Search
Close this search box.

Delegacija Sindikata KŽI iz Slovenije u dvodnevnom posjetu Sindikatu PPDIV

slovenci ispravno

slovenci ispravnoOdnose Sindikata PPDIV iz Hrvatske i Sindikata KŽI iz Slovenije obilježava dugogodišnja uspješna suradnja i razmjena iskustava iz sindikalnog rada, tranzicijskog razdoblja i razdoblja pred ulazak u obitelj zemalja Europske Unije. Tako se već tradicionalno jednom godišnje delegacije obaju sindikata sretnu na dvodnevnom radnom druženju, a ove godine takvoj radnoj posjeti 16. i 17. svibnja domaćin je bila hrvatska strana.

U četvrtak 16. svibnja, sindikalne delegacije predvođene predsjednicima Marijanom Vindišem (KŽI) i Šimom Oreškovićem (PPDIV) susrele su se u Ekoparku Kraš u Bratini. Uz predsjednika Vindiša slovensku delegaciju činili su sekretar KŽI Boris Trajnkovič, članica predsjedništva Valerija Zadravec i poslovna sekretarka Irina Zgonec-Rožej, dok su delegaciju domaćina uz predsjednika Oreškovića sačinjavali dopredsjednica Sindikata PPDIV Marica Vidaković, predsjednica Statutarne komisije Vesna Radak, članica Glavnog odbora Višnja Petriš, voditelj Pravnih poslova Darko Čavrak i voditelj Tarifne politike Marinko Vrsaljko i povjerenik I. sindikalne regije Denis Paradiš.

Razgovaralo se o aktivnostima i događajima u oba sindikata od nedavnih kongresa do danas, o teškoj gospodarskoj situaciji uslijed dugotrajne recesije i nastalih okolnosti pred ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Osim toga prijateljske su delegacije razgovarale o tome kako pridobiti mlade i obrazovane radnike u sindikalno članstvo, o reformskim koracima nužnima za unapređenje rada sindikata kako bi uspio govoriti svim izazovima koje nameće krupni kapital i globalno svjetsko tržište, te o drugim resornim pitanjima bliskim za oba sindikata.

U petak, 17.svibnja, ovi bilateralni sindikalni razgovori nastavljeni su u središnjici Sindikata PPDIV u Zagrebu gdje su dominirale teme o uvjetima i redovitim, dnevnim aktivnostima sindikata prema zahtjevima i očekivanjima članova i sindikalnih podružnica.

kzi 22Nakon toga obje delegacije uputile su se u posjet PIK Vrbovcu iz sustava koncerna Agrokor gdje ih je ugostio potpredsjednik Agrokora Mislav Galić sa suradnicima, generalnim direktorom PIK Vrbovca Matom Štetićem i izvršnim direktorom u Agorkoru Matom Greganićem.

PPDIV-ovoj delegaciji u PIK-u pridružili su se i sindikalni domaćini Stjepan Leboš član Glavnog odbora Sindikata i glavni povjerenik PIK-ove podružnice, te Božo Sabolić predsjednik Financijskog odbora Sindikata PPDIV.

Nakon obilaska dijela PIK-ove proizvodnje u koju je Agrokor posljednjih godina uložio više od 250 milijuna kuna, nastavljeni su razgovori u kojima je sindikalne goste potpredsjednik Agrokora Galić upoznao sa razvojem Agrokora, direktor PIK-a Štetić o prošlosti, današnjoj poziciji i budućnosti PIK-a, a rasprava se povela i o problemima hrvatskog prehrambenog sektora u cjelini.

Bila je to prilika da se socijalni partneri međusobno informiraju i o suradnji Agrokora i posebno Konzuma sa prehrambenom industrijom Slovenije, te vrlo uspješnoj suradnji sa Perutninom čiju je distribuciju za područje Hrvatske preuzeo Agrokor. Spomenuta je i situacija oko poslovanja Mercatora u Hrvatskoj i šire.

Slijedeći susret delegacija Sindikata PPDIV i KŽI dogovoren je za početak iduće godine u Sloveniji, a prije toga već krajem svibnja i početkom lipnja, na sportskim susretima obaju sindikata susret će se sindikalni izabranici na sportskim terenima, prvo u slovenskom Cerklju, a potom u hrvatskom Zatonu kod Zadra.