Search
Close this search box.

Stjuardese i stjuardi Croatia Airlinesa dobivaju otkaz zbog bolovanja

otkazan let

otkazan letOtpušteno će biti 42 od ukupno 48 osoba koje su u to vrijeme bile na bolovanju, a formalni razlozi su “skrivljeno ponašanje”.

ZAGREB Uprava Croatia Airlinesa odučila je radikalno riješiti situaciju s odlaskom velikog broja kabinskog osoblja na bolovanje od 29. travnja do 2. svibnja ove godine. Naime, zaključili su da se radilo o prikrivenom štrajku te stoga otpuštaju 42 od 48 osoba koje su u to vrijeme bile na bolovanjima. Za ostalih šest smatraju da su bili na »normalnim« bolovanjima.

Tijekom srijede je ovakva odluka dana i na odlučivanje Radničkom vijeću, a formalni razlozi su »skrivljeno ponašanje«.
Treba kazati kako se uprava na ovakav potez odlučila i prije nego li su došli rezultati komisije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je išla u provjeru svih bolovanja koja su otvorena u sporno vrijeme.

Izgleda da uprava Croatia Airlinesa čvrsto vjeruje kako će moći dokazati da su stjuardese i stjuardi bili na lažnim bolovanjima. U suprotnom, mogli bi biti pred velikim problemima. Naime, ukoliko komisija HZZO-a utvrdi da su bolovanja otvorena u potpunosti legalno, za očekivati je pokretanje sudskih sporova djelatnika protiv kompanije. Kako se neslužbeno saznaje, uprava je već raspisala interni natječaj unutar kompanije za osposobljavanje za člana kabinskog osoblja, odnosno za stjuardese i stjuarde. Na taj način namjeravaju nadomjestiti nedostatak osoblja koji će se pojaviti nakon ovih otkaza.

Otkazi su sad pred Radničkim vijećem nacionalnog zračnog prijevoznika. Kako radnici imaju kontrolu nad ovom institucijom, za očekivati je da se neće složiti s otkazima. No, Upravu to ne spriječava da svoje nakane izvrši, jer mišljenje Radničkog vijeća za njih nije obvezujuće. Nastavlja se tako drama nastala još 29. travnja, kada je preko 40 stjuarda i stjuardesa otišlo na bolovanja, zbog čega je Croatia Airlines nekoliko dana morala otkazivati po tri linije dnevno u prosjeku, a čitavo poslovanje im je bilo otežano.

Izvor/Autor: Novilist.hr