Search
Close this search box.

Konferenciji NA PRAGU EU: prehrambena industrija, prisustvovali i predstavnici Sindikata PPDIV

Šimo i ministar 1

Šimo i ministar 1Na prošlotjednoj Konferenciji u Opatiji koju su, pod nazivom NA PRAGU EU: prehrambena industrija, organizirali Ministarstvo poljoprivrede i poslovni tjednik Lider, sudjelovali su i predstavnici Sindikata PPDIV, predsjednik Šimo Orešković i dopredsjednik Ivica Blažević.

Kako smo i najavljivali na Konferenciji su, među ostalima, govorili i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek, te viša izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić, a tijekom dvodnevne konferencije održana su i dva tematska okrugla stola čiji su moderatori između ostalih bili hrvatski gospodarstvenici i ekonomski analitičari.

blažević1Tjedni nas dijele do ulaska u EU, imamo znanje, iskustvo i tradiciju te kvalitetne proizvode, a sada je potrebno da politika s jedne strane, a gospodarstvenici s druge pronađu što bolja rješenja za izazove koji nas čekaju – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući konferenciju, te je napomenuo kako prehrambeni sektor pokazuje pozitivne rezultate, pa  Vijeće za prehrambenu industriju intenzivno radi na smjernicama i rješenjima.

Ključno je, prema njegovim riječima,organizirati se što bolje te povezati kroz klastere kako bi se osigurao zajednički nastup na tržištima na kojima domaći proizvodi još nisu prisutni.

Za par mjeseci gubimo tržište CEFTA-e, no ulazimo na tržište od 500 milijuna stanovnika. Sustav potpora usklađen je s EU i tu ne možemo iskakati, rekao je, međutim radimo intenzivno na tome da kroz pregovore izborimo što više pozitivnih stvari za domaće kompanije.

šimo 3 kompresKao ministar najlošije se osjećam kada se pokaže deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, pogotovo kada znamo da postoji niz tržišta na kojima nismo prisutni, a mogli bi ostvariti značajne rezultate – zaključio je ministar. Dodao je i kako je nužno smanjiti parafiskalne namete te olakšati pristup izvorima kapitala.

Kako su Konferenciji prisustvovali mnogi predstavnici kompanija u kojima Sindikat PPDIV organizira svoje članove, predsjednik Orešković i dopredsjednik Blažević vrijeme u pauzama iskoristili su da se pobliže upoznaju sa stanjem i problemima u nekima od njih.