Search
Close this search box.

Dokapitalizacija će Podravki omogućiti zamah za novi uzlet i rast na tržištima, a to je preduvjet za očuvanje radnih mjesta

Mrle 2

Mrle 2U četvrtak 16. svibnja u Podravki je održan sastanak povjerenika Sindikata PPDIV iz podružnica u sastavu grupe Podravka sa predsjednikom Uprave Zvonimirom Mršićem.

Predsjednik Uprave Mršić izvijestio je PPDIV-ove povjerenike o rezultatima poslovanja za prvi kvartal ove godine i informirao o tijeku restrukturiranja kompanije s naglaskom na proizvodnje izvan Koprivnice, o razvojnim planovima, dokapitalizaciji poduzeća i njezinom utjecaju na gospodarsko socijalni položaj radnika.

Govoreći o poslovanju grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine rekao je da je neto dobit grupe Podravka, ne računajući jednokratne stavke, porasla za 25 % u odnosu na isto razdoblje 2012. godine i da je iznosila 31,5 milijuna kuna. Važnim je istaknuo podatak da je ukupna prodaja u ovom razdoblju iznosila 804 milijuna kuna i da je za jedan posto bila niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, međutim da je usprkos tome, povećana profitabilnost Grupe na svim razinama.

Mrle 1Tijekom obraćanja sindikalnim povjerenicima još jednom je zahvalio svim radnicima koji su tijekom prošle godine i u prvom kvartalu prihvatili program stimulativnog zbrinjavanja radnika i odlaskom iz kompanije omogućili bolju održivost preostalih radnih mjesta. Za program humanog, stimulativnog zbrinjavanja viška radnika Podravka je samo u ovoj godini izdvojila 40 milijuna kuna, a gledajući posljednjih godinu dana onda trošak otpremnina dosegnuo je gotovo i 100 milijuna kuna.

Govoreći o procesu restrukturiranja predsjednik Uprave Mršić rekao je da ide dalje i da je nužan u svim segmentima poslovanja, kako bi nakon gotovo 15 godina stagniranja, Podravka uspjela uzeti zamah za novi uzlet i rast na tržištima na kojima prodaje svoje proizvode. Istaknuo je da je već danas vidljiv kvalitetan pomak u upravljanju troškovima poslovanja, naročito općim i administrativnim, ali i u troškovima prodanih proizvoda.

Pri kraju svog uvodnog obraćanja Zvonimir Mršić, predsjednik Podravkine Uprave pozvao je predstavnike Sindikata PPDIV da najavljene procese dokapitalizacije poduzeća, te umanjenja temeljnog kapitala Podravke , kao i uvećanja temeljnog kapitala Belupa, promatraju kao šansu za novi Podravkin iskorak, a ne, kako bi pojedinci to željeli prikazati, kao namjeru za obezvrjeđivanje poduzeća koje su Podravci generacijama mukotrpno stvarali, čuvali i predavali u naslijeđe svojim novim generacijama. Naglasio je da je ESOP kao mogućnost povećanja vlasničkog udjela Podravkaša u Podravki upisan u Podravkinu strategiju koju je donijela Uprava sa njim na čelu, te da će njegova provedba i opstojnost isključivo ovisiti o zainteresiranosti radnika.

Mrle 3U nastavku, predsjednik Mršić odgovarao je na pitanja sindikalnih povjerenika o pojedinim proizvodnjama, pa je između ostalog bilo rijeći o uvjetima koje je nužno ostvariti da bi se pristupilo izgradnji nove tvornice za preradu rajčice u Umagu, govorilo se o problematici Ital-Ice, Kalnika, Studenca i Danice.

Na upit o stimulativnim otpremninama, predsjednik Mršić izjavio je da stimulativnih programa zbrinjavanja radnika do kraja godine više neće biti.

Sastanak sa predsjednikom Uprave Podravke Zvonimirom Mršićem dogovorio je i moderirao Davor Vrbek, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV, a prisustvovali su mu Ksenija Horvat iz podružnice Podravka, Stanko Pintarić iz varaždinskog Kalnika, Nenad Hum iz Povrća Umag, Jagor Opić iz Studenca Lipik, te Mićan Pavić iz Ital-Ice, Darko Tetec iz Danice i Željko Dragec iz Belupa.

Foto: Berislav Godek/Podravka

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA