Search
Close this search box.

Promet u maloprodaji i dalje pada! U veljači zabilježen realni pad od 3,3 %

košare

košarePodaci Državanog zavoda za statistiku prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u veljači ove godine u odnosu na veljaču prošle godine, nominalno pao u šest trgovačkih struka.

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u veljači u odnosu na siječanj realno porastao za 0,4 posto, dok je u odnosu na veljaču 2012. godine realno smanjen za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Realni pad prometa od trgovine na malo, što su ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnosti, tako se na godišnjoj razini u veljači ove godine bilježi 12. mjesec zaredom, s obzirom da se u ranijim statističkim izvješćima DZS-a realni pad iskazuje neprekidno od ožujka 2012. godine.

Podaci DZS-a prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u veljači ove godine u odnosu na veljaču prošle godine, nominalno pao u šest trgovačkih struka, ali ne i u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći, 39,4 postotni udio. U toj se trgovačkoj struci naime u veljači bilježi blagi, 0,3 postotni nominalni rast prometa u odnosu na veljaču prošle godine.

Za 0,8 posto nominalno je na godišnjoj razini porastao i promet u prodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 19 posto, a nominalni rast se bilježi i u maloprodaji tekstila, odjeće i obuće, za 6,3 posto, kao i u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, za 8,9 posto.

Istovremeno je za najvećih 46,6 posto nominalno pao promet u prodaji motornih vozila i dijelova, a slijedi maloprodaja audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstva, namještaja i ostalih proizvoda za kućanstvo, s nominalnim padom prometa za 11,9 posto.

Autor/Izvor: Poslovni.hr