Search
Close this search box.

Skandalozna, do sad još neviđena kršenja radničkih prava u poduzeću „Adria Zadar 1“

adria

adriaSporazumom o prenošenju ugovora o radu od 17. listopada 2012.g. svi ugovori o radu radnika koji su radili u poduzeću Adria d.d. preneseni su temeljem ZOR-a na novog poslodavca “Adria Zadar 1” no usprkos zakonskim odredbama, novi poslodavac je fizički onemogućio pristup za 75 radnika u krug tvornice i time im uskratio njihovo Ustavom zajamčeno pravo na rad.

Pri tome im nije raskinuo ugovore o radu, pa je zadržao njihove radne knjižice, a već 8 mjeseci nije im isplatio plaću niti izdao potvrdu o obračunu plaće.

Ogorčeni, izmučeni i obespravljeni radnici obratili su se za pomoć Sindikatu PPDIV pa je protiv poslodavca „Adria Zadar 1″ pokrenuto nekoliko prekršajnih, ali i kaznenih postupka, te je održano niz sastanaka u cilju rješenja nastale situacije.

No usprkos obraćanju čitavom nizu državnih institucija i razgovorima s poslodavcem u nadi da će se stanje u kojem je egzistencija radnika i njihovih obitelji ugrožena pozitivno riješiti, radnici na žalost ni danas nisu primili naknadu plaće niti obračune koje predstavljaju ovršne isprave kako bi mogli pokrenuti ovršni postupak protiv poslodavca.

Poslodavac uporno tvrdi da tih 75 radnika nisu radnici društva „Adria Zadar 1″ no radnicima nije prestao radni odnos, pa nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava za vrijeme nezaposlenosti, niti su u mogućnosti zaposliti se kod drugog poslodavca, a naknadu plaće za dugih 8 mjeseci ne mogu ostvariti pravnim putem, jer im nisu uručene potvrde kao ovršne isprave.

U srijedu 8. svibnja radnici su se okupili ispred sjedišta poslodavca čekajući ishod pregovora koje su s Upravom vodili predstavnici Sindikata PPDIV te su iskazali svoju ogorčenost i bezizlaznost njihove situacije.

Po tko zna koji put su upozorili da im je uskraćeno Ustavom zajamčeno pravo na rad, istaknuli su da ih poslodavac ne pušta na njihova radna mjesta, da ne smiju ući na posao, da im ne plaća plaću niti doprinose, da ne mogu do svojih radnih knjižica niti im poslodavac daje otkaz, već ih samo ne pušta u krug tvornice navodeći da ih ne treba. Takvim postupanjem, naglasili su, u potpunosti ih lišava njihova dostojanstva, te su apelirali na državne institucije da im pomognu.

Niti ovaj posljednji u nizu, sastanak u srijedu, nije urodio nikakvim pozitivnim rješenjem, osim što je poslodavac dodatno obznanio da je podnio žalbu Državnom inspektoratu, Ispostavi Split, na izdato Rješenje po kojem je dužan radnicima omogućiti da rade svoj posao, a podnesena žalba, u što je poslodavac očito bio vrlo dobro upućen, (ne možeš vjerovati! op. aut. ) odgađa izvršnost Rješenja koje je Državni inspektorat izdao.

Stoga je Sindikat PPDIV uputio požurnicu Povjerenstvu za žalbe Državnog inspektorata Republike Hrvatske za postupanje povodom žalbe protiv Rješenja Državnog inspektorata, Područna jedinica Split, od 2. travnja ove godine, te pozvao zadužene institucije da se nastavi provođenje inspekcijskih nadzora i sankcijskih mjera obzirom na sve dosad učinjene propuste i prekršaje poslodavca, te grubo kršenje ljudskih i radnih prava radnika.

Osim na Državni inspektorat Sindikat PPDIV ovo pismo/požurnicu uputio je i na glavnu državnu inspektoricu Boženu Vrbanić, te na ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, od kojeg je zatražen hitan sastanak o ovom problemu.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA