Search
Close this search box.

Dolaze li bolji dani za Industriju mesa Ivanec?

industrija mesa ivanec

industrija mesa ivanecPovjerenik III. regije Sindikata PPDIV Davor Vrbek u srijedu 16. travnja posjetio je Industriju mesa Ivanec, gdje je razgovarao sa sindikalnom povjerenicom Đurđom Kišiček i održao sastanak sa direktorom Nedom Stoićem. Situacija u IM Ivanec dosta je teška. Radnici u njoj danas rade za minimalac i putne troškove povremeno, odnosno dva dana u tjednu. Premda im je polako već dosta obećanja, još su strpljivi i nadaju se povratku proizvodnje u punom kapacitetu.

Zbog velikog duga koji je IMI imala, dug prema bankama tek su početkom veljače ove godine uspjeli uspješno riješiti (10. 02. 2013.), a u tvrtku je dodatno uloženo i 10 milijuna kuna.

Iako je proizvodnja povremena zbog financijskih poteškoća oko nabave sirovina i repromaterijala (za normalnu proizvodnju potrebno je oko 300 tona robe mjesečno), prema riječima direktora Stoića ovih dana dolazi potrebna sirovina, a i repromaterijal je nabavljen po pristupačnim cijenama. Na taj način bi se proizvodnja trebala vratiti u normalu. Bez obzira na sve poteškoće koje su imali, narudžbe od kupaca su redovito stizale i još uvijek pristižu tako da se nije izgubilo tržište.

Radi povratka u normalno stanje zatražena su obrtna sredstva od banaka koje bi prema nekim najavama ovih dana trebale pozitivno odgovoriti na zahtjeve, obzirom da bi za ta sredstva trebala garantirati „tvrtka majka” kako oni zovu tvrtku Mini Major, a koja im financijski povremeno priskače u pomoć. Svoje obaveze prema komunalijama redovito servisiraju, a iako imaju i preostalih dugovanja od ranije i ta se dugovanja sve uspješnije servisiraju.

Prema Stoićevim riječima najosnovniji problem je naplata potraživanja, jer se ne poštuje termin plaćanja od 60 dana, a na sve to još se i velika većina dužnika pokušava duga riješiti kompenzacijom što im dodatno otežava dio oko isplata plaća radnicima jer nema gotovog novca.

Još dodatno, sve je žešći pritisak velikih trgovačkih lanaca, jer ih snažni trgovački lobiji ucjenjuju kroz rabat, pa da bi ostali na policama moraju plaćati rabat od gotovo 33%. Osim toga svako reklamiranje proizvoda u sve traženijim katalozima trgovačkih lanaca je toliko skupo (dvije tisuće kuna po slici proizvoda) da su na te kataloške pogodnosti a koje ipak utječu na prodaju, u prošloj godini potrošili više oj 600 tisuća kuna. Pri tom, naglasio je, proizvođači u Hrvatskoj nisu nikako zaštićeni, jer termine plaćanja nitko ne poštuje, a proizvođač sve mora plaćati avansno i još ga se ucjenjuje kroz rabate i kompenzacije.

Planirali su i ranije pokrenuti punu proizvodnju, ali ih je to što nisu dobili obrtna sredstva od banaka ipak usporilo. Predviđaju da će ulaskom u EU, meso moći nabaviti po nižoj nabavnoj cijeni od 10 – 15% koliko sada iznose carine. Na domaćem tržištu mesa već sada nema, a slično je i sa Mađarskom koja ima otprilike pet puta manji stočarski fond nego ranije.

Na pragu su dobivanja HALAL certifikata za koji se nadaju da će im omogućiti izvoz robe prije svega u Azerbaijan i na Arapski poluotok, a planovi su im oko 40% proizvodnje plasirati na ta tržišta, dok će se ostatak pokušati plasirati na domaće tržište.

Jučerašnji sastanak sa direktorom Industrije mesa Ivanec, kojemu je uz regionalnog povjerenika Vrbeka i povjerenicu Kišiček prisustvovalo još troje sindikalno angažiranih radnika, na kojem su mnogo saznali o uloženim naporima poslovodstva da osnaže i povećaju proizvodnju u njihovoj mesnoj industriji, dalo im je još malo nove nade za bolje sutra. Drugo im na žalost u Ivancu, u srcu Zagorja niti ne preostaje, jer do nekog novog posla naprosto je u malim sredinama gotovo nemoguće doći.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA