Search
Close this search box.

Nestašica školovanih radnika u Europi

diploma

diplomaEuropski poslodavci u proizvođačkom sektoru zabrinuti su zbog sve većeg nedostatka obrazovane radne snage na kontinentu, što šteti njihovoj konkurentnosti i dovodi do problema u zapošljavanju inženjera, piše Financial Times.

Šefovi nekih od najvećih proizvođača u Europi rekli su da bi zbog problema s nezaposlenošću mladih, demografskom slikom i obrazovnim sustavom mogu doći do sve manjeg broja inženjera. Zbog toga bi te kompanije svoje centre za istraživanje i razvoj preselili u druge države, poput Kine i Indije.

“Do 2025. bi nam moglo nedostajati 500.000 inženjera”, rekao je Olof Persson, izvršni direktor Volvo Groupa.

Peter Löscher, izvršni direktor Siemensa, kaže “nedostatak školovane radne snage, posebno u Njemačkoj, je veliki problem. Moramo se pobrinuti da obrazovni sustav daje ljudima potrebne vještine, da uvozimo kvalificiranu radnu snagu. A najveći je problem u europskoj industriji što se moramo nositi sa stopom nezaposlenosti od 24% među mladima.”

Industrijska proizvodnja u Europi je za 10% manja nego pretkrizne 20028., a kompanije koje se bave proizvodnjom su otpustile 3,4 milijuna od ukupno 35,4 milijuna zaposlenih.

No, šefovi nekih velikih kompanija smatraju da se Europa može nositi s konkurencijom iz SAD-a i Japana, kao i novih konkurenata Kine i Indije.

Međutim, neki poslovni čelnici su zabrinuti za sposobnosti novo-obrazovanih Europljana u usporedbi s 400.000 odnosno 100.000 inženjera koje svake godine diplomiraju u Kini i Indiji. Njemačka udruga inženjera procjenjuje da im već sada nedostaje 70 tisuća inženjera.

Izvor/Autor: http://www.banka.hr/