Search
Close this search box.

Sindikalni prosvjed na Jelačić placu u Zagrebu za Međunarodni praznik rada

prosvjed

prosvjedTijekom jutra iz svih krajeva Hrvatske organizirano su prema Zagrebu  krenuli članovi  sindikata udruženih u pet sindikalnih središnjica na veliki prosvjed upozorenja aktualnoj vlasti da vodi pogrešnu ekonomsku politiku pod nazivom “Mijenjajte smjer”. 

Prosvjedna povorka već se formira na Trgu dr. Franje Tuđmana, a okupljanje prosvjednika trajati će sve do 11 sati kada  će krenuti prema središnjem zagrebačkom trgu Trgu bana Josipa Jelačića. Tamo će točno u podne, himnom Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino” započeti središnji prvosvibanjski prosvjed.

prosvjed 32Sa pozornice će se okupljenim prosvjednicima obratiti predsjednici sindikalnih središnjica i to redom Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Vilim Ribić, predsjednik MHS-a, Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a i Damir Jakuš, predsjednik URS-a. Uz njih svoje poruke vlasti  u sklopu prosvjednog programa uputiti će i splićanka Lejla Sokolović u ime nezaposlenih i mladih, te Željko Klaus, glavni sindikalni povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji iz Kutine koji će govoriti o primjeru dobre prakse, odnosno o tome što se sve može postići dosljednom sindikalnom aktivnošću.

IMG 0559Sindikati udruženi u pet hrvatskih sindikalnih središnjica današnji prvosvibanjski prosvjed organizriaju u trenutku kada se u Saboru očekuje izglasavanje prvog kruga izmjena Zakona o radu koje degradiraju dosadašnja prava i zaštitu radnika, te u vrijeme kada započinje rasprava o najavljenim izmjenama Zakona o zaštiti na radu, te još jednog kruga izmjena ZOR-a koji bi se trebao odigrati na početku jesenskog zasjedanja Sabora.

prosvjed 23Da podsjetimo, u Hrvatskoj danas živi 1380 000 siromašnih građana, gotovo 400 000 je nezaposlenih, a 80 000 radnika rade bez plaće. Blokirano je više od 240 000 računa građana, a broj slučajeva zapljene imovine je u porastu. Nezaposleni mladi bez nade u sretniju budućnost u domovini, sve više se iseljavaju, a državna politika ne reagira i ne zna kako sve ove probleme riješiti. 

Radi svega, cilj današnjeg sindikalnog prosvjeda jest poruka vlasti da PROMIJENI SMJER, da se okrene vođenju gospodarske politike kojom će se otvarati nova radna mjesta, a ne gasiti, da prihvate socijalni dijalog i da počnu uvažavati promišljanja građana jer se radi o njihovoj sudbini.

mijenjajte smjer 2Među prosvjednicima danas će poruke vlasti i nezadovoljstvo zbog neizvjesnosti koju radnicima donosi neadekvatna državna politika izraziti i 1000 članova Sindikata PPDIV svojim crvenim majicama na kojima se ističe parola PROMIJENI SMJER i transparetni sa radničkim porukama koje bi odgovorne trebale podsjetiti na vitalne probleme našega društva!

{vsig}vijesti/sredisnji-ured/2013/Zagreb{/vsig}