Search
Close this search box.

Uprava dobila upozorenje e-mailom: Pravna služba CA tvrdi da su otkazi stjuardesama nezakoniti!

avion

avionVečernji list dobio je na uvid sadržaj e-maila koji je direktorica pravnih poslova Croatije Airlinesa Branka Sremac uputila upravi CA – predsjedniku Krešimiru Kučku i članu Zlatku Šircu – vezano uz 42 otkaza koje namjeravaju dati stjuardesama i stjuardima koji su prošli tjedan bili na bolovanju. U tom se mailu rezimiraju prethodni razgovori o spornim otkazima, ali i priznaje da su oni u biti nezakoniti.

Večernji list dobio je na uvid sadržaj e-maila koji je direktorica pravnih poslova Croatije Airlinesa Branka Sremac uputila upravi CA – predsjedniku Krešimiru Kučku i članu Zlatku Šircu – vezano uz 42 otkaza koje namjeravaju dati stjuardesama i stjuardima koji su prošli tjedan bili na bolovanju. U tom se mailu rezimiraju prethodni razgovori o spornim otkazima, ali i priznaje da su oni u biti nezakoniti.

Tako se u mailu navodi da uprava CA smatra da je masovni odlazak na bolovanje bio smišljeni i pomno organizirani “prikriveni štrajk” koji je nezakonit, a kao reakcija Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova na uvjete novog kolektivnog ugovora. A sudjelovanje radnika u nezakonitom štrajku, zloporaba instituta bolovanja i nepoštovanje internog priručnika i mjerodavnih propisa o prijavi bolovanja, smatraju u upravi, razlog su za redovni otkaz ugovora o radu. “Kao što je jučer diskutirano, otkazi nose visok stupanj rizika da budu proglašeni nezakonitima na sudu s obzirom na hrvatsku sudsku praksu”, navodi Sremac. Ističe i da od otkaza mogu odustati i nakon pokretanja postupka otkazivanja pred Radničkim vijećem pa sve do zaključenja glavne rasprave za slučajeve radnih sporova koje će imati.

“Popis radnika je danas provjeren i s njega su uklonjeni svi radnici koji su otprije na bolovanjima, čuvanju trudnoće ili slučajevi za koje je ocijenjeno da je zaista bolest u pitanju”, piše Sremac. A da očekuju da će izgubiti moguće sudske sporove zbog otkaza, dokazuje dio maila u kojem se navodi i da je dogovoreno da se svi kojima se namjerava otkazati ugovor o radu stave na što nižu kategoriju radnog mjesta sa što nižom plaćom “kako bi u radnim sporovima potencijalna financijska izloženost CA bila što manja”.

Prema dopisu direktorice Sremac, uprava CA namjerava svim stjuardesama kojima će dati otkaz ponuditi nastavak rada preko agencije za privremeno zapošljavanje, a navodi se i interni natječaj te poziv ostalim radnicima da se školuju za kabinsko osoblje. No, uprava CA ne namjerava tužiti svoje radnike zbog, kako tvrdi, nezakonitog i prikrivenog štrajka jer je svjesna da bi taj spor izgubila.

“Zasad ne pripremamo tužbu zbog utvrđenja i zabrane štrajka jer smo ocijenili da je ishod neperspektivan”, piše Sremac Kučku i Šircu. Hrvoje Humek iz SKOZ-a kaže da su već angažirali odvjetnike zbog spornih otkaza te da su pokrenuli na sudu postupak za osiguranje dokaza kako bi došli do maila direktorice Sremac.

Štrajk idući tjedan

Uprava je jučer proglasila nezakonitim i najavu štrajka SKOZ-a i Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) koji planiraju za idući tjedan. Njima će se vjerojatno pridružiti i piloti. U upravi CA kažu da su zasad najavili mogućnost otkaza RV-u te da je kontrola bolovanja HZZO-a još u tijeku.

– Iako rezultate još nemamo, evidentno je da epidemija u gradu Zagrebu nije proglašena – navode u upravi. Dodaju da postupak otkazivanja i rješavanja zahtjeva za zaštitu prava radnika traje najmanje 45 dana, a za to su vrijeme radnici, ako i dobiju otkaz, dužni raditi.

Izvor/Autor: Večernji.hr /Profitiraj.hr