Search
Close this search box.

Provjerite staž prije nego što vam poslodavci vrate staru radnu knjižicu

radna knjiga

radna knjigaBirokratske zavrzlame, najveći krivac što kvalifikacije koje su trebale biti u radnoj knjižnici ipak nisu svima u nju upisane, trebale bi otpasti uvođenjem elektroničke radne knjižice 1. srpnja.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju upis svojih diploma u novu knjižicu očekuje i poznati zagrebački ekonomist, koji zbog manjka provedbenih propisa svojedobno nije mogao upisati diplomu Ekonomskoga fakulteta za redovni četverogodišnji studij koja je izdana prije Bologne, početkom 2001. Birokracija ga je odbila, kaže, kao da diploma nije pravovaljana, a apsurd je to veći što je na temelju iste diplome već tada imao upisan doktorski studij. Nije uspio u knjižicu upisati ni magisterij. U tom slučaju kao razlog odbijenice navedeno je što se rektor nije potpisao na diplomi magisterija, nego je potpisana druga osoba koja je za to ovlaštena. U očima birokracije taj nepriznati VSS-ovac ima tvrtku koja na tržištu uspješno posluje godinama.

Talijani je ukinuli 2003.

Upisivanje kvalifikacija u postojeću radnu knjižicu, koja je dokaz o radnom statusu, potpuno je beskorisno, smatra profesor Željko Mrnjavac sa splitskoga Ekonomskog fakulteta, dok će nova zapravo služiti kao službeni pregled stečenih kompetencija kroz formalno i neformalno obrazovanje. Ona je, kaže Mrnjavac, nešto sasvim drugo od radne knjižice koja je bila dokaz o radnom statusu.

“Radne knjižice bile su poluvažan dokument u predkompjutorsko doba, a danas postaju potpuno nevažan. Koliko znam, europske zemlje odavno su ih ukinule. Italija je, primjerice, imala sustav ‘libretto del lavoro’, koji se na isti način ostavljao kod poslodavca i ukinut je 2003. godine. Nisam, međutim, čuo da bi EU zabranjivala radnu knjižicu, niti da bi zahtijevala elektroničku. Mislim da je taj termin Ministarstvo rada samo sebi zadalo jer tako ne mora razmišljati ni o izdavanju radne knjižice drugim građanima EU koji bi poželjeli raditi kod nas”, kaže Mrnjavac.Radna se knjižica tretira kao birokratska barijera jer dodatno opterećuje poslodavca. Dosad je uz obrasce za prijavu i odjavu na mirovinski i zdravstveni zavod poslodavac morao fizički nositi i radnu knjižicu, a po novome će to obaviti elektronički. No, sa stajalište pravne sigurnosti, stručnjaci savjetuju radnicima oprez. … čitaj dalje

Izvor/Autor: poslovni.hr