Search
Close this search box.

Vlada poslušala poslodavce: Povećanje minimalca odgođeno do 1. lipnja

minimalna plaća

minimalna plaćaNovi zakon o minimalnoj plaći stupio je na snagu 11. travnja, pa je odgađanje primjene očiti ustupak poslodavcima nezadovoljnima njenom korekcijom.

ZAGREB Iako je Zakon o minimalnoj plaći stupio na snagu, novi minimalac primjenjivat će se od lipnja. Vlada će idući tjedan donijeti Uredbu o iznosu minimalne plaće koja će porasti na 2.984,78 kune što je u bruto iznosu 170,78 kuna više od sadašnjeg iznosa minimalne plaće. No, utvrdit će i kako se nova minimalna plaća primjenjuje s prvim danom lipnja kako bi se poslodavcima dalo vremena za prilagodbu. Opravdanje za »odgađanje« korekcije minimalne plaće pronalazi se u tome da sadašnji minimalac, utvrđen prema starom zakonu, vrijedi do kraja svibnja. To je objašnjenje u najmanju ruku blijedo.

Planirano odgađanje
Novi zakon o minimalnoj plaći, naime, stupio je na snagu 11. travnja. Njime se ne predviđaju nikakva odgađanja primjene nove minimalne plaće, odnosno jasno se navodi kako Vlada u roku od 15 dana treba donijeti Uredbu o njenom iznosu za tekuću godinu. To znači i da s donošenjem Uredbe povećana minimalna plaća stupa na snagu. No, Uredbom će Vlada očito odgoditi njenu primjenu…. čitaj dalje

Autor/Izvor: Novilist.hr