Search
Close this search box.

Okončan štrajk radnika poduzeća Belje -TOS iz Kneževa

belje-TOS

belje-TOSŠtrajk radnika poduzeća Belje – TOS iz Kneževa koje je u vlasništvu Projektgradnje iz Slavonskog Broda započeo je još 17. siječnja ove godine radi neisplaćene plaće za listopad 2012. godine, a završen je u ponedjeljak 4. ožujka nakon što im je isplaćena plaća za listopad prošle godine i akontacija plaće za studeni 2012.

U međuvremenu je u ovom poduzeću došlo do pokretanja postupka pred stečajne nagodbe, tako da će se nastojati ostale neisplaćene plaće, prema riječima direktora, naplatiti kroz taj postupak što radnici i očekuju.

U suprotnom, poručeno je na skupu radnika, ukoliko se Uprava ne angažira oko isplate radničkih potraživanja i pune zaposlenosti proizvodnih kapaciteta, radnici će putem Sindikata poduzeti sve dozvoljene sindikalne akcije, a po potrebi i izjašnjavanje za ponovni štrajk. Radnici su članovi Sindikalne podružnice Belje u sastavu Sindikata PPDIV.

Bivši uslužni pogon Belja, Tvornica opreme i strojeva u vlasništvo slavonskobrodske Projektgradnje prešao je početkom 2011. godine uz sporazum potpisan između sindikata i direktora Projektgradnje  kojim su definirana prava radnika nakon prelaska novom poslodavcu. Projektrgradnja se obvezala na preuzimanje ugovora o radu bivših radnika Belja u nepromijenjenom obliku, zadržavajući stečena prava na otpremnine, jubilarne nagrade te sva ostala materijalna i druga prava.

Prvi put za svoja stečena i prenesena prava u novo poduzeće, ostali su prošlog ljeta i to tako da su im bile neisplaćene dvije plaće, a agonija se nastavila i dalje, sve do danas. Kako smo uspjeli saznati, cijeli problem sm kojim se danas susreću radnici poduzeća Belje -TOS povezan je zapravo s dubiozom u koju je zapala sama Projektgradnja, koja je među više od 1.000 hrvatskih tvrtki u takozvanom predstečajnom postupku.

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA