Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata PPDIV sudjelovali na obljetnici Revolucije karanfila u Portugalu

Lisabon1

Lisabon1Marina Gruban , pravna savjetnica Sindikata PPDIV i Maro Havelka, sindikalni povjerenik podružnice Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka, krajem prošlog tjedna sudjelovali su na Europskoj konferenciji o uključenosti socijalnih partnera u zajedničku poljoprivrednu politiku u glavnom gradu Portugala, Lisabonu.

Na konferenciji koju je sufinancirala Europska unija, Hrvatska je sudjelovala po prvi put, a sudjelovale su još Austrija, Bugarska, Češka, Nizozemska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Velika Britanija kao i predstavnici međunarodne organizacije poslodavaca GEOPE i sindikalne EFFAT-a.

Konferenciju je otvorio Peter Holm predsjednik EFFAT-a za poljoprivredu, nakon čega je usljedio pozdravni govor domaćina iz sindikata SETAA, te je konferencija nastavljena govorima Haralda Wiederhofera generalnog sekretara EFFAT-a, predsjednika GEOPA-e Chrisa Bottermana I Arnda Spahna, sekretara za poljoprivredu.

Raspravljalo se o reformi Zajedničke poljoprivredne politike i kritizirala predložena reforma, a sve kako bi se osigurala isporuka zaliha hrane uz bolju zaštitu okoliša. Govorilo se o mogućim transparentnijim i pravednijim financiranjima poljoprivrednika, ekološkim mjerama ozelenjavanja, osnaživanju poljoprivrednika da se lakše nose s krizama, socijalnom dampingu, radnicima migrantima, no i o rasprostranjenosti rada djece u svijetu.

Kako se upravo u to vrijeme u Lisabonu obilježavala obljetnica Karanfilske revolucije, svi sudionici Europske konferencije, pa tako i predstavnici Sindikata PPDIV pridružili su se okupljenim građanima okićenim karanfilima na glavnom Lisabonskom trgu.

Da podsjetimo, Revolucija karanfila je naziv za ljevičarski, vojskom predvođeni, proveden gotovo bez žrtava, državni udar u Portugalu koji se odigrao 25. travnja 1974. godine.

Portugalom je u to vrijeme, od 1933. godine vladao desničarski režim na čelu sa autoritarnim Salazarom koji je provodio represivnu politiku prema političkim neistomišljenicima, a u vrijeme njegove vladavine i tajna je policija brutalno gušila sve pokušaje političkih promjena.

Kada je, tijekom sedamdesetih godina, režim postao iznad svake mjere okrutan i nasilan, stvoren je Pokret oružanih snaga (MFA) i plan za preuzimanje vlasti.

revolucija karanfila25. travnja 1974. godine točno u 12.15 počela je pobuna, a poprište udara je bio glavni grad Lisabon. Tijekom ove operacije ubijene su samo četiri osobe, a vojnici su ubrzo u cijevi pušaka stavili karanfile. Iako je zapovijed stanovništvu bila da ostanu u domovima, tisuće ljudi slilo se na tržnicu koja je obilovala karanfilima.

Portugal se iz autoritarne desničarske diktature pretvorio u liberalnu demokraciju, dana je neovisnost svim njegovim kolonijama, a 1986. godine primljen je i u Europsku uniju.

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/Lisabon{/vsig}