Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata PPDIV prisustvovali prezentaciji izmjena Zakona o vodama

zakon o vodama 1

zakon o vodama 1U srijedu 6. ožujka 2013. u upravnoj zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu održana je prezentacija Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama. Prezentaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić u pratnji članova Povjerenstva koji su sudjelovali u izradi.

Predstavljanju Nacrta prijedloga ovog zakona prisustvovali su predstavnici raznih organizacija (HGK, ekološke i strukovne organizacije, proizvođači pića i dr.) zainteresiranih za donošenje i provođenje ovog Zakona, koje su i do sada aktivno sudjelovale u davanju primjedbi na postojeći Zakon o vodama, a među njima su ovoj prezentaciji prisustvovali i predstavnici sindikata. U ime Sindikata PPDIV to su bili Dubravka Mokos v.d. glavnog povjerenika Hrvatskih voda i Marinko Vrsaljko voditelj tržišta rada, tarifne politike i odnosa sa poslodavcima.

Sama prezentacija odnosila se tek na izmjene i dopune prijedloga koji je bio upućen na raspravu u svibnju 2012. godine i nije imao odstupanja u dijelu Zakona o vodama koja se odnosi na misiju upravljanja vodama, kao i činjenice da Republika Hrvatska ima isključivo pravo na zahvaćanje vode.

zakon o vodama2Tijekom rasprave najviše je pitanja bilo upućenih u vezi eksploatacije šljunka i pijeska, tei izradi studije okoliša, o zahvatu na javnom vodnom dobru u javnom interesu, legalizaciji vodo građevina, koncesijama na zahtjev i drugim koncesijama, usklađivanju Planova upravljanja vodim područjima i Planovima monitoringa.

Što se pak djelatnosti isporučitelja vodnih usluga tiče, najčešća su pitanja bila vezana uz proširenje i jačanje ovlasti Vijeća za vodne usluge, rokove usklađenja, definiranje uslužnih područja, osnivanje ovisnih društava, priključaka, pitanja oborinskih voda, te pitanja oko nadležnosti inspektora. Raspravljalo se i o pravilnicima vezano za naknade na koncesije za zdravstveno zdrave vode za piće i za prerađeni oblik vode.

Vlada Republike Hrvatske trebala bi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vodama Vlada Republike Hrvatske poslati u Sabor na usvajanje već do kraja prvog kvartala ove godine, jer sadrži odredbe koje treba kroz prijelazne i završne odredbe uskladiti s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća još od 23. listopada 2000., kojom se uspostavlja okvir za djelovanje Zajednice na području politike voda.

REGIONALNI URED
ZAGREB - REGIJA I.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija).

Ljudevita Posavskog 5, 10000 Zagreb
tel. 01/4693-059 (direktna linija),  01/4693-050,
mob. 099/2178-777, 099/2178-700
fax. 01/4693-070

karta-regija1-ppdiv

DUBRAVKO DESOVIĆ
regionalni povjerenik

10000 Zagreb
Ljudevita Posavskog 5
tel. 01/4693-059
01/4693-050
fax. 01/4693-070
mob. 095/4693-057

VIJESTI IZ REGIJA