Search
Close this search box.

Nastavlja se realni pad neto plaća

plaće pad

plaće padProsječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 5.516 kuna te je u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno viša za 0,3 posto, dok je realno niža 3,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Tako je i u ožujku nastavljen realni pad prosječnih isplaćenih neto plaća u Hrvatskoj na godišnjoj razini, i to 13. mjesec zaredom. Naime, prema ranijim podacima DZS-a, neto plaće na godišnjoj razini neprekidno padaju od ožujka prošle godine.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na ovogodišnju veljaču, prosječna neto plaća isplaćena za ožujak nominalno je povećana 1,3 posto, a realno za 1 posto.

Najviša prosječna neto plaća za ožujak isplaćena je u djelatnosti telekomunikacija i iznosila je 12.353 kune, što je 6.837 kuna ili 124 posto više od državnog prosjeka za treći mjesec ove godine.

Prosječna neto plaća isplaćena za ožujak u promidžbi i istraživanju tržišta iznosila je 10.467 kuna, dok je prosječna neto plaća u zračnom prijevozu bila 9.627 kuna, a u djelatnosti informacija i komunikacija 9.045 kuna.

Znatno iznad državnog prosjeka za ožujak bile su i prosječne neto plaće u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova (8.940 kuna), znanstvenom istraživanju i razvoju (8.620 kn), vađenju nafte i plina (8.346 kn), računarstvu (8.255 kn), farmaceutskoj industriji (8.155 kuna), itd.

Istodobno je najniža prosječna neto plaća za ožujak isplaćena u proizvodnji odjeće i iznosila je svega 2.809 kuna, ili gotovo upola manje od državnog prosjeka.

Tek nešto više ili 2.859 kuna iznosio je prosjek neto plaća zaposlenih u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, dok je prosječna plaća zaposlenih na zaštitnim i istražnim poslovima iznosila 2.988 kuna.

S niskim prosjekom slijede zaposleni u upravljanju i održavanju zgrada te uređenju i održavanju krajolika (3.110 kuna), drvnoj industriji (3.282 kn), proizvodnji tekstila (3.341 kn), u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (3.477 kn), i dr.

Podaci koje je objavio DZS pokazuju i da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak iznosila 7.986 kuna, što je u odnosu na veljaču nominalno više za 1,6 posto, a realno za 1,3 posto.

Na godišnjoj razini, prema ožujku lani, prosječna je bruto plaća za ožujak ove godine nominalno povećana 0,3 posto, ali je realno pala za 3,2 posto.

Izvor/Autor:http://www.business.hr/