Search
Close this search box.

Linić prijedlogom o limitiranju minusa na tekućim računima spašava građane?

linic-predlaze1

linic-predlaze1Ako je vjerovati ministru Liniću Vlada RH uskoro bi svoje rezove trebala usmjeriti i prema velikim bankarskim profitima. Nakon što je kamatu banaka od 12% na dozvoljene minuse na tekućim računima građana nazvao drskim, ministar Linić svom je ministarstvu naložio izradu zakonskih rješenja po kojima bi minusi na tekućim računima građana bili limitirani na visinu jedne primljene plaće, umjesto ovih današnjih koji nerjetko dosežu i do visine čak tri plaće.

Osim limitiranja minusa po tekućim računima građana ministar Slavko Linić odlučan je u namjeri da “ograniči samovolju banaka”, pa mu je, kako doznajemo, namjera da zakonom propiše način izračuna kamatnih stopa. Postojeći Zakon o kreditnim institucijama nije na odgovarajući način definirao ovo područje, što je bankama ostavljalo prostor da same određuju visinu kamatnih stopa.
To se kao najveći problem pokazalo u slučaju kredita odobrenih u švicarskim francima, gdje su banke same određivale referentnu kamatnu stopu.

No, nakon donošenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, Ministarstvo financija donijelo bi jasnu proceduru izračuna kamatne stope. Kao jedna od ideja spominjalo se i onemogućavanje bankama da mijenjaju kamatne stope na dugoročne kredite prvih godinu dana.