Search
Close this search box.

Švicarci referendumom poručili da im je dosta previsokih menadžerskih plaća i otpremnina

novci

novciPrema pisanju portala Index.hr švicarski birači su na današnjem referendumu odlučili ograničiti plaće i otpremnine menadžera u kompanijama koje su izlistane na burzi.

Ovaj prijedlog na referendumu je podržalo 68 posto birača. Prijedlog kojeg su građani podržali na referendumu sada mora u parlamentu biti formuliran u zakonsku odredbu, što će se dogoditi u narednih godinu dana.

Zakonski prijedlog koji će drastično promijeniti ravnotežu snaga u švicarskim kompanijama, i dobar dio moći prebaciti s menadžera i članova uprave na vlasnike dionica osmislio je i sa svojim pristašama do referenduma dogurao švicarski poduzetnik Thomas Minder, ujedno i senator Demokratske unije centra, javlja Financial Times.

“Narod je odlučio uputiti jasnu poruku upravama firmi, vladi i parlamentu”, prokomentirao je Minder rezultate referenduma.

Švicarski birači odlučili su da će vlasnici dionica u firmama imati pravo odlučivati o visini plaće direktora firmi, a zabranjeni su i takozvani “zlati padobrani”, odnosno ogromne otpremnine koje se isplaćuju direktorima nakon što napuste kompaniju. Također, Švicarci su glasali za ograničavanje direktorskih mandata na godinu dana i zabranu bonusa koji potiču kupnju ili prodaju firmi.
Prema prvim rezultatima u kantonu Ženeve, gdje su stanovnici završili izjašnjavanje u 12 sati po mjesnom vremenu, 67,7 glasača je reklo “da” toj inicijativi. U kantonu Zuericha prema za sada dostupnim podacima blizu 70 posto je zaokružilo “da”, kao što je učinilo i 67 i 70 posto u kantonima Vaud i Fribourg – izvještava pak Business.hr.

Iz švicarskih poslovnih krugova stizali su žestoki prosvjedi zbog ovog referendumskog prijedloga, uz objašnjenje da bi njegovo prihvaćenje moglo rezultirati odlaskom međunarodnih kompanija iz Švicarske, zbog čega bi došlo do gubitka radnih mjesta i narušavanja kompetitivnosti švicarskog gospodarstva. No, birači ove argumente nisu prihvatili.

Jedan od ključnih trenutaka u kampanji za ograničavanje plaće i otpremnine menadžera dogodio se prije dva tjedna. Tada je otkriveno da švicarski farmaceutski gigant Novartis planira svom bivšem šefu uprave Daniellu Vaselli kroz šest godina isplatiti 72 milijuna franaka za konzultantske usluge. Ovo otkriće izazvalo je ogorčenost švicarske javnosti, zbog čega je Novartis morao odustati od svog plana.
Izvor: Index.hr, Business.hr