Search
Close this search box.

Na pomolu uspješan završetak privatizacije Tvornice ulja Čepin

foto:Josip Šeri/Glas Slavonije

foto:Josip Šeri/Glas SlavonijeU srijedu, 6. ožujka, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prilikom obilaska Tvornice ulja u Čepinu najavio je kako bi se za 15 dana na sjednici Vlade trebao naći prijedlog odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za privatizaciju IPK Tvornice ulja Čepin.

Nakon sastanka s direktorom tetvrtke Ivicom Vrkićem, te  prezentacije dviju pristiglih ponuda za kupnju Tvornice ulja predstavnicima radnika i Sindikata PPDIV-a, Vrdoljak je izjavio novinarima kako privatizacijski proces ide u smjeru u kojem ponuditelj jamči investicijski ciklus u nove proizvode i kapacitete.

Tvornica ulja 3Iako u početku nije htio govoriti o pojedinostima, na upite novinara izjavio je kako je, za sada, njegov stav da tvrtka Žito Marka Pipunića preko svojeg poduzeća Mambo treba preuzeti uljaru, jer je dala “vrlo zadovoljavajuću i perspektivnu ponudu”. Ocijenio je kako je ovdje “riječ o jednoj pozitivnoj priči koja nije uobičajena za Hrvatsku”, a to je stavljanje na noge jedne tvrtke, koja je bila na koljenima, a onda i privatizacijskog procesa koji daje perspektivu i budućnost radnicima.
„Menadžment je osigurao proizvodnju i plaće, a radnici bili strpljivi sve ovo vrijeme. Proteklih mjeseci proizvodnja je ponovno pokrenuta, sirovina je osigurana, ulje se vratilo na police trgovina, a radnici redovito primaju plaće”, naglasio je ministar Vrdoljak.

Sindikalna povjerenica Helena Žeravica rekla je da pristigle ponude govore kako ovatv. ulja 5 tvornica ima budućnost te da se od 206 zaposlenih radnika, njih oko 60 javilo za odlazak iz tvrtke putem plana zbrinjavanja. „Vidimo da ova tvornica ima budućnost, a to je jedino bitno za nas radnike. Inzistirali smo da u kupoprodajni ugovor uđu naši zahtjevi – zadržavanje sjedišta tvrtke, zadržavanje proizvodnje i provođenje plan zbrinjavanja radnika. Naša je želja da poslije izvršenja tog plana više ne bude otpuštanja radnika.”, izjavila je Žeravica.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković izjavio je kako najavljena planirana ulaganja u tvrtku jamče nastavak proizvodnje te zadržavanje sjedišta tvrtke i očuvanje radnih mjesta na ovome području.

Tv. ulja čepin 1Direktor Ivica Vrkić istaknuo je kako privatizacija znači kraj njegovog mandata, ali ne i tvornice. „Neobično sam sretan što sam sudjelovao u spašavanju jednog projekta. Zahvalan sam radnicima koji su imali razumijevanja za sve ono što smo zajedno radili”, izjavio je Vrkić. Ocijenio je kako je  ponuda, koja je stigla,  šansa za spas tvornice i radnih mjesta te da će jamac tome biti hrvatska Vlada.

Za danas je najavljen Skup radnika na kojem će direktor i predstavnici Sinidkata PPDIV upoznati  radnike o svim saznanjima oko budućnosti njihove Tvornice ulja koja su  dobili jučer od ministra Vrdoljaka. 

 

REGIONALNI URED
OSIJEK - REGIJA II.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija)

karta-regija2-ppdiv
Kristijan Mak

KRISTIJAN MAK
područni povjerenik

Trg Ante Starčevića 10/2
31000 Osijek
tel. 031/209-506
fax. 031/209-504
mob. 099/2095-350
kristijan.mak@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA