Search
Close this search box.

Međunarodna organizacija rada (ILO) potvrdila: Krizu se može pobijediti samo povećanjem plaća!

kraj krize 1

kraj krize 1Obitelji koje žive od rada najvažniji su potrošači u svakoj ekonomiji. Ako kućanstva žive pod pritiskom veće nezaposlenosti i smanjivanja plaća, ona ne mogu povećavati potrošnju i tako podupirati oporavak. Smanjivanje plaća dovodi do situacije u kojoj se, prema UNCTAD-u, države utrkuju koja će prije dosegnuti dno.

ZAGREB Amerika i Europa, a s njima i Hrvatska, teško izlaze iz krize. Glavni problem je to što njihova gospodarstva imaju sve manje kupaca. Za dugoročni i održivi gospodarski oporavak jedini put je povećanje plaća zaposlenih, odnosno preraspodjela dohotka u nacionalnim ekonomijama tako da zaposleni dobiju razmjerno veći udio u zaradama, a vlasnici kapitala manji udio. Tako bi se ublažila i rastuća nejednakost među dohocima stanovništva, koja je jedan glavnih uzroka krize u svijetu, smatra Međunarodna organizacija rada (ILO) iz Ženeve, koja nedavno naručila i objavila brojne znanstvene radove u sklopu projekta »Nove perspektive ekonomskog rasta: potencijali rasta potaknutog plaćama«.

– Prostora za oporavak svjetskoga gospodarstva ima, i to u usklađenom povećavanju udjela plaća. To bi omogućilo rast globalnog BDP-a i svih zemalja pojedinačno, zaključili su istraživači Onaran i Galanis sa sveučilišta Greenwich i Warwick, u opsežnoj studiji »Je li agregatna potražnja nošena profitom ili plaćama?« Oni su upozorili da u gotovo svim velikim ekonomijama u svijetu … čitaj dalje

Izvor/Autor: novilist.hr