Search
Close this search box.

Europa se nikad neće oporaviti ako banke ne stavi pod kontrolu

Dymski

DymskiGary Dymski, profesor primijenjene ekonomije na Sveučilištu u Leedsu, bio je jedna od tri međunarodne zvijezde koje su pod kapom pulskoga Fakulteta ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ pokušale naći odgovor na već pomalo vječno pitanje: kako da svijet izađe iz krize.

Dymskoga od većine ‘mainstream’ ekonomista razlikuje inzistiranje na tome da treba potpuno promijeniti funkcioniranje onih koji su pokrenuli lavinu krize – banaka. I to ne bilo kojih, nego megabanaka koje su postale jače i veće od država. Zato i tvrdi da se kriza nije pojavila, mi smo je prizvali. Dymski, naime, kaže da banke mijenjaju konvencionalno, prihvatljivo ponašanje u disfunkcionalno, pri čemu žele potpunu deregulaciju, odsutnost svake kontrole, ne brinući se za efekte prelijevanja na ostatak svijeta. Štoviše, upozorava na to da je kriza zapravo počela 80-ih godina prošlog stoljeća kad su ponovno počele nastajati banke ‘prevelike da propadnu’ i kad se počelo trgovati širokom paletom derivativa.

Kategorički tvrdi da si više nitko ne može priuštiti postojanje takvih banaka jer je njihova navika da ostvaruju goleme profite stalan izvor budućih kriza. Na pitanje nije li Basel III odgovor na njegovu preporuku kaže kako nije ni izdaleka – ‘strogi’ se regulatorni okvir pod utjecajem bankarskih lobija nekoliko puta omekšavao uz produljivanje roka prilagodbe. Potpuna primjena očekuje se tek 2019. Ako svijet dotad preživi recesiju.

Na pitanje voli li banke Dymski je kroz smijeh odgovorio: Samo upozoravam na to da su one ishodište krize, a budemo li ih tretirali kao dosad, kao da su nedodirljive, i još ih mazimo i pazimo jer su ‘prevelike da propadnu’, kriza se ne riješiti. Ono čime se banke bave toliko je široko da se ti poslovi ne mogu pokriti nikakvim nadzorom. Samo je manji, zanemariv dio bankarskog posla ostao temeljni biznis. Godinama nas uvjeravaju da su male, staromodne banke dinosauri koji moraju nestati, ali velike banke nisu pokrile tu rupu. Umjesto da grade prihodnu stranu bilance, one je gule. Ne možemo se svi cijelo vrijeme praviti da nas se to ne tiče!

Izvor/Autor: Gordana Gelenčer http://liderpress.hr/