Search
Close this search box.

Povjereništvo Sindikata PPDIV Podravke: Nedostaje nam radnika u proizvodnjama

podravka

podravkaPovjereništvo Sindikata PPDIV Podravke na svojoj je današnjoj sjednici donijelo odluku o darivanju svojih članova za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Uz to, kako smo saznali, radnici Podravke za predstojeći Uskrs dobit će i dar u naravi vrijednosti 400 kuna koji im je  prema Kolektivnom ugovoru za grupu Podravka dužna isplatiti Uprava.

Osim tih ljepših vijesti, povjerenici su na svom današnjem sastanku razmatrali i novonastalu situaciju oko kroničnog nedostatka radnika u proizvodnim cjelinama, naročito nakon što je danas svoj posljednji radni dan u Podravki odradilo dvjestotinjak radnika koje je poslodavac uvrstio u program zbrinjavanja viška uz isplatu stimulativne otpremnine od 4500 kuna po godini staža.

Istovremeno, Uprava i Nadzorni odbor Podravke postojećom razinom produktivnosti po zaposlenom nisu zadoovljni i smatraju da radnici na nekim radnim mjestima još uvijek imaju premalo posla, pa se može očekivati da će sve eventualne potrebe za radnicima u pojedinim proizvodnjama nastojati popuniti iz „unutarnjih rezervi”. Naime, mogućnost takvih premještaja radnika Uprava je prošli tjedan najavila i Radničkom vijeću Podravke.

Radi svega toga zaključak današnje sjednice Povjereništva bio je da povjerenici moraju pratiti što se događa u organizacijskim cjelinama iz kojih dolaze i voditi računa da radnike – članove sindikata, kojima će eventualno biti ponuđeni premještaji uz aneks ugovora o radu ili otkaz ugovora sa ponudom novog sa izmijenjenim uvjetima, prije potpisivanja bilo kakvog dokumenta dobivenog od poslodavca upute na razgovor u sindikalnu podružnicu kako bi im se pojasnila njihova situacija, sva prava, mogućnosti ali i rizici u slučajevima ako ponuđene poslove ne misle prihvatiti.

Na današnjoj sjednici između ostalog, usvojen je i Izvještaj o financijskom poslovanju Podružnice za prošlu godinu, a glavna sindikalna povjerenica prisutne povjerenike informirala je o održavanju Zborova sindikalnih regija u ožujku, te seminara za sindikalne povjerenike i članove radničkih vijeća i obilježavanju svjetskog Dana zaštite na radu u travnju.

Povjerenici su se pak tijekom rasprave raspitivali o predstojećim izmjenama Zakona o radu i mogućnostima utjecaja Sindikata PPDIV na sami tijek pregovora s vladom i poslodavcima, pa je zaključeno da se na slijedeću sjednicu Povjereništva u ožujku pozove predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković kako bi sve informacije o izmjenama ZOR-a, ali i o aktivnostima Sindikata, te o mogućim prosvjednim akcijama za 1. svibanj povjerenici dobili iz „prve ruke”.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA