Search
Close this search box.

1. svibnja više od 20 000 prosvjednika „dignulo je svoj glas, za Hrvatske naše spas!“

regija 42

regija 42Prvomajski sindikalni prosvjed je uspio! Sa 1000 svojih članova iz svih dijelova Republike Hrvatske Sindikat PPDIV sudjelovao je na jučerašnjem prosvjedu koji je okupio više od 20 000 članova sindikata iz svih dijelova Hrvatske u prosvjednoj povorci od Trga dr. Franje Tuđmana do središnjeg zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića, gdje je održan centralni prosvjed.

S glavne pozornice na Jelačićevom placu, redali su se govori čelnika sindikalnih središnjica sa jasnim porukama vlasti da mora mijenjati smjer gospodarske politike, uvažavati socijalni dijalog i omogućiti slobodno kolektivno pregovaranje, jer Hrvatska je danas sa 1 380 000 siromašnih građana, sa više od 350 000 nezaposlenih i 85 000 onih koji za svoj rad ne primaju plaću, pred sami ulazak u Europsku uniju gotovo na koljenima!

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a zatražio od vlasti da „promjeni smjer politike prema pokretanju proizvodnje, prema stvaranju novih radnih mjesta, očuvanju socijalne države, pravednosti, jednakosti i solidarnosti među građanima.”

regija 54Krešimir Sever iz NHS-a između ostalog je poručio „Ovo je zemlja koja nema perspektive, ako si je narod sam ne uzme u svoje ruke! I nije nas oporba okupila na ovome prosvjedu! Okupio nas je jad, okupila nas je bijeda, okupila nas je besperspektivnost u koju nas u koju nas gura ova vlast!” Mi imamo pravo tražiti od svoje vlasti koju smo mi izabrali neka mijenja smjer, jer ako neće mijenjati smjer misi uzimamo to pravo pozvati narod neka promijeni vlast, neka dođu oni koji znaju služiti …!”

Odjeknula je i poruka čelnika MHS-a vlasti kako je ova vlada „izdala sve što je mogla izdati osim bankara, MMF-a i krupnog kapitala”, jer dok je s jedne strane blokirano više od 240 000 računa građana, prema Ribićevim riječima, „ četrdesetak bankara uzelo je 600 milijuna kuna bonusa u jeku krize kada ljudi kopaju po kontejnerima za smeće!”

„Politika stihijske štednje”, prema riječima Ozrena Matijaševića iz HUS-a „ politika štednje bez ikakve razvojne koncepcije koju provodi ova vlada, uništila je životni standard građana, ugušila potrošnju kućanstava i upropaštava ostatke industrije u Hrvatskoj … Stoga od vlade Zorana Milanovića tražimo odmah: Potičite domaću proizvodnju, koja je na današnji dan opterećena sa 572 parafiskalna nameta! Smjesta ih ukinite! U re industrijalizaciju zemlje mobilizirajte sve domaće potencijale, za domaće investicije, privatne i državne! Jačajte konkurentnost potičući inovativnu proizvodnju za izvoz, a spriječite uvoz nekvalitetne robe posebno u poljoprivredno prehrambenoj industriji! Samo manji dio onog zla koji se prodaje i truje naše građane i nalazi se na policama je izlazilo u javnost!…”

dubravkoU prosvjedu je sudjelovao i 1000 članova Sindikata PPDIV koji su osim sa sindikalnim znakovljem i prosvjednom porukom „Mijenjate smjer” bili pošteno „oboružani” i balonima, transparentima, zviždaljkama, trubama i dobrom voljom!

Po završetku prosvjeda, slijedio je povratak kućama i premda pomalo iscrpljeni od pravih ljetnih temperatura koje su ih cijeli dan pratile, na licima naših PPDIV-ovaca ocrtavalo se zadovoljstvo radi dobro i dostojanstveno odrađenog sindikalnog posla u kojem se cijela Hrvatska stopila u jedno!

Bilo je to nakon dugo vremena, napokon pravo, radničko obilježavanje Međunarodnog praznika rada!