Search
Close this search box.

Prekinut štrajk u Croatia Airlinesu

croatia

croatia“Izglasan je prekid štrajka uz garanciju da neće biti otkaza”, doznaje Index.hr iz Croatia Airlinesa. Prema podacima kojima raspolaže portal prihvaćeno je da se plaća smanjuje za 9 posto,uz iznimku nižih platežnih razreda. Ukidaju se i neki paušali. Sasvim je sigurno i da neće biti otkaza za 42 radnice kojima se prijetilo otkazom nakon slučaja bolovanja, piše portal.

“Ovo je dokaz da se sindikalna borba isplati i da postoji način da se pruži otpor neoliberalističkom načinu razmišljanja u Hrvatskoj”, potvrdio je za Index Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

O prekidu štrajka izvijestio je i HRT. Ivana Lojo iz sindikata rekla je za HTV da je sindikat pristao na smanjenje plaća od 9% te još niz ukidanja nekih prava. Otkaza za 42 radnice kojima se prijetilo otkazima nakon masovnog bolovanja neće biti. “Od sutra u 5 ujutro kreću normalni letovi”, rekla je Lojo. Nastavljaju se pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

U međuvremenu stiglo je i priopćenje Croatia Airlinesa koje prenosimo u cijelosti:

“Uprava Croatia Airlinesa i sindikat SKOZ danas su postigli sporazum na temelju kojega je sindikat kabinskog osoblja istodobno obustavio štrajk i pristupio nastavku pregovora oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora. Tako je i posljednji sindikat od ukupno šest sindikata organiziranih u Croatia Airlinesu prihvatio ponudu poslodavca oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, čime je završen osmodnevni štrajk u hrvatskome nacionalnom avioprijevozniku.

Croatia Airlines i SKOZ uspjeli su pronaći prihvatljivo rješenje oko materijalnih i nematerijalnih prava članova kabinskog osoblja, kojim se ne ugrožava predviđeni program restrukturiranja, a nakon što današnji sporazum dobije pravni okvir očekuje se i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Sutrašnji promet Croatia Airlinesa bit će normaliziran, a manji poremećaji mogući su jedino na ranojutarnjim domaćim letovima. Kompanija će sve sutrašnje letove obaviti vlastitim zrakoplovima i posadama i to prema redovitom redu letenja.”

zvor/Autor: poslovni.hr