Search
Close this search box.

Još jedna tipična hrvatska privatizacijska priča, ovaj put o bjelovarskoj Česmi SP

Franjo

FranjoU četvrtak 18. travnja delegacija Sindikata PPDIV predvođena predsjednikom Šimom Oreškovićem bila je na sastanku sa predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem, a sastanku je prisustvovao i bjelovarski saborski zastupnik Vedran Babić. Tema sastanka bila je nedavno postignuta predstečajna nagodba oko vinkovačkog poduzeća Spačva koja je vlasnik bjelovarske Česme SP, a čiji su radnici članovi Sindikata PPDIV. Stoga su u sindikalnoj delegaciji, uz predsjednika Oreškovića, regionalnog povjerenika Vrbeka i voditelja PPDIV-ove pravne službe Darka Čavraka, bili i predstavnici Česminih radnika, sindikalni povjerenik Franjo Šinko, te Miro Šurdela.

Izmijenjeni plan predstečajne nagodbe vinkovačke Spačve prije 10 dana prihvatilo je 98 % vjerovnika, pa će tako bjelovarska tvrtka Česma SP kroz Spačvu ući u portfelj Hrvatskih šuma, sa svim pokretninama I nekretninama. Hrvatske šume preuzeti će imovinu u Bjelovaru i u Vinkovcima sa čijim ukupnim iznosom vrijednosti će pokriti svoju cijelu tražbinu od 63 milijuna kuna.

Kako su pogoni ipak procijenjeni na veći iznos od tih 63 milijuna kuna, Hrvatske šume obavezale su se da će za razliku (oko 15 milijuna kuna) isporučiti trupce za privremeni nastavak proizvodnje. Cijeli ovaj postupak trebao bi završiti do početka lipnja i to Skupštinom dioničara koja će izabrati novu upravu Spačve.

Međutim sa završetkom ovih procesa okoSpačve, ne rješavaju se i problemi za radnike Česme SP, članove Sindikata PPDIV, jer pogoni (bjelovarski) koji su bili predmet predstečajne nagodbe i koji su pripali Hrvatskim šumama, već duže vrijeme nisu bili u vlasništvu bjelovarskog poduzeća Česma SP već su bili u zakupu, jer je njihov vlasnik bila Spačva.

Prije nekoliko godina, kada je Spačva na čelu sa Puljizom kupila Česmu, ostavila si je imovinu, a radnike je prebacila u novoregistrirano poduzeće Česma SP bez imovine i samo sa temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Zbog toga Česma SP I njezini radnici nisu niti bili dio predstečajne nagodbe.

Prema Pavelićevim riječima, Hrvatske šume zainteresirane su pogone ČesmeSP dati nekome tko bi pokrenuo proizvodnju. Za početak, ukoliko ne bi bilo zainteresiranih, možda bi Hrvatske šume pokrenule porizvodnju i same, međutim to ne može biti dugog vijeka, jer Spačva namjerava proglasiti stečaj Česme SP i likvidaciju postojeće firme. To znači da bi onaj, tko bi evenutalno bio zainteresirani za nastavak proizvodnje, trebao zaposliti sadašnje radnike.

Ta činjenica koju su radnici Česme SP saznali tek prije tri dana, unijela je nemir među u njihove redove, jer su cijelo vrijeme od direktora Puljiza I Konjevoda dobivali obećanja da će potpisivanjem predstečajne nagodbe postati radnici Hrvatskih šuma, a sada bi svi ili veći dio njih mogli ostati bez posla.

Ipak, direktor Hrvatskih šuma Pavelić potvrdio je da postoji nekoliko zainteresiranih poduzetnika koji bi kroz najam ušli u nastavak proizvodnje, ali nije rekao hoće li biti posla za sve ili samo dio radnika.

Radnici opet sve manje imaju snage za daljnja obećanja, preteška im je istina da dolaskom Hrvatskih šuma njihova agonija nije prestala, iako su se samo tome svi redom nadali, kako bi sačuvali svoja radna mjesta i vlastitim radom omogućili pristojan život svojim obiteljima.

Ovako, plaća za veljaču još nije isplaćena, pa je u petak 19. travnja bio proveden postupak mirenja u kojem su na strani poslodavca sudjelovali Hrvoje Bogotovac predstavnik Česme SP i Ivan Perković predstavnik Spačve, dok je u ime Sindikata PPDIV na mirenju bio sindikalni povjerenik Franjo Šinko i regionalni povjerenik Davor Vrbek.

Mirenjem je predsjedavao bjelovarski mireitelj Stipe Šola, međutim kako predstavnici poslodavca nisu bili u mogućnosti precizno odgovoritii kada bi mogli isplatiti ovu zaostalu plaću, (navodili su jedino mogućnost ukoliko se u međuvremenu proda roba spremna za tržište, da bi plaća možda mogla biti isplaćena 24. ili 25. travnja), sindikalna strana zatražila je isplatu do ponedjeljka 22. travnja, te je dogovoren novi sastanak mirenja za dan poslije, utorak 23. ovog mjeseca.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA