Search
Close this search box.

Stres na radnome mjestu sve češći uzrok ozljeđivanja na radu

konferencija 2

konferencija 2U petak, 26. travnja u koprivničkoj Podravki održana je tematska Konferencija Sindikata PPDIV posvećena Nacionalnom danu zaštite na radu koji se obilježava 28 travnja.

Uvodnim govorom Konferenciju je otvorio predsjednik Sindikata PPDIV Šimo Orešković, a odmah potom je Denis Paradiš, koordinator PPDIV-ovog Povjerenstva za zaštitu na radu govorio o važnosti prevencije za sprječavanje ozljeđivanja na radu, te o radu samog Povjerenstva.

Predavanja su još održali prof. Damir Lučanin i to o temi „Mjere prevencije i sprečavanja štetnih posljedica stresa” te Zlatko Šarić iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu koji je između ostalog prezentirao analizu ozljeda na radu u Hrvatskoj u 2012. godini.

Prisutnima se obratio i Krišto Rude, stručnjak zaštite na radu iz Podravke, koji je govorio o organizaciji sustava zaštite na radu u ovom koprivničkom poduzeću.

Konferenciji je prisustvovalo osamdesetak predstavnika PPDIV-ovh sindikalnih regija iz cijele Hrvatske, a iz predavanja prof. Lučanina mogli su čuti kako se sve češće događaju štetne posljedice na organizacije u kojima radimo uslijed stresa koji radnici doživljavaju na poslu. Tako se radi doživljenog stresa na radnom mjestu bilježi sve veći izostanak radnika s posla i manja posvećenost poslu, slabiji učinak i produktivnost rada, te je povećana stopa nesreća na radu.

konferencija 4Gledajući statistiku ukupno, do 22. veljače ove godine, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu zaprimio je izvješća o 14 076 ozljeda na radu u 2012. godini, do kojih je u 76 % slučajeva došlo na mjestu rada, a u 24 % slučajeva na putu.

Analizom je utvrđeno da su u 2012. godini na radu više stradavali muškarci i to gotovo u 62 % slučajeva od svih evidentiranih ozljeda na radu, međutim ako se promatra mjesto nastajanja ozljeđivanja na radu, onda su žene češće stradavale na putu, a manje na mjestima rada.

Ono što je simptomatično u prikazanoj analizi jest činjenica da je čak 95 % radnika koji su u 2012. godini pretrpjeli ozljedu na radu, bilo osposobljeno za rad na siguran način i gotovo 80% tih radnika koristilo je osobna zaštitna sredstva, a ozljede su se ipak dogodile.

Najviše ozljeda na radu bilo je u prerađivačkoj industriji, potom u trgovini na malo i veliko, građevinarstvu i djelatnostima prijevoza i skladištenja.

U 2012. godini, prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 14 ozljeda na radu završilo je sa smrću radnika, a od tog ukupnog broja četiri su se dogodile u građevinskom sektoru.

konferencija 1Neposredno prije početka same Konferencije, predsjednik Sindikata PPDIV sa suradnicima održao je konferenciju za novinare na temu zaštite na radu i prosvjeda pet sindikalnih središnjica za 1. svibanj u Zagrebu kojemu će se sa 1000 sudionika priključiti i Sindikat PPDIV.

Na konferenciji za novinare uz predsjednika Oreškovića, novinarima su se obratili i Denis Paradiš, koordinator Povjerenstva za zaštitu na radu Sindikata PPDIV, te Ksenija Horvat dopredsjednica Sindikata i glavna povjerenica u podružnici Podravka.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA