Search
Close this search box.

Predsjedništvo Sindikata PPDIV o prosvjedu za 1. svibanj pod nazivom „Mijenjajte smjer“

predsjedništvo 1 15.4.2013docx

predsjedništvo 1 15.4.2013docxU ponedjeljak 15. travnja održana je peta po redu sjednica Predsjedništva Sindikata PPDIV kojom je dominirala tema prosvjednog obilježavanja 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada.

Dogovoreno je da će prosvjedni 1. svibanj, pod geslom „Mijenjajte smjer”, zajedno organizirati pet sindikalnih središnjica, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Matica hrvatskih sindikata (MHS), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URS) i Hrvatska udruga sindikata (HUS).

Kako je prethodno i odlučio Glavni odbor, u ovom velikom prvosvibanjskom radničkom prosvjedu sudjelovat će u sklopu SSSH sudjelovati i Sindikat PPDIV sa predviđenim postotkom svojih prosvjednika.

Prosvjed će biti organiziran na središnjem zagrebačkom trgu, a započet će okupljanjem sudionika na Trgu Francuske Republike, od kuda će prosvjedna kolona sa sindikalnim obilježjima, zastavama i transparentima krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića.

Pet sindikalnih središnjica organizira ovaj prosvjed kao poziv Vladi RH da promijeni smjer politike kojom vodi zemlju, odnosno zahtjev za zaokretom i potpuno novom ekonomskom i socijalnom politikom koja će u središte staviti pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, očuvanje socijalne države, te pravednost, jednakost i solidarnost.

Da podsjetimo, U Hrvatskoj je gotovo 400 000 nezaposlenih, 85 000 radnika radi bez plaće, iseljavanje mladih je u porastu, a država ne poduzima ništa.

Zbog promašene politike pada proizvodnja, nestaje industrija i gase se radna mjesta. Bogati postaju sve bogatiji, siromašnih je sve više. Sve je više blokiranih računa građana, a politika vodi u produbljivanje ovog jaza.

Slomljeno je kolektivno pregovaranje i ubijen socijalni dijalog, a socijalno partnerstvo pretvoreno je u socijalno neprijateljstvo. Umjesto da okupljaju i mobiliziraju, raspiruju sukobe i svađaju ljude, a nervoznim ih čine i sindikati i zeleni i znanstvenici i referendumi, te u konačnici i moć prosudbe vlastitog naroda.

U nastavku sjednice podnesen je izvještaj o seminaru za sindikalne povjerenike i članove radničkih vijeća koji je proteklog vikenda održan u Trogiru, te je zaključeno da je seminar održan na vrlo visokom nivou, te da mu je prisustvovalo više od 250 povjerenika iz ukupno 89 sindikalnih podružnica iz cijele Hrvatske.

Na kraju, najavljeno je održavanje konferencije Sindikata PPDIV o zaštiti na radu 26. travnja u koprivničkoj Podravki povodom svjetskog Dana zaštite na radu 28. travnja, te je odlučeno da će Sindikat PPDIV na Europskoj konferenciji u Lisabonu o uključenosti socijalnih partnera u zajedničku poljoprivrednu politiku krajem travnja predstavljati Marina Gruban, pravna savjetnica Sindikata i Maro Havelka sindikalni povjerenik Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka.

130416-smjer-1130416-smjer-2