Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV otvoreno ministru Jakovini

mlijeko

mlijekoRadi svih problema proteklih tjedana u proizvodnji kao i u distribuciji mlijeka do krajnjih potrošača, Sindikat PPDIV je danas uputio otvoreno pismo ministru Jakovini.

Tekst otvorenog pisma u cijelosti pročitajte u nastavku:

Poštovani gospodine ministre,

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) sa zanimanjem prati sve što se posljednjih tjedana događa s mlijekom zaraženim aflatoksinom i problemima u proizvodnji i distribuciji mlijeka do krajnjih potrošača. Temeljni je interes našeg Sindikata da se pogrešnim ili ishitrenim koracima bilo kojeg subjekta ne dovedu u pitanje materijalni interesi svih sudionika niti radna mjesta zaposlenih u proizvodnji i distribuciji mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i interesa potrošača.
Pozdravili smo sve dosadašnje poteze Ministarstva poljoprivrede koje je poduzimalo niz mjera da se stanje o proizvodnji i preradi mlijeka normalizira. Tim potezima nastala šteta samo je dijelom smanjena i zbog toga što nisu otkriveni pravi krivci za propuste u proizvodnji i kontroli kvalitete u svim proizvodnim fazama.
Pozdravljamo i najavu najnovije mjere po kojoj će Ministarstvo poljoprivrede izdvojiti dodatnih pet milijuna kuna za otkup i zbrinjavanje zaraženog mlijeka u bioplinskim postrojenjima. Ocjenjujemo da će taj potez samo dijelom sanirati nastalu štetu proizvođača koji dnevno, zbog neprodanog mlijeka, gube nekoliko stotina tisuća kuna.
Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, ali i sve odgovorne subjekte i pojedince, da odmah pristupe dogovoru s bioplinskim postrojenjima i na taj način stvore minimalne uvjete za konačno rješenje ovog problema zbog kojega nesagledivu štetu već tjednima trpe kako dobavljači tako i proizvođači i distributeri mlijeka. U tom smislu, Sindikat PPDIV je spreman uključiti se u postupak dogovaranja i iznalaženja najoptimalnijeg rješenja jer smatramo da na taj način možemo utjecati na zaštitu materijalnih interesa dijela naših članova kojih u Hrvatskoj ima više od 23 tisuće.