Search
Close this search box.

NEDOVOLJNO SKUPO? Struja i plin u Hrvatskoj i dalje među najjeftinijima u Europi

struja i plin

struja i plinStotinu kWh električne energije u EU-27, u prosjeku, košta 19,7 eura, u Hrvatskoj 13,8. Manje od toga struja košta samo u Rumunjskoj, Albaniji i BiH (osam eura), dok je značajno skuplja u, primjerice, najskupljoj Danskoj, u kojoj sto kWh košta 30 eura.

ZAGREB U drugoj je polovici prošle godine, u odnosu na drugo polugodište 2011., poskupljenje električne energije u Hrvatskoj od 21 posto, bilo najveće poskupljenje struje u Europi, dok nas je s lanjskim poskupljenjem plina od 27 posto premašila samo Turska, u kojoj je cijena ovog energenta porasla za gotovo 30 posto, kažu najnoviji podaci Eurostata. U istom je razdoblju u EU-27 električna energija u prosjeku poskupjela za 6,6 posto, plin za deset posto.

Unatoč tolikim poskupljenjima električne energije i plina, koja su se istovremeno dogodila u svibnju prošle godine, Hrvatska je i dalje među najjeftinijima u Europi, pa su se i velika poskupljenja lani u svibnju opravdavala usklađivanjem cijena s europskima.

Očuvati resurse
Stotinu kWh električne energije u EU-27, u prosjeku, košta 19,7 eura, u Hrvatskoj 13,8. Manje od toga struja košta samo u Rumunjskoj, Albaniji i BiH (osam eura), dok je značajno skuplja u, primjerice, najskupljoj Danskoj, u kojoj sto kWh košta 30 eura. Iako energetski bogata država, u Danskoj su i električna energija i plin najskuplji u Europi, jer na taj način Danci i za buduće generacije žele sačuvati resurse od pretjeranog rasipanja. Električna je energija puno skuplja i u Njemačkoj, 27 eura za stotinu kWh, kao i na Cipru, 29 eura. Preračunato u tzv. PPS, jedinicu koja izražava kupovnu moć u nekoj državi, stotinu kWh električne energije stanovništvo EU-27 »košta« 20 PPS-a, koliko i stanovnike Hrvatske. Najniže cijene električne energije u odnosu na kupovnu moć bilježe … čitaj dalje

Izvor/Autor: http://www.novilist.hr/