Search
Close this search box.

Vlada mirovinskim fondovima nudi da uđu u tvrtke s državnim udjelima

mirovinski fondovi

mirovinski fondoviU deset godina koliko u Hrvatskoj postoje obvezni mirovinski fondovi, sve su vlade manje ili više agresivno posezale za novcem obveznika mirovinske štednje.

Nikakva iznimka nije ni vlada Zorana Milanovića, koja za razliku od prethodnih mirovincima barem nudi konkretne ulagačke prilike. Tih su prilika željni i mirovinci, koji su se nedavno pohvalili da su u deset godina zaradili deset milijardi kuna svojim članovima. Mnoge kompanije u državnom vlasništvu u ovom času hitno trebaju svjež kapital, a najpovoljniji izvor toga kapitala upravo su mirovinski fondovi. Čelnici tih fondova za Lider potvrđuju da su spremni sudjelovati u privatizaciji atraktivnih kompanija poput Petrokemije, Luke Rijeka, Zračne luke Dubrovnik i ACI-ja, ali i svih ostalih kompanija za koje smatraju da u budućnosti mogu poslovati pozitivno.

U najvećem domaćem obveznom mirovinskom fondu, AZ-u, na čijem čelu sjedi Dinko Novosel i koji upravlja imovinom vrijednom 21,5 milijardi kuna, kažu da ne mogu komentirati pojedinačna ulaganja, što ionako fondovi rijetko rade, ali potvrđuju da žele sudjelovati u budućim privatizacijama.

– Posebno smo zainteresirani ako se ona provode dokapitalizacijom trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Dokapitalizacijom novac ulazi izravno u kompanije, što ih osnažuje i omogućuje restrukturiranje ili strateško širenje. Nas kao oprezne investitore s relativnom malom tolerancijom rizika najviše zanimaju kompanije u stabilnim industrijama, poput recimo aerodroma – vele u AZ-u.

S druge strane, poslovi poput monetizacije autocesta manje su im atraktivni jer je to zasad neistraženo područje.
– Nemoguće nam je išta reći o našim namjerama prije nego što se barem neki obrisi transakcije budu vidjeli, ali sigurno ćemo s velikom pažnjom analizirati sve detalje kada jednom budu poznati – zaključuju AZ-ovci.

Slično razmišljanje o sudjelovanju u privatizaciji dijeli i Petar Vlaić, šef Erste Plavog mirovinca, čiji je portfelj ‘težak’ 7,2 milijarde kuna. Vlaić općenito kaže da će ulaganje u dionice poput ACI-ja ili Luke Rijeka ovisiti o analizi svake pojedine dionice i tvrtke i mogućnostima da takvo ulaganje donese zadovoljavajući prinos njihovim članovima. No kada je u pitanju kutinska Petrokemija, Vlaić je znatno konkretniji: – Prema podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva Erste Plavi je vlasnik 5,53 posto dionica Petrokemije te je kao drugi po veličini vlasnik Petrokemije zainteresiran za njeno poslovanje.

Znatne udjele u Petrokemiji imaju i AZ te PBZ Croatia osiguranje, kojim upravlja Dubravko Štimac, zbog čega je sve izglednije da će kutinsku tvrtku dokapitalizirati mirovinci, što je prema mišljenju ulagačke zajednice i najbolje rješenje. Kutinska Petrokemija mora ostati u hrvatskom vlasništvu, jasno je mišljenje burzovnog analitičara Romana Rinkovca. Iako se kao mogući strateški partner Petrokemije spominje austrijska grupacija Borealis, Rinkovec je svakako za to da dokapitalizaciju provedu mirovinci.

– Nešto što predstavlja stratešku vrijednost za ovu malu zemlju treba ostati u hrvatskom većinskom vlasništvu. Mislim da je napokon došlo vrijeme da se mirovinci sa svojim ogromnim sredstvima uključe u spašavanje hrvatskoga gospodarstva i to bez ikakvih figa u džepu, … čitaj dalje

Izvor/Autor: Liderpress.hr