Search
Close this search box.

Ako budemo imali pametnu politiku Hrvatska za dvije godine može biti najbrže rastuća zemlja u EU

Ljubo 1

Ljubo 1U Trogiru je od 11.-13. travnja održan seminar Sindikata PPDIV za sindikalne povjerenike i članove radničkih vijeća na kojem je predavanje o stanju u gospodarstvu Republike Hrvatske na pragu ulaska u Europsku uniju održao prof. Ljubo Jurčić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U nastavku za vas izdvajamo najzanimljivije naglaske ovog predavanja.

Prof. Jurčić o globalnoj krizi i političarima

„Političari u problematičnim zemljama svakodnevno govore o svjetskoj gospodarskoj krizi… 2008. godine je ona doista i bila, međutim pametne zemlje su već krajem 2009. godine izašle iz krize… I dok je prosječni rast BDP u svijetu 3%, a Amerika raste 2%, Indija 7%, Kina 8%, Japan 2%, u Europi se očekuje pad od prosječnih 0,5% …”

O razlozima nastajanja ujedinjene Europe

publika Trogir“Europska unija nastala je iz Europske ekonomske zajednice (EEZ), a razlozi njenog nastajanja bili su i ekonomski i politički. Početkom 90.-tih godina raspadom SSSR političkih motiva više nije bilo i zemlje međusobno postaju konkurenti na ekonomskom planu. Svaka od njih gleda kako će EU iskoristiti za sebe i svoje ekonomske interese. U takvom pristupu vidi se i jedna od glavnih razlika ujedinjene Europe od SAD-a, jer u Americi međusobno konkuriraju kompanije, a u EU države. Osim toga Amerika ima zajedničku bilancu, a 17 zemalja Europe koje imaju jedinstvenu valutu je nemaju.

A ako je tome tako, je li Europska unija onda jedinstvena?

Ako gledamo EURO kao jedinstvenu valutu, možda bismo mogli pomisliti da i jest, međutim ako vodimo računa o tome da je cijena novca kamata, onda bi, da je EU doista jedinstvena, u svim zemljama koje su uvele EURO kamata trebala biti ista, a znamo da nije.”

Snaga političke moći je znanje

„Europska unija neće nam donijeti ni blagodati ni blagostanje i toga moramo biti svjesni, međutim EU donijet će nam nove mogućnosti, a koliko će koja zemlja te mogućnosti iskoristiti ovisi o vladama svake pojedine zemlje… Snaga političke moći svake zemlje je znanje! Glavna poluga razvoja je znanje! I vjerojatno niste nigdje čuli da je vlada neke zemlje pametna, a da joj je država u bankrotu!? Jer kad je država u problemu, to redovito znači da vlada ne poštuje znanje… Recimo često čujemo da su kod nas problem „administrativne prepreke”, međutim to u prijevodu znači drugo, znači da nema znanja u procedurama”, to su za njih administrativne prepreke!”

„Hrvatska se ne smije obeshrabriti i mi svi moramo dalje još više raditi. Da bi se izvukla iz današnje krize, Hrvatskoj treba strukturni rast samo od 1% BDP što bi iznosilo oko 3 mld. kuna. Tih 1% rasta donose nam turizam i poljoprivreda,samo kada bi im se dovoljno kvalitetno posvetili i ne bi trebalo prodavati ni CO ni HPB. Uostalom i ovako statistike pokazuju da najviše zarađujemo u III. kvartalu u godini kada je pola Hrvata na godišnjem odmoru!… Ili je to aktualnoj vladi možda drugačija poruka!?”

Ljubo 2„Hrvatska sa 60% zaduženosti, ispod je prosjeka u EU koji iznosi 80%, a isto toliko iznosi dug Njemačke dok je zaduženost Italije čak 120%. Međutim mi i dalje na sva zvona prizivamo strane investitore i oni dolaze iz ovakvih visoko zaduženih zemalja. Oni, takvi zaduženi mogu preuzimati naša poduzeća, a mi ne znamo sa njima upravljati?? Strani investitori ne dolaze u Hrvatsku sa kapitalom, već dolaze sa znanjem (koje mi očito nemamo ili ga ne želimo cijeniti) kako da kapital iz Hrvatske izvuku!”

 Jurčićev poučak

„EU jesu direktive i pravila. Ne treba nam kristalna kugla za predviđanja kako će nam biti u idućoj godini. Bez potrošnje nema proizvodnje! U 2012. godini inflacija je bila 4%, a u 2013. Možemo očekivati 2% ukoliko se ne dogode nepredviđene situacije poput suše ili slično.

Vi sindikati, ali i građani morate raditi pritisak na vladu i morate inzistirati na  odgovoru samo na jedno pitanje: Kako možemo proizvesti 1% gospodarskog rasta!?

Jer ako budemo imali pametnu politiku, za dvije godine Hrvatska može biti najbrže rastuća zemlja u Europi!”