Search
Close this search box.

U Opatiji održano VI. savjetovanje Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran

Opatija znr1

Opatija znr1U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske sa Općim uredom za osiguranje od nesreća iz Beča, Ministarstvom rada, socijale i zaštite potrošača Republike Austrije, Inspekcijom rada Republike Austrije i Hrvatskom udrugom poslodavaca, prošli je tjedan 4. i 5. travnja, u Opatiji održano VI. Savjetovanje pod nazivom „Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”.

Na samom početku savjetovanja, sudionicima se pozdravnim riječima obratio ministar Mirando Mrsić, istaknuo važnost povratka medicine rada u tvorničke krugove i najavio da će prijedlog novog Zakona o zaštiti na radu tijekom ljetnog zasjedanja Sabora ići na prvo čitanje.

U ime Sabora Republike Hrvatske i to Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na savjetovanju je govorio Silvano Hrelja naglasivši da je u unaprjeđenju zaštite na radu presudna važnost timskog rada svih uključenih, te da je takav kolektivni angažman jedini ispravan put do sigurnih i zdravih radnih mjesta.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu provodi Kampanju za zdrava radna mjesta 2012.-2013. sa ciljem potaknuti rukovoditelje, radnike, njihove predstavnike i druge sudionike da udruže snage za poboljšanje sigurnosti i zdravlja na radu.

Cilj savjetovanja bio je razmjena iskustava s područja zaštite na radu, jer dok se u Hrvatskoj još uvijek bavimo samo i isključivo fizičkim povredama i razmišljamo kako i da li ih prijaviti ili ne, zemlje EU otišle su korak dalje od toga, pa tako u Austriji veliku pozornost posvećuju izvorima psihičkih opterećenja te procjenama opasnosti vezano za psihička opterećenja.

Na savjetovanju je govorila i prim.dr.sc. Marija Zavlić o svjetskim trendovima u zaštiti zdravlja na radu i pokušajima Hrvatske da im se približi, a održan je i okrugli stol na temu odnosa propisa i prakse u Republici Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj koju je vrlo uspješno moderirao dipl.ing.kem.teh. Fran Marović.

Sindikat PPDIV na ovom savjetovanju predstavljali su Darko Čavrak, voditelj pravnih poslova i Denis Paradiš, član Predsjedništva.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/Opatija{/vsig}