Search
Close this search box.

Stopa nezaposlenosti dosegla je najvišu razinu u posljednjih 10 godina

porast-nezaposlenosti

porast-nezaposlenostiStopa registrirane nezaposlenosti za siječanj 2013. godine iznosi 21,9 %, priopćio je do Državni zavod za statistiku na svojim službenim stranicama, što znači da je dosegla najvišu razinu u posljednjih deset godina.

U prosincu 2012. stopa registrirane nezaposlenosti prema DZS iznosila je 21,1 % i doista je teško bilo očekivati da se ovakav trend porasta stope neće nastaviti i dalje.

Krajem siječnja 2013. Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio je da je broj nezaposlenih u odnosu na prosinac 2012. Porastao za 3,8 % , odnosno da je u siječnju registrirano 372.000 nezaposlenih osoba. Očito da je to rezultat dugogodišnje recesije, stečajeva ili restrukturiranja brojnih tvrtki, kako procjenjuju neki analitičari, ali i rezultat strukturnih promjena, odnosno neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada.

Državni zavod za statistiku objavio je isto tako da su cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena u siječnju 2013. Godine u odnosu na mjesec dana ranije više za 0,1 %, te u odnosu na godinu dana ranije (siječanj 2013./siječanj 2012.) više za čak 5,2%.