Search
Close this search box.

Sudbina radnika Česme SP iz Bjelovara neizvjesna i nakon ulaska Hrvatskih šuma u vlasništvo Spačve, ali Sindikat PPDIV i radnici se ne predaju!

cesma opet

cesma opetU četvrtak 9. svibnja, u prostorijama Uprave Hrvatskih šuma u Vinkovcima održan je sastanak predstavnika Sindikata PPDIV i radnika Česme SP sa predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem , te predsjednikom Uprave Spačve Dariom Puljizom. Tema je bila dovršetak pred stečajne nagodbe Spačve, a u čijim unajmljenim bjelovarskim pogonima trenutno rade radnici Česme SP.

Bio je ovo već drugi sastanak koji je inicirao Sindikat PPDIV radi vrlo zamršene situacije i položaja radnika Česme SP čija bi sudbina po završetku postupka pred stečajne nagodbe mogla biti vrlo neizvjesna, obzirom da su ulaskom u vlasništvo Spačve, Hrvatske šume preuzele samo nekretnine i postrojenja Česme , na kojima radnici rade, ali ne i same radnike koji su formalno zaposleni u drugom poduzeću Česma SP.

Tako će okončanjem pred stečajne nagodbe u slučaju Spačve, Hrvatske šume postati vlasnici triju vezana proizvodna pogona u Bjelovaru, te im je namjera sa njima formirati novu tvrtku koja će u svojem vlasništvu imati samo navedene nekretnine, a koje se kasnije namjeravaju iznajmiti u svrhu pokretanja proizvodnje.

Poduzeće Česma SP, koju je svojevremeno (ili na vrijeme smišljeno op. aut.) osnovala Spačva sa temeljnim kapitalom od 20 000 kuna, ima pak samo radnike, u najmu je tih bjelovarskih nekretnina, pa Sindikat, a i sami radnici opravdano postavljaju pitanje što će biti sa njima kada dođe do promjene vlasništva u tom dijelu, jer upravo i radi te činjenice da je iz Česme SP izvučena sva imovina prije formiranja tog poduzeća, ono uopće nije niti bilo dijelom pred stečajne nagodbe, pa otuda i bojazan radnika da bi već sutra mogli ostati bez posla i završiti na zavodu za zapošljavanje.

Prema riječima Ivana Pavelića, direktora Hrvatskih šuma, one su prije svega zainteresirane za pokretanje proizvodnje u bjelovarskim pogonima, tako da namjeravaju putem javnog natječaja prikupiti ponude zainteresiranih gospodarstvenika radi ugovora o najmu pod određenim uvjetima. Kako je Pavelić istaknuo, spremni su iznajmiti i pogon po pogon, što je za Sindikat i radnike u ovom trenutku neprihvatljivo, jer se postavlja pitanje bi li se ovakvim načinom mogla održati proizvodnja, koja se danas odvija gotovo u punom kapacitetu, ili bi namjera potencijalnih zainteresiranih strana bila nešto posve drugo.

Prema neslužbenim informacijama sa kojima Sindikat raspolaže, određeni interesenti oko ulaska u najam navedenih nekretnina već su se javili i to sa prilično ozbiljnim ponudama za preuzimanje svih triju pogona, a namjere su im navodno preuzimanje i svih radnika, te još zapošljavanje i novih.

Hoće li se doista to i ostvariti i hoće li se napokon agonija radnika Česme SP završiti kao jedna od rijetkih pozitivnih hrvatskih privatizacijskih priča, trebali bismo saznati relativno uskoro, jer bi Hrvatske šume na preporuku i inzistiranje Sindikata PPDIV već početkom novog tjedna trebale objaviti pozivni prednatječaj u medijima kako bi se vidjelo tko je doista ozbiljno zainteresiran pogone uzeti u najam i pokrenuti/nastaviti proizvodnju, za što bi mu onda i trebala postojeća, a vjerojatno i dodatna radna snaga.

Na posljetku, na sastanku u četvrtak direktor Hrvatskih šuma Pavelić obećao je predstavnicima Sindikata PPDIV i radnika Česme SP da će preuzimanje radnika biti i najvažniji kriterij prema kojem će se Hrvatske šume voditi prilikom davanja nekretnina u zakup.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA