dogovorene izmjene idu u Europsku komisiju, a nakon toga na sjednicu Vlade i u Hrvatski sabor, pa Mrsić očekuje da će biti usvojene do kraja ožujka.

Dio tih izmjena odnosi se na usklađivanje s EU direktivama, a ostalo na reguliranje rada na određeno vrijeme, zamjenskog odmora, prekovremenih sati, probnog rada i kolektivnog otpuštanja viška radnika.

Mrsić je najavio da će u razgovore o drugoj fazi izmjena ZOR-a biti uključeni i predstavnici HOK-a, a predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec rekao je da su obrtnici poslodavci, što znači da će i njihovi zahtjevi biti slični.

Na novinarsko pitanje o broju nezaposlenih, kojih je trenutno na burzi rada registrirano 373.441, ministar je rekao da uskoro kreće sezonsko zapošljavanje, pa će broj nezaposlenih početi padati, ali to neće biti trajni pad nezaposlenosti.

Očekujemo do kraja godine veći broj otvorenih radnih mjesta nego prijašnjih godina, što se vidi i u podacima iz siječnja koji pokazuju da je otvoreno više radnih mjesta nego lani. No, to će samo usporiti rast broja nezaposlenih, a značajnije smanjenje nezaposlenosti vidjet će se kada rast BDP-a bude veći od 2 posto, napomenuo je Mrsić.

Izvor: Business.hr