Search
Close this search box.

Delegacija Sindikata PPDIV u Agenciji za upravljanje državnom imovinom

agencija-za-upavljanje-drzavnom-imovinom

agencija-za-upavljanje-drzavnom-imovinomTijekom jučerašnjeg dana, delegaciju Sindikata PPDIV predvođenu predsjednikom Šimom Oreškovićom u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) primio je zamjenik ravnatelja Agencije Mirko Volarević sa suradnicima. Tema sastanka bila su poduzeća u većinskom državnom vlasništvu kojima upravlja AUDIO, a u kojima Sindikat PPDIV organizira svoje članove.

Prvo od takvih poduzeća jesu Kaštelanski staklenici i bilo je zadovoljstvo saznati da je AUDIO na pragu riješenja za ovo poduzeće, te da se vrlo uskoro očekuje redoviti nastavak proizvodnje, što će donijeti sigurnost radnih mjesta, jer plasman proizvoda Kaštelanskih staklenika i ovako nikada nije bio upitan.

Tvornica ulja Čepin pak, informirali su sindikalnu delegaciju predstavnici AUDIO-a, nalazi se u zvavršnoj fazi privatizacije. Za tvornicu ulja koja je proglašena tvrtkom od državnog interesa, stigle su dvije obvezujuće ponude, te je AUDIO formirao stručni revizorski tim koji će do ponedjeljka 25. veljače izvršiti njihovu analizu. Stoga postoji mogućnost da se pitanje novog vlasnika razrješi već na sjednici Vlade u drugoj polovici idućeg tjedna.

Slavonija Nova iz Županje, kako je rečeno u AUDIO-u, svoju budućnost tražit će sukladno novom Zakonu o radničkom dioničarstvu koji je još u izradi. Naime, tijekom privatizacije koju je Slavonija Nova prošla 24 % dionica rezervirano je za njezine radnike.

Za Badel 1862. do sada su pristigle tek dvije neobvezujuće ponude, tako da se agoniji ovog poduzeća još uvijek ne nezaire kraj, tim više što je u međuvremenu stigao i jedan zahtjev za predstečajnu nagodbu. Međutim kako je i Badel 1862. uvršten među tvrtke od državnog interesa, njegova sudbina neće se riješavati na prećac. Nadležnost nad njim je prebačena u Ministarstvo godpodarstva tako da još uvijek postoje realne šanse da će se i iz Badela kroz nekoliko mjeseci moći ćuti i dobre vijesti oko daljnje privatizacije i riješavanju sudbina njegovih radnika.

Na kraju, riječi je bilo i o Agroduhanu iz Slatine čiji prvi pokušaj privatizacije nije uspio, pa je ova tvrtka sada u fazi restrukturiranja, te o Regionalnoj veletržnici Benkovac za koju na žalost nema zainteresiranih kupaca koji bi nastavili djelatnost, pa joj predstoji stečaj.

Predsjednik Sindikata PPDIV Orešković, istaknuo je tijekom sastanka da je Sindikat vrlo zainteresiran za kontinuirani dijalog o budućnosti ovih i drugih kompanija koje su u većinskom državnom vlasništvu, a gdje Sindikat ima organizirane podružnice, jer samo njihov opstanak na tržištu i uspješno poslovanje radnicima mogu garantirati sigurna radna mjesta i izvjesniju budućnost.