Search
Close this search box.

Sindikati se okreću mladima; Pametni znaju čemu služi sindikat!

mladi i sindikat

mladi i sindikatPet sindikalnih centrala prosvjedom na radnički dan vladi poručuje: »Mijenjajte smjer!« Oni sami očito razmišljaju o promjeni vlastitog smjera. Besplatnim koncertom Elementala žele skrenuti pozornost na važnost angažmana mladih u borbi za radnička prava

S vaka treća nezaposlena osoba u dobi je od 15 do 30 godina života. Uglavnom, riječ je o radnoj snazi bez dana radnog iskustva ili s iskustvom koje tek kleše uz pomoć državnih poticaja za zapošljavanje, odnosno mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Ta najizdašnija državna mjera koju se kolokvijalno naziva volontiranjem, trenutačno obuhvaća 9.652 mlade osobe koje poslodavca ne koštaju ništa, a državu koštaju doprinosa i džeparca od 1,6 tisuća kuna, koliko iznosi neoporeziva stipendija. No, koliko god bila atraktivna poslodavcima, ali i dijelu mladih kojima je to jedini način da steknu staž potreban za polaganje stručnih ispita, mjera zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa ne rješava problem rastuće nezaposlenosti među mladima.

S problemom izgubljene generacije koja teško ulazi na tržište rada, ne bori se samo Hrvatska već cijela Europa. Kada, pak, uđu u svijet zaposlenih, za njih su rezervirani liberalniji oblici zapošljavanja. Jednostavno, nesigurni ugovori i lošije plaćena radna mjesta. Mladi, pak, zaziru od sindikalnog organiziranja. Vrlo rašireno mišljenje među mlađom populacijom je da su oni individualci koji se bore sami za sebe i da s poslodavcem mogu »oči u oči« ugovoriti uvjete pod kojima rade. No, ta priča pada u vodu kada poslodavac prekrši ugovor. Želi li, primjerice, individualac tužiti poslodavca, iza njega neće stajati sindikat. Troškove tužbe snosit će sam ili će od nje odustati i, ima li sreće, preseliti se na novo radno mjesto.

»Uštekaj se u sindikat«, poruka je kojom sindikati, točnije Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)… čitaj dalje

Izvor/Autor: Novilist.hr